Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ιατρική βοήθεια στα ακριτικά νησιά από τους στρατιωτικούς γιατρούς και ενίσχυση των εφημεριών από τα στρατιωτικά νοσοκομεία




Από Νίνα Κομνηνού - YGEIA360.GR

Χείρα βοηθείας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δέχεται το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την έλλειψη γιατρών στα ακριτικά νησιά, αλλά και το ζητήματα που πρόκειται να ανακύψουν στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά τον Αύγουστο, λόγω της κινητικότητας και της αλλαγης χρήσης νοσοκομείων.

Η συνεργασία των δύο υπουργείων συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, , έχει δημιουργήσει για όλους τους κατοίκους των Μικρονήσων του Ανατολικού Αιγαίου μια διακλαδική ομάδα υγειονομικού προσωπικού, που αποτελείται από τρεις έως τέσσερις εξειδικευμένους ιατρούς με τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό η οποία επισκέπτεται τις ακριτικές νήσους με τις ανεπτυγμένες ναυτικές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.
Ήδη για τον Αύγουστο του 2013 έχει προγραμματιστεί ο Άγιος Ευστράτιος και τα Ψαρά, ενώ για τους λοιπούς μήνες του έτους η Κάσος, η Κάρπαθος, οι Λειψοί, οι Φούρνοι, η Αστυπάλαια, η Χάλκη και το Καστελόριζο.

Οι δύο υπουργοί προχωρούν επίσης στην υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη των ακριτικών Μικρονήσων του Ανατολικού Αιγαίου, με την περιοδική διάθεση οπλιτών ιατρών σε εβδομαδιαία βάση, καθώς και εξειδικευμένων Στρατιωτικών Ιατρών, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις δυνατότητες των Σχηματισμών της ΑΣΔΕΝ.

Με μέριμνα του Υπουργείου Υγείας θα διατίθεται το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό καθώς και οι χώροι εξέτασης εκεί όπου υπάρχουν κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία.

Αποφασίστηκε ακόμη η υγειονομική υποστήριξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ, στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της κινητικότητας-διαθεσιμότητας, με ενίσχυση της εφημερίας των νοσοκομείων.

Όπως είπε ο κ. Α. Γεωργιάδης, «σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ, φτιάχνουμε ένα πλήρες σχέδιο, ώστε να λειτουργήσουν οι εφημερίες αυτές τις 15 μέρες της κινητικότητας – διαθεσιμότητας, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην υπάρχει η παραμικρή ανησυχία στους πολίτες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου