Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι είμαστε θωρακισμένοι έναντι του Έμπολα. Σήμερα, λοιπόν, αποκαλύπτω το τριπλό φιάσκο των αρμοδίων, που αποδεικνύει ότι επικρατεί πλήρη άγνοια κινδύνου στις κατά τόπους υπηρεσίες, ενώ κάποιοι επιμένουν να διαχειρίζονται το θέμα καθαρά επικοινωνιακά. Ο Θεός να βάλει το χέρι του...
Θα ξεκινήσω από το κωμικοτραγικό. Θυμάστε την άσκηση ετοιμότητας που έγινε την Παρασκευή στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ; Το προσωπικό που πήρε μέρος στη διαχείριση ενός πιθανού κρούσματος φορούσαν ειδικές στολές προστασίας.
Ε, λοιπόν, οι στολές ήταν... μαϊμού! Αφενός δεν ήταν οι ενδεδειγμένες για τον ιό Έμπολα και αφετέρου είχαν λήξει! Οι στολές είναι σε αποστειρωμένη συσκευασία η οποία έχει ημερομηνία λήξης. Προφανώς οι στολές είχαν αγοραστεί την εποχή της πανδημίας γρίπης το 2007...
Το δεύτερο σημείο που δείχνει πόσο πρόχειρα διαχειρίζονται οι ιθύνοντες την υπόθεση είναι ότι επιλέχθηκε το Αμαλία Φλέμιγκ ενώ το νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο ρόλο αυτό. Λάβετε, δε, υπόψη σας ότι εκεί υπάρχει διαθέσιμο μόλις ένα κρεβάτι!
Μαθαίνω πάντως ότι επιτέλους κάποιοι στο υπουργείο Υγείας έχουν αντιληφθεί το σφάλμα και η τελευταία ενημέρωση που έχω είναι ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί και το νοσοκομείο Σωτηρία, στο οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών.
Μα θα μου πει κάποιος: "αμάν πια εσείς οι δημοσιογράφοι, όλο γκρίνια είστε. Εδώ ακόμη και στις ΗΠΑ έγιναν λάθη, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διασπορά του ιού, στην Ελλάδα δεν θα έχουμε αδυναμίες;".
Άφησα για το τέλος το πιο επικίνδυνο περιστατικό, που δείχνει ότι είμαστε θωρακισμένοι μόνο για τα δελτία τύπου του υπουργείου Υγείας: στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών οδηγήθηκε τις προάλλες ένα ύποπτο περιστατικό με πυρετό. Οι εκεί υπηρεσίες λοιπόν δεν τήρησαν το πρωτόκολλο και ευτυχώς που ο ασθενής δεν είχε μολυνθεί από τον ιό, αλλιώς θα είχαμε διασυρθεί διεθνώς και δεν ξέρω κι εγώ πόσοι θα κινδύνευαν με μόλυνση.
Τι έκαναν λάθος στην Πάτρα; Το δείγμα του ασθενή ελέγχθηκε στο Ρίο, ενώ θα έπρεπε να σταλεί στο ειδικό εργαστήριο, που εδρεύει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Αν όμως ήταν θετικό, τότε θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα όλο το εργαστήριο του Ρίου!
Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Διακρίνω επίσης ότι δεν είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι ανάμεσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι η επικαιρότητα κυριαρχείται από τον… πολιτικό Έμπολα και ουδείς δείχνει να νοιάζεται στα σοβαρά με τον πραγματικό ιό. Και όταν (όχι αν) εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα, θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε…
ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ.......
ΑπάντησηΔιαγραφή