Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Πλούσιος διάλογος για την Υγεία στην περιοδεία του ΠΙΣ στην Ήπειρο

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου


Πλούσιος διάλογος για την Υγεία στην περιοδεία του ΠΙΣ στην Ήπειρο

– Την Δευτέρα ο ΠΙΣ στην Λάρισα

Διαδοχικές συσκέψεις, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε κλιμάκιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με τους Ιατρικούς Συλλόγους Πατρών και Ιωαννίνων και με τις Διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, στα πλαίσια της περιοδείας του στην Ήπειρο.

Στο κλιμάκιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου συμμετέχουν ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο Αντιπρόεδρος κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.κ. Αναστάσιος Βασιάδης, Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος και Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης.

Στην σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα συμμετείχαν η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, κα Α. Μαστοράκου, ο κ. Γ. Σκρουμπής, μέλος του Δ.Σ. και Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής του Νοσοκομείου. Από πλευράς της Διοίκησης του Νοσοκομείου και των Υπηρεσιακών Παραγόντων συμμετείχαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Χ. Μπονάνος, ο Διοικητής της αρμόδιας 6ης ΥΠΕ, κ. Ν. Στακιάς, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Πάτρας, κ. Π. Γκούμας, Καθηγητής ΩΡΛ και ο Καθηγητής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Ρίου κ. Ι. Μαρούλης. Συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος των Ιατρών του ΠΕΔΥ Πάτρας και τέως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Α. Σωτηρούδης και ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Γ. Μουτούσης.

Συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, τα άλλα Νοσοκομεία της περιοχής, τα Κέντρα Υγείας και οι Δημόσιες δομές του ΠΕΔΥ. 

Γόνιμες παρατηρήσεις και απόψεις εκφράστηκαν από όλους τους αρμοδίους και η συνεργασία όλων για τη στήριξη των Νοσοκομείων της περιοχής, που υποφέρουν από ελλείψεις έμψυχου και άψυχου υλικού, είναι αναγκαία σήμερα παρά ποτέ και η Πολιτεία οφείλει και πρέπει με άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες ενέργειες να προχωρήσει, ώστε να εξασφαλισθεί ασφαλής και ποιοτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες.

Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα και στον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων, όπου εδόθη επίσης Συνέντευξη Τύπου προς τα Μ.Μ.Ε της περιοχής για όλα τα θέματα της υγείας και της περίθαλψης. 

Στις συσκέψεις, εκτός του κλιμακίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, συμμετείχαν η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κα Σ. Τσιάρα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.κ. Ν. Κατσαράκης, Γ. Πατρικάκος, Χ. Δολιώτης, Α. Λάμπρου, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης των Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Χ. Παππάς. Από τις Διοικήσεις και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, συμμετείχαν ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Φ. Βάβας και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, κ. Χ. Γεωργόπουλος.

Η συζήτηση στα Νοσοκομεία επεκτάθηκε σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία τους, στα προβλήματα των ιατρών και των άλλων εργαζομένων, καθώς επίσης και στις δυνατότητες των Νοσοκομείων της περιοχής, καθώς αυτά τα ιδρύματα προσφέρουν περίθαλψη όχι μόνο στους πολίτες της Ηπείρου, αλλά και άλλων γειτονικών περιοχών.

Προσθέτως, επισημάνθηκε ο κίνδυνος από την έλλειψη προσωπικού εξαιτίας των συνεχών αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων και την περιορισμένη αναπλήρωση-πρόσληψη, ενώ από όλους τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη για άμεση στήριξη της Νοσοκομειακής περίθαλψης της περιοχής.

Στον Ιατρικό Σύλλογο πραγματοποιήθηκε ευρεία συζήτηση-ενημέρωση για όλο το πλέγμα της περίθαλψης του δημόσιου και του ιδιωτικού συστήματος υγείας, επισημάνθηκε η αποδυνάμωση των Δημόσιων δομών του ΠΕΔΥ, η βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στις τέως Μονάδες του ΕΟΠΥΥ και η ανάγκη για την τακτοποίηση όλων των προβλημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν, καθώς και για την άμεση ενδυνάμωση των δομών του ΠΕΔΥ.

Σχετικά με τα ιδιωτικά ιατρεία και τα εργαστήρια, τα οποία προσφέρουν Πρωτοβάθμια περίθαλψη στους κατοίκους των περιοχών αυτών, τονίστηκε η ανάγκη για την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Οι παρεμβάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου προς την Πολιτεία για τα προβλήματα των περιοχών τις οποίες επεσκέφθη το κλιμάκιο θα είναι άμεσες. Χωρίς θεωρητικολογίες και κωλυσιεργία πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, προκειμένου - παρά τις μεγάλες περικοπές των δημοσίων δαπανών υγείας - η περίθαλψη που προσφέρουμε στον Έλληνα πολίτη να είναι ασφαλής και η λειτουργία των ιατρών να είναι αντάξια της προσφοράς τους.

Η επίσκεψη θα συνεχιστεί σήμερα, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, στο Νομό Λαρίσης, με σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τον Ιατρικό Σύλλογο Λαρίσης.

Θεωρούμε σημαντική την επιτόπια ενημέρωση και για τα ειδικότερα προβλήματα, πέραν των γενικών προβλημάτων, γιατί αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις στοχευμένης αντιμετώπισης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου