Aκούγοντας ή διαβάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το σχέδιο για την επόμενη ημέρα της υγείας, ίσως κάποιος να αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε καμία αναφορά στον πολύπαθο ΕΟΠΥΥ και στις χρηματοδοτικές του ανάγκες.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Όμως υπάρχει λόγος που δεν συνέβη αυτό, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, επεξεργάζονται ήδη ένα σχέδιο διάσωσης του ασφαλιστικού Οργανισμού και επομένως ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να πάρει θέση για κάτι που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Και φυσικά όταν εξομαλυνθούν τα σοβαρά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, να μπορέσουν να συμφωνήσουν οι ασφαλισμένοι και οι άνθρωποι της υγείας ότι πράγματι ξεκίνησε «η κοινωνική ανατροπή και η σωτηρία της χώρας» για την οποία μίλησε με θέρμη χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Υγείας.
Όλοι γνωρίζουν τα βαθιά και διαθρωτικά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ και τις τεράστιες οικονομικές του ανάγκες.
Το ότι ο Οργανισμός είναι έκθετος και σε μεγάλη οικονομική ένδεια, το επεσήμανε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρός του πριν από δύο περίπου εβδομάδες στο Φαρμακευτικό Συνέδριο Hellas Pharm, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτεία δεν στήριξε ποτέ τον ΕΟΠΥΥ και αντί σήμερα, εν έτει 2015 να χρηματοδοτηθεί με ένα δις ευρώ, διαθέτει στα ταμεία του μόλις 525 εκατ. ευρώ και φυσικά πολύ πιο κάτω από το 0,6% του ΑΕΠ (0,3%) που δικαιούται να λάβει».
Η οικονομική του ένδεια αποτυπώνεται εύγλωττα και στις συναλλαγές του με τους παρόχους υγείας, καθώς αυτή τη στιγμή, για το μήνα Ιανουάριο έχουν πληρωθεί μόνο τα Κέντρα Αποκατάστασης με 4 εκατ. ευρώ και οι φαρμακοποιοί με το ποσό των 170 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν πολλοί πάροχοι ακόμη.
Τώρα, εάν στα σοβαρά αυτά προβλήματα προσθέσει κάποιος και το ζήτημα της... καρέκλας που εκκρεμεί, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένα τσουνάμι.
Και μιλώντας για ονοματολογία, η οποία έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις, να τονίσουμε ότι τον τελευταίο καιρό ακούγεται έντονα μεταξύ των υποψηφίων για την ηλεκτρική καρέκλα και το όνομα της πρώην γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων (επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου) κυρίας Αθηνάς Δρέττα, φήμη που κυκλοφόρησε μάλιστα ακόμη και ως πρωταπριλιάτικο αστείο και διαψεύστηκε λίγο αργότερα σε έγκριτη ιατρική ιστοσελίδα.
Ωστόσο, η κυρία Δρέττα διαψεύδει κατηγορηματικά τη φήμη αυτή, τονίζοντας στο ONMED ότι «πρόκειται για εντελώς ανυπόστατες φήμες». Να σημειωθεί ότι κρούση ευθέως δεν έχει γίνει στην κυρία Δρέττα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Βεβαίως δεν γνωρίζουμε εάν η κυρία Δρέττα δεν επιθυμεί τον ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της προβληματικής του κατάστασης ή εξαιτίας του ότι κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, στη χθεσινή εκδήλωση στο υπουργείο Υγείας με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και τις εξαγγελίες του για την υγεία, παρών ήταν ο σημερινός πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, ο οποίος, παρά τη φημολογία και τη ονοματολογία, εξακολουθεί και εργάζεται άοκνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου