του Αιμίλιου Νεγκή (Virus.com.gr)
Δεν φταίει μόνο η κρίση, που τα καλύτερα ιατρικά μυαλά φεύγουν έξω. Φταίει και η ατολμία του πολιτικού συστήματος να καταργήσει την «επετηρίδα» για την έναρξη ιατρικής ειδικότητας. Η καθιέρωση εξετάσεων παραπέμφθηκε για μία ακόμη φορά στις καλένδες γιατί αντέδρασε μία μικρή, αλλά δυναμική μερίδα των φοιτητών ιατρικής…
Και γι’ αυτό φταίει ο… Κώστας Σημίτης. Αν δεν προκήρυττε πρόωρες εκλογές το 2004, τότε ίσως σήμερα να είχαμε απαλλαγεί από το ισχύον οπισθοδρομικό σύστημα, που θέλει τους πτυχιούχους ιατρικής να ξεκινούν ιατρική ειδικότητα με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου τους και όχι την αξία τους.
Τέλη του 2003, ο τότε υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, ακαδημαϊκός και καθηγητής ψυχιατρικής, είχε καταθέσει στη Βουλή δύο ζωτικής σημασίας σχέδια νόμου. Το πρώτο με θέμα «απόκτηση ιατρικής ειδικότητας και συνεχιζόμενη εκπαίδευση ιατρών» και το δεύτερο για την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Το επίμαχο νομοσχέδιο λοιπόν μεταξύ των άλλων προέβλεπε σταδιακή κατάργηση της επετηρίδας, όπως είχε συμβεί με την αντίστοιχη που ίσχυε για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών (θυμάστε αλήθεια τι αντιδράσεις υπήρχαν και στην παιδεία;). Δηλαδή, θα υπήρχε ένα μεταβατικό διάστημα 7 ετών, κατά το οποίο, ένα ποσοστό των υποψηφίων θα ξεκινούσε ειδικότητα με βάση την επετηρίδα και το υπόλοιπο με εξετάσεις.
Ειδικότερα, τον πρώτο χρόνο από την επετηρίδα θα έμπαιναν το 80%, ενώ με εξετάσεις το 20%. Το δεύτερο χρόνο, το 70% έναντι 30% και πάει λέγοντας έως τον έβδομο χρόνο, όπου η αναλογία θα ήταν 20% έναντι 80%.
Αν λοιπόν το σχέδιο νόμου ψηφίζονταν το 2004, τότε το 2011, θα είχαμε πλήρη κατάργηση της επετηρίδας. Δηλαδή, εδώ και τρία χρόνια, η έναρξη ειδικότητας θα βασίζονταν μόνο στο αποτέλεσμα των εξετάσεων και όχι στο χρόνο λήψης του πτυχίου. Τα χρόνια ακριβώς της οικονομικής κρίσης…
Δυστυχώς, η προκήρυξη των εκλογών, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί ένα δίλημμα στον Κώστα Στεφανή. Οι διαθέσιμες ημέρες συνεδριάσεων της Βουλής δεν επέτρεπε να συζητηθούν και τα δύο σχέδια νόμου. Ο ακαδημαϊκός επιλέγει το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ιατρικές ειδικότητες χάνουν μία μοναδική ευκαιρία. Τραγική ειρωνεία; Από το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ δεν εφαρμόστηκε ούτε ένα άρθρο…
Το θέμα ανακινείται επί ΝΔ με υφυπουργό Υγείας το Θανάση Γιαννόπουλο, αλλά η κυβέρνηση βάζει πάλι την ουρά στα σκέλια λόγω πολιτικού κόστους. Το ίδιο συνέβη επί Ανδρέα Λοβέρδου. Το ζήτημα πηγαινοέρχεται σταθερά μεταξύ του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και της Αριστοτέλους, ενώ όλοι αναγνωρίζουν σε κατ ιδίαν συζητήσεις πως είναι αυτονόητο και αναγκαίο.
Προ ημερών, πάλι το ΚΕΣΥ έστειλε στο υπουργείο Υγείας μία σχετική πρόταση. Το αποτέλεσμα; Περίπου 300 άτομα (δήλωναν φοιτητές ιατρικής) μαζεύτηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος αναγκάστηκε να τα μαζέψει. Οι εκλογές γαρ είναι προ των πυλών… Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις!
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνες γιατί είναι άτολμοι. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης όμως ανήκει στην Αριστερά, που αντιδρά στη θέσπιση εξετάσεων με παιδαριώδη επιχειρήματα του τύπου ότι δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε αδιάβλητες εξετάσεις ή ότι με τις εξετάσεις θα ευνοούνταν οι γόνοι πλουσίων και μεγαλογιατρών!
Αναρωτιέμαι: Και τι θα γίνει με το παιδί του εργάτη, που κόβει το μυαλό του και είναι αριστούχος; Είναι καταδικασμένος να περιμένει στην αναμονή. Και φυσικά, να χάνει από το πλουσιόπαιδο, που η οικογένειά του έχει χρήματα για να κάνει ειδικότητα στο εξωτερικό. Είναι η γνωστή, λογική της ήσσονος προσπάθειας. Υγεία και Παιδεία για όλους, χωρίς να μας νοιάζει για την ποιότητα.
Είναι οι ίδιοι που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, επειδή οι καλοί, νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό… Μα τι να κάνουν εδώ; Να βλέπουν τους μέτριους να μπαίνουν μπροστά τους; Άλλη μία χαμένη ευκαιρία για την αξιοκρατία... Και για αυτό φταίει ο Σημίτης!
Υ.Γ. Το σχέδιο νόμου Στεφανή για τις ιατρικές ειδικότητες ήταν άρτιο. Το ξεσήκωσα από το αρχείο μου για να δείτε πως χάσαμε μία μεγάλη ευκαιρία...
Η χούντα της αριστεράς είναι παρόν, το πιο θλιβερό είναι ότι παραπλανούν τους φοιτητές για να συντηρούν τα οφέλη τους , Γιατροί μόνο όσοι έχει φράγκα ο μπαμπάς τους ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνο που είναι θλιβερό είναι οτι ούτε οι καθηγητές της Ιατρικής θέλουν τις εξετάσεις.Αλλοι γιατί προτιμούν να ασχολούνται με τις μελέτες των φαρμάκων που έχουν και απολαβές,άλλοι με τα συνέδρια ανα τον πλανήτη και ουδής για την εκπαίδευση των νέων γιατρών φοβούμενοι τον ανταγωνισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφή