Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΝΤ1

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της τρόικα:

· Το μεγαλύτερο αίσχος του πολιτικού μας συστήματος είναι ότι για να κάνουμε αυτά που είχαμε προαποφασίσει σε διάφορους τομείς, όχι μόνο στην Υγεία, και να βρούμε το πολιτικό θάρρος να τα κάνουμε, προτιμήσαμε να τα βάλουμε στο μνημόνιο και να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό τον μπαμπούλα της δόσης ή της χρεοκοπίας ως δικαιολογία για να κάνουμε τα αυτονόητα. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα, ξεχάστε το μνημόνιο, ξεχάστε την τρόικα.
-FARMAKOPOIOI-

Για την κρίση και τις επιπτώσεις της όπως η αύξηση της ανεργίας:

· Αυτή η κρίση ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία να φτιάξουμε την Ελλάδα. Πρέπει να αφήσουμε το μνημόνιο πίσω μας και να δούμε την Ελλάδα στον καθρέφτη. Είναι προφανώς δυσάρεστη η καταστροφή που ζούμε, πρέπει όμως να την αξιοποιήσουμε.

Για τις μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία: 

· Η μεταρρύθμιση στα νοσοκομεία είναι ένα παλιό σχέδιο που ποτέ δεν γινόταν. Ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας προκειμένου να μην συγκρουστεί καθόταν στα αβγά του. Εμείς προχωρήσαμε στις μεταρρυθμίσεις χωρίς να ανοίξει μύτη. Ο ελληνικός λαός έχει ωριμάσει, θέλει τις μεταρρυθμίσεις, γιατί ξέρει ότι αυτό που κάνουμε είναι το σωστό.

Για το ενδεχόμενο απολύσεων στον τομέα της Υγείας:

· Στον τομέα της Υγείας η τρόικα δεν ζητάει απολύσεις και δεν θα γίνουν απολύσεις. Όταν έχεις κενά είναι παράλογο να κάνεις απολύσεις. Σήμερα για παράδειγμα βρήκα στο γραφείο μου ένα χαρτί από το ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο που μου ζητάει 20 άτομα για να λειτουργήσει εν μέσω θέρους.

Για το ενδεχόμενο αύξησης του εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία:

· Όπως ξέρετε, οι επόμενες δράσεις είναι πάντα υπό διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει ότι όταν έρχεται η τρόικα εμείς επιλέγουμε τι θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε, ποιο μέτρο μπορεί να αποδώσει και ποιο όχι. Αν λοιπόν επιτύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους αυτό το μέτρο δεν θα υλοποιηθεί. Αν όχι, θα πρέπει να υλοποιηθεί. Όσον αφορά όμως το τρέχον έτος, το 2013, πρώτον όχι μόνο επιτυγχάνουμε τους προϋπολογισμούς αλλά είμαστε καλύτερα από το στόχο, και δεύτερον με τις συγχωνεύσεις που κάνουμε και τις μεταρρυθμίσεις μειώνουμε περαιτέρω το κόστος της υγείας και άρα μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το μέτρο, αν κάνουμε τη δουλειά μας.

Για το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ:

· Ο ΕΟΠΥΥ έχει πολλά προβλήματα και ένα μεγάλο έλλειμμα. Πιστεύω ότι με τα μέτρα που θα έχουν θεσπιστεί μέχρι τέλη Αυγούστου θα έχουμε μειώσει σε εντυπωσιακό βαθμό το έλλειμμα. Η τρύπα στον ΕΟΠΥΥ δεν είναι μόνο από αύξηση δαπανών αλλά και από μείωση εσόδων. Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον υφυπουργό Υγείας, κ. Αντώνη Μπέζα και τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ , κ. Δημήτρη Κοντό για τη συνεργασία και την ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε.

Για τους επίορκους και τα πλαστά πτυχία:

· Οι επίορκοι είναι μεγάλο ζήτημα και όχι τόσο απλό. Επειδή η ολοκλήρωση των διαδικασιών μπορεί να πάρει χρόνια, εγώ προχωρώ σε αυτοδίκαιη αργία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στέλνω ένα μήνυμα ότι το πάρτι τελείωσε. Έχω ήδη θέσει πάνω από 50 άτομα σε αυτοδίκαιη αργία. Το Υπουργείο Υγείας θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του σε όσους κοροϊδεύουν τον πολίτη. Δεν γνωρίζω τον αριθμό των γιατρών που έχουν πλαστά πτυχία. Δεν είναι δουλειά του Υπουργού. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα γνωρίζουμε.

Για τη λειτουργία του ΕΣΥ:

· Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) λειτουργεί με προβλήματα αλλά λειτουργεί. Υπάρχουν γιατροί που δίνουν τιτάνιες προσπάθειες , δεν υπάρχουν μόνο γιατροί με πλαστά πτυχία. Λύνουμε κάθε ημέρα χιλιάδες προβλήματα, και παρά τα προβλήματα το σύστημα λειτουργεί. Δεν λύνονται όλα ως δια μαγείας. Καλώς διαμαρτύρεται ο κόσμος αλλά δεν πρέπει να απαξιώνουμε την προσπάθεια που γίνεται.

Για το χρονοδιάγραμμα της κινητικότητας:

· Πρόκειται για δύο κινητικότητες. Η πρώτη αφορά στους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι 16 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη στην υποδοχή των υπαλλήλων από το Υπουργείο Παιδείας, η οποία θα διαρκέσει 3 ως 4 μήνες.

Για τα δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την έξοδο της χώρας από το ευρώ:

· Το δημοσίευμα της DIE WELT έχει να κάνει με την εσωτερική διαμάχη στη Γερμανία ενόψει των εκλογών. Δεν είναι η επίσημη θέση της Γερμανίας. To επίσημο έγγραφο αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθούν και άλλα χρήματα στην Ελλάδα αν χρειαστεί. ‘Ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου