HEALTH VIEW.GR
«Κατρακύλησε» η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού και κυρίως των ανδρών τα τελευταία χρόνια. Το προσδόκιμο επιβίωσης «έπεσε» στα 77,8 χρόνια για τους άνδρες και στα 82,3 χρόνια για τις γυναίκες. Την ίδια στιγμή, υψηλά είναι τα ποσοστά θνησιμότητας τόσο των ενηλίκων όσο και των βρεφών.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία: Οκτώβριος 2014, και στην οποία συμμετέχει και ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα, υπεύθυνος για θέματα υγείας, Τζουζέπε Καρόνε.
Στην αξιολόγηση της Επιτροπής, η χώρα μας καταλαμβάνει την 15η θέση στην γενική Ευρωπαϊκή Κατάταξη. Ωστόσο, σε ότι αφορά το προσδόκιμο στον ανδρικό πληθυσμό, η Ελλάδα κατέλαβε την 19η θέση. Αντίστοιχα, με «16» βαθμολογήθηκε στην θνησιμότητα ενηλίκων καθώς και στη βρεφική θνησιμότητα. Λίγο καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η βαθμολογία στις γυναίκες όπου το προσδόκιμο επιβίωσης βαθμολογήθηκε με «13».
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κακή κατάσταση της υγείας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και ως εκ τούτου αύξησης των δαπανών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζει η Γαλλία., με προσδόκιμο επιβίωσης τα 85 έτη για τις γυναίκες και τα 78 έτη για τους άνδρες. Εμφανίζει επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ενηλίκων ή βρεφών και καταλαμβάνει την 1η θέση σε επίπεδο Υγείας.
Στον αντίποδα βρίσκεται η Λετονία όπου στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά καθώς καταγράφει ένα σχετικά χαμηλό προσδόκιμο ζωής (78,2 έτη για γυναίκες και 68,1 έτη για άνδρες), υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και ένα υψηλό ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου