Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ προς Γεωργιάδη: Υγειονομική βόμβα η ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ (ΕΝ.Ι – Ε.Ο.Π.Υ.Υ)

Κηφισίας 18, 11526, Αθήνα. Τηλ. – Fax: 2107785805, 6944542664


Αθήνα 21/8/2013

Ανοικτή επιστολή προς Υπ. Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη

Θέματα:
  1. Υγειονομική βόμβα η ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή !
  2. Βάναυση καταπάτηση του Νόμου περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από συνδικαλιστικό εκπρόσωπο επαγγελματιών εμπορίας φαρμάκων.
  3. Το ιατρικό σώμα είναι ΥΠΕΡ των ελέγχων, δώστε στην δημοσιότητα στοιχεία όσων συνταγογραφούν παράνομα υψηλό αριθμό εξετάσεων και φαρμάκων. 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με έκπληξη και δυσαρέσκεια γίναμε γνώστες δηλώσεών σας σχετικά με το αναφαίρετο δικαίωμα των ιατρών να κάνουν διάγνωση και να επιλέγουν το φάρμακο που θα χορηγούν στους ασθενείς τους. Επειδή πιστεύουμε ότι πέσατε θύμα παραπληροφόρησης σας επισημαίνουμε ότι, όσον αφορά την αναγραφή του εμπορικού ονόματος στις οδηγίες των συνταγών, αυτό γίνεται μετά από έγγραφη οδηγία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που ως γνωστό είναι ΝΠΔΔ και υπάγεται στην αρμοδιότητα Υπουργείου Υγείας, επίσης είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ο μόνος υπεύθυνος για την θεραπεία του ασθενούς είναι ο θεράπων ιατρός και όχι ο πωλητής του φαρμάκου. Είναι επίσης γνωστό ότι σε χώρες που έγινε απόπειρα εφαρμογής δραστικής ουσίας, όπως στην Ιταλία, στην συνέχεια ακυρώθηκε καθώς είχε σοβαρές συνέπειες στην δημόσια υγείας. Σας δηλώνουμε επίσης ότι σε περίπτωση που ο πωλητής του φαρμάκου αλλάξει το σκεύασμα που χορήγησε ο ιατρός, τότε αυτός και μόνο αυτός είναι υπεύθυνος έναντι του Νόμου τόσο για τις παρενέργειες όσο και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που πολλές φορές μπορεί να είναι και θανατηφόρες !

Πέραν αυτού σας επισημαίνουμε την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ενέργεια φωτοτύπησης ιατρικών συνταγών και ασφαλιστικών βιβλιαρίων κατά παράβαση του κώδικα φαρμακευτικής δεοντολογίας (άρθρο13), των διατάξεων του Νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (άρθρο 13: Ιατρικό Απόρρητο) από συνδικαλιστικό εκπρόσωπο επαγγελματιών εμπορίας φαρμάκων. Το προϊόν αυτής της παράνομης συμπεριφοράς σας το επέδωσε, σύμφωνα με δηλώσεις του, σε προχθεσινή συνάντηση μαζί σας ! Σας καλούμε να παραδώσετε άμεσα, ως οφείλετε με βάση τον Νόμο, στον αρμόδιο Εισαγγελέα τα πειστήρια της παράνομης αυτής ενέργειας !

Επίσης επιθυμούμε να σας θέσουμε εκ νέου ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για την Δημόσια Υγεία, που αφορά στην διάθεση φαρμάκων άνευ ιατρικής συνταγής από τα φαρμακοπωλεία.

Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η ευκολία με την οποία χορηγούνται τα φάρμακα στην ελληνική επικράτεια. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, ωστόσο, η εφαρμογή και οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Καθένας είναι ελεύθερος να προμηθευτεί από το φαρμακείο της γειτονιάς του οτιδήποτε επιθυμεί πράγμα που στην κυριολεξία αποτελεί υγειονομική βόμβα ανεξέλεγκτων διαστάσεων που στοιχίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ στο κράτος αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στοιχίζει ανθρώπινες ζωές

Καθημερινά βιώνουμε την πλήρη ασυδοσία όσων εμπορεύονται το κοινωνικό αγαθό του φαρμάκου στην Ελλάδα. Αντίθετα, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το νομικό πλαίσιο είναι αυστηρό. Η συνταγή γιατρού είναι απαραίτητη για τη χορήγηση φαρμάκων. Σε πολλές χώρες απαγορεύεται ακόμη και η χορήγηση φαρμάκων σε γιατρούς, εάν δεν διαθέτουν ιατρική συνταγή από συνάδελφό τους. 

Ενδεικτικό της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων αποτυπώνεται στα αντιβιοτικά και την καταγραφόμενη αύξηση της μικροβιακής αντοχής που οφείλεται στην κατάχρηση των αντιμικροβιακών παραγόντων.Αποτέλεσμα της αυξανόμενης αντοχής είναι η έξαρση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα:

την αύξηση της νοσηρότητας,
της διάρκειας νοσηλείας των ασθενών,
της θνησιμότητας των νοσηλευμένων ασθενών και τελικά
την οικονομική επιβάρυνση των Συστημάτων Υγείας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με καταγραφές από το ESAC (European Surveillance of Antimicrobial Consumption), η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης με συνολική – και ειδικότερα εξωνοσοκομειακή – κατανάλωση αντιβιοτικών, σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με το μέσο όρο που καταγράφηκε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας θα συμβάλουμε:
Στον περιορισμό της πολυφαρμακίας και την εξάλειψη των επιπτώσεων της.
Στην περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης φαρμάκων και κατ’ επέκταση στην φαρμακευτική δαπάνη.

Οι αρμόδιοι πωλητές φαρμάκων εδώ και καιρό εναντιώνονται στην πώληση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ από το διαδίκτυο ή από μη φαρμακοπωλεία, ενώ παράλληλα καταστρατηγούν την νομοθεσία (σχετ. 2) περί χορήγησης φαρμάκων με ιατρική συνταγή που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι, λαμβάνοντας φάρμακα άνευ ιατρικής συνταγής, ακόμα και από την θετική λίστα φαρμάκων (σχετ. 3) προσέρχονται εκ των υστέρων στα ιατρεία μας απαιτώντας την συνταγογράφηση για να εξοικονομήσουν το 75 % της τιμής του φαρμάκου. Με τον τρόπο αυτό επιβαρύνουν το προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και διαρρηγνύουν τις πλέον ευαίσθητες σχέσεις του ιατρικού λειτουργήματος, αυτές μεταξύ ασθενών και ιατρών.

Τέλος σας καλούμε να προχωρήσετε σε εντατικούς ελέγχους και να δώσετε στην δημοσιότητα στοιχεία και ονόματα όσων συνταγογραφούν παράνομα υψηλό αριθμό φαρμάκων και εξετάσεων. Πρώτοι εμείς επιζητούμε τον έλεγχο αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος υγείας.

Κατόπιν όλων αυτών και με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας σας ζητάμε να εφαρμόσετε ΑΜΕΣΑ τον Νόμο και να απαγορεύσετε κάθε πώληση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Σας ζητάμε επίσης, να προασπίσετε, επ’ ωφελεία των ασθενών, την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των ιατρών να επιλέγουν το φαρμακευτικό σκεύασμα που χορηγούν.

Κ. Υπουργέ,

Αναλάβατε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Γνωρίζοντας την θέληση σας για βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές και την αποδεδειγμένη ευαισθησία σας σε θέματα Δημόσιας Υγείας, ελπίζουμε σε επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων που απασχολούν έντονα την Ελληνική Κοινωνία και οδηγούν καθημερινά σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος επιβαρύνοντας σημαντικά τόσο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών όσο και την Υγεία των Ελλήνων Πολιτών.

Για το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου Χρ. Παπασιδέρης

Σχετ.
Οδηγία 92/26/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 31ης Μαρτίου 1992
ΥΑ 110706 ΦΕΚ Β 3046 2012 Κατάλογος φαρμάκων χορηγούμενων με ιατρική συνταγή που δεν αποζημιώνονται από ΦΚΑ
ΦΕΚ Β’ 692 / 26 Μαρτίου 2013
Άρθρο 2 περ. β του Ν. 2472/97

1 σχόλιο:

  1. poly σωστο το ζητημα της ληψης συνταγογραφουμενων φαρμακων απο φαρμακειο χωρις συνταγη γιατρου. πρεπει να σταματησει αμεσα. για να συμβει βεβαια αυτο θα πρεπει ολοι οι γιατροι που εχουν δικαιωμα να συνταγογραφουν να συμβληθουν με τον εοπυυ ωστε να μπορει ο καθε ασφαλισμενος να πηγαινει κ φυσικα να μειωθει το κοστος κ η αποζημειωση της επισκεψης... ειναι απαραδεκτη αισχροτητα να πληρωνουμε 30 ευρω για μια 15λεπτη κουβεντα-διαγνωση στο γιατρο... τα συνταγογραφουμενα μονο κατοπιν συνταγης κ η επισκεψη στα 5 ευρω αποζημιωση μεσω εοπυυ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή