Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Επικίνδυνο για την υγεία το νέο σχέδιο του ΕΟΠΥΥ για μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ

Η αύξηση των διαστημάτων προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας με μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ, θα έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Θεαγένειο», Αθηνά Γραμματικοπούλου, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής δράσης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου «Γ. Γεννηματάς».

«Με το νέο σχέδιο του ΕΟΠΥΥ οι μαστογραφίες θα γίνονται πλέον ανά δύο χρόνια και όχι ανά ένα. Το τεστ ΠΑΠ, αν το αποτέλεσμα σε δύο διαδοχικές εξετάσεις είναι αρνητικό, θα γίνεται όχι κάθε χρόνο αλλά ανά 5ετία», ανέφερε στο ΑΠΕ η κ. Γραμματικοπούλου, τονίζοντας ότι έτσι υποβαθμίζεται ο προληπτικός έλεγχος για τους γυναικολογικούς καρκίνους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία.


Η κ. Γραμματικοπούλου, αναφερόμενη στα προβλήματα των εργαζομένων στο «Θεαγένειο», είπε ότι εκτός του ότι δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού για να αναπληρωθούν αυτοί που αποχώρησαν, σε αυτούς που εργάζονται δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα για τα Σαββατοκύριακα και τις υπερωρίες του περασμένου Ιουνίου.

«Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του χρόνου. Αν δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα φέτος, θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για να πληρωθούμε τη νέα χρονιά» είπε.

Με την ευκαιρία επισήμανε ότι το Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου «Γ. Γεννηματάς», όπου γίνεται ψηλάφιση και έλεγχος μαστού καθώς και τεστ ΠΑΠ, παλιά λειτουργούσε καθημερινά, ενώ σήμερα λειτουργεί καθημερινά μόνο για γυναικολογικό έλεγχο. Κι αυτό γίνεται από έναν επικουρικό γιατρό, ο οποίος θα αποχωρήσει με τη λήξη της σύμβασής του. Ο έλεγχος μαστού γίνεται μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα από μαστολόγο του Θεαγενείου.

Η ενημερωτική δράση διοργανώθηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων του Θεαγενείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου