Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Αμαλία Φλέμιγκ: Χωρίς ΜΕΘ & προσωπικό - Η άσκηση για τον Έμπολα όμως πέτυχε



Η άσκηση ετοιμότητας στο Αμαλία Φλέμιγκ το μεσημέρι της Παρασκευής σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος του ιού Έμπολα πέτυχε, ωστόσο ο προβληματισμός για το εάν έχει επιλεγεί το σωστό νοσοκομείο στην κρίσιμη αυτή υγειονομική περίπτωση, έγινε ακόμη εντονότερος. 

Και αυτό, διότι το Αμαλία Φλέμιγκ, δεν έχει καν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όσο και εάν ακούγεται απίστευτο αυτό, ενώ δεν διαθέτει επίσης θαλάμους αρνητικής πίεσης. Βεβαίως στην περίπτωση τυχόν ύποπτου κρούσματος Έμπολα οι θάλαμοι αρνητικοί πίεσης δεν χρειάζονται (όπως στην περίπτωση του SARS) ωστόσο η ΜΕΘ είναι απολύτως αναγκαία, καθώς σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει είναι πιθανόν να παρουσιάσει πολυοργανική ανεπάρκεια και τότε θα πρέπει να μπει επειγόντως στην Μονάδα.

Το γεγονός ότι το Αμαλία Φλέμιγκ δεν διαθέτει ΜΕΘ παρά μόνο θαλάμους απομόνωσης (δύο) στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για ποιόν λόγο τελικά επιλέχθηκε το εν λόγω νοσοκομείο.

Φυσικά κατά την διάρκεια της άσκησης ετοιμότητας- όπου παρόντες ήταν τόσο η ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και του ΕΚΕΠΥ- γιατροί και νοσηλευτές έβαλαν τα δυνατά τους -στην κυριολεξία τον καλύτερο εαυτό τους- για να πετύχει. Όμως καθηγητές από τον χώρο της δημόσιας υγείας, εκτιμούν, ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες ασκήσεις τις επόμενες ημέρες, ακριβώς για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση, σε βαθμό που να μιλάμε για εγρήγορση και ύψιστη ασφάλεια

Οι ίδιοι οι καθηγητές, εκτιμούν στο on Med ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τον ιό Έμπολα, θα πρέπει όμως να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι ίδιοι οι επιστήμονες, αναφέρουν επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικάμ ε τον ιό, είναι οι ελλειπείς έλεγχοι που υπάρχουν στις χώρες της Αφρικής και ειδικότερα στις πύλες εισόδου και που ουσιαστικά, αφήνουν τον ιό να διαρρεύσει από τα σύνορα.

Αναφορικά με τις θερμικές κάμερες (οι οποίες μπορούν να μετρήσουν τον πυρετό στο σώμα), οι ίδιοι σχολιάζουν ότι δεν θα είχαν αντίρρηση να τοποθετηθούν, όμως δεν έχει τεκμηριωθεί, ότι έχουν μεγάλη επιστημονική βαρύτητα.

Οι εργαζόμενοι πάντως στο Αμαλία Φλέμιγκ επιμένουν ότι θα απαιτηθούν γιατροί και νοσηλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια του κράτους, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες, αφού εδώ και ένα χρόνο το νοσηλευτήριο έχει μειώσει το δυναμικό του, με αφορμή την διασύνδεσή του με το Σισμανόγλειο. Από την δική του πλευρά, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, διαβεβαιώνει ότι αυτή την στιγμή 30 υγειονομικοί - οι οποίοι προσλαμβάνονται άμεσα- στις πύλες εισόδου αρκούν.

2 σχόλια:

  1. Αν επαρκούσαν τα συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης δεν θα κολλούσαν οι νοσηλευτές πού νοσήλευσαν στιs HΠA τον ασθενή με Ebola. Δυστυχώς. Ακόμα και η πιθανότητα του λάθους χειρισμού από ένα αγχωμένο υγειονομικό ή η πιθανότητα μη τήρησης του πρωτοκόλλου λόγω της επαναληψιμότητας, είναι στοιχεία πού πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. Στην εκπαίδευση για περιτοναϊκή κάθαρση , όπου πολλές κινήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, η εκπαίδευση επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 4-5 φορές την ημέρα για 10-15 ημέρες και στην συνέχεια εκτελείται σε καθημερινή βάση για 4 φορές την ημέρα ώστε να γίνεται πια αυτοματικά. Όπως την οδήγηση να περάσει στην παρεγκεφαλίδα.Η επιλογή ενός νοσοκομείου μόνο στη χώρα, θα εκθέσει πολλούς ανθρώπους στον ιό κατά την μεταφορά και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με την προχειρότητα των σχεδιασμών διεθνώς άφησαν τον ιό να ξεφύγει. ένα ιό πού σκοτώνει το 70% (;) των θυμάτων του. Νομίζω ότι παρά το κόστος κάθε νοσοκομείο πρέπει να έχει συγκεκριμένη ομάδα υποδοχής πιθανού κρούσματος και όλο το προσωπικό πού δυνητικά θα έρθει σε πρώτη επαφή χωρίς προφύλαξη θα πρέπει να απομονώνεται άμεσα. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο άρρωστος που δεν γνωρίζει ότι έχει τον ιό, μπαίνοντας σε νοσοκομείο συγχρωτίζεται με άπειρο κόσμο και προσωπικό διοικητικό όχι νοσηλευτικό. Ένα άλλο ερώτημα είναι ο βαθμός του κινδύνου της χώρας. Αφού είμαστε από τις πρώτες πύλες εισόδου, πως εκτιμάται ότι η χώρα δεν κινδυνεύει. Τι υποκρισία είναι αυτή. Στα νοσοκομεία δεν μπορεί να περιοριστεί η επιδημία ανθεκτικών μικροβίων λόγω έλλειψης προσωπικού και θα περιορίσουμε τέτοιου μεγέθους επιδημία. Η επιδημία έχει ξεφύγει παρά τα δήθεν μέτρα και θα σκοτώσει πολύ κόσμο. Καλό θα είναι να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, να αφήσουμε τις επιδείξεις ετοιμότητας και να μπαίνουμε στην ουσία. Προσωπικό και χρήμα. Αλλά από το σχεδιασμό φαίνεται καθαρά ότι η στόχευση δεν είναι ο περιορισμός της επιδημίας. Η επιλογή δε νοσοκομείου χωρίς ΜΕΘ, το μόνο πού μας λέει είναι ότι στο σχεδιασμό μάλλον δεν υπάρχει πρόθεση παραπάνω υποστήριξης, αν ο άρρωστος προχωρήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Ίσως δεν έχει και νόημα βέβαια.

    '' ΠΟΥ: Με υψηλή θνησιμότητα εξαπλώνεται ο Έμπολα
    Άγγιξε τα 9.000 κρούσματα και εξακολουθεί να εξαπλώνεται γεωγραφικά, με το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που προσβάλλονται, να προσεγγίζει το 70%.


    Στο 70% το ποσοστό θνησιμότητας

    Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που προσβάλλονται από τον ιό Έμπολα μπορεί να φτάσει το 70% στις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο —τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα—, προειδοποίησε επίσης ο Μπρους Έιλγουορντ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

    «Για την ομάδα των ανθρώπων που ξέρουμε ότι είναι άρρωστοι και των οποίων γνωρίζουμε την τύχη καταγράφουμε ποσοστό θνησιμότητας 70%, είναι σχεδόν το ίδιο και στις τρεις χώρες», δήλωσε ο Έιλγουορντ.''


    efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters





    Ειρήνη Νταουντάκη
    Νεφρολόγος ΕΣΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΘΕΙ Η ΦΑΙΔΡΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΑ..... ΕΜΕΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΡΟΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή