Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου ΠΙΣ: Κλιμάκιο του Π.Ι.Σ. στη Θεσσαλία

Δελτίο Τύπου
Κλιμάκιο του Π.Ι.Σ. στη Θεσσαλία

- Συνέχεια του διαλόγου για την Υγεία στη Λάρισα και στη Φθιώτιδα

Το κλιμάκιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου συνεχίζοντας την περιοδεία του επισκέφτηκε μετά την Ήπειρο τη Θεσσαλία, όπου σε ευρείες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, συζητηθήκαν τα σημαντικά προβλήματα της περίθαλψης. Στο κλιμάκιο του Π.Ι.Σ. συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μ. Βλασταράκος, ο Αντιπρόεδρος κ. Γ. Ροκαδάκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.κ. Α. Βασιάδης, Κ. Κουτσόπουλος και Β. Παναγιωτίδης.

Στη σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας, συμμετείχαν εκτός του κλιμακίου του Π.Ι.Σ., ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κ. Γιαννακόπουλος και μέλος του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ., ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου κ. Α. Μητσιός, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Λ. Μακρής, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Υπηρεσίας και πολλοί Διευθυντές Τμημάτων του Νοσοκομείου.

Έγινε ευρεία ενημέρωση-συζήτηση για τα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας και έγιναν παρατηρήσεις και προτάσεις από όλους τους συμμετέχοντες για την στήριξη της λειτουργίας και την προοπτική για παροχή περίθαλψης με κανόνες ασφάλειας, ποιότητος και παραγωγικότητας.

Η ελλιπής χρηματοδότηση λόγω των Δημοσιονομικών περιορισμών, η καθυστέρηση πληρωμής των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, η αδυναμία εκσυγχρονισμού και ολοκλήρωσης της μηχανοργάνωσης, η υποστελέχωση αρκετών τμημάτων ζωτικών για τη λειτουργία σε ιατρικό, αλλά κυρίως, σε νοσηλευτικό προσωπικό και οι ελλείψεις αναγκαίων για τη λειτουργία υπηρεσιών, καθιστούν επιβεβλημένη την συνέργεια όλων μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες ανάγκες αλλά και να εξασφαλίσουμε την προοπτική μιας αναβαθμισμένης περίθαλψης.

Παράλληλα, η εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και η παροχή υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους κατοίκους της Θεσσαλίας και όχι μόνο, απαιτούν παρεμβάσεις οι οποίες να στοχεύουν στην προοπτική ενός πραγματικά αποκεντρωμένου Υγειονομικού Συστήματος, με συνθήκες ποιοτικής παροχής.

Επίσης, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, το απόγευμα της Δευτέρας, μεταξύ του κλιμακίου του Π.Ι.Σ., του Πρόεδρου κ. Κ. Γιαννακόπουλου, του Γενικού Γραμματέα κ. Μ. Μέρα αλλά και όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, συζητήθηκαν εκτενώς, εκτός των θεμάτων των Νοσοκομείων της Λάρισας, όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΠΕΔΥ, τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια, τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη παράνομη διαφήμιση, καθώς επίσης και τις υφιστάμενες δυσκολίες και αγκυλώσεις στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Η συζήτηση-ενημέρωση συνεχίστηκε στο Νομό Φθιώτιδος, την Τρίτη 28η Οκτωβρίου 2014, σε συνάντηση που είχε το κλιμάκιο του Π.Ι.Σ. με τον νέο Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας κ. Μ. Μπαρμπαρούση και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, παρουσία του μέλους του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. και τέως Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος κ. Λ. Αναγνωστόπουλου.

Η ευρεία ανταλλαγή των απόψεων για τα προβλήματα της περίθαλψης συνολικά αλλά και η συνεχής ενημέρωση, είναι επιτακτικές ανάγκες και καθιστούν τις υποχρεώσεις όλων μας μεγάλες. Πρωταρχικός σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις, ώστε να αποφευχθούν στο παρόν και το μέλλον, δυσάρεστες καταστάσεις που θα δημιουργούν κινδύνους και θα απομειώνουν την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα συνεχίσει τις ενημερωτικές επισκέψεις του και σε υπόλοιπες περιοχές της χώρας το επόμενο διάστημα, προκειμένου με τις επιτόπιες συζητήσεις και ενημερώσεις, να αναβαθμίζει το θεσμικό του ρόλο και να είναι αποτελεσματικότερες οι παρεμβάσεις του, ώστε οι ιατροί αλλά και οι πολίτες να αισθάνονται ότι ο Εθνικός Ιατρικός Σύλλογος της Χώρας προσπαθεί μέσα στη σημερινή, σε κρίση κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Οι παρεμβάσεις μας και προς την Πολιτεία θα έχουν αυτή τη στόχευση.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου