Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Βόλος 07/06/2015 

Κυρίες & κύριοι βουλευτές

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ως συνδικαλιστικό όργανο των ιατρών και ως θεσμικός σύμβουλος σε θέματα υγείας της Πολιτείας και της Κοινωνίας, αισθάνεται την υποχρέωση να καταθέσει την άποψή του σε εσάς που είστε εκπρόσωποι της Πολιτείας στο Νομό Μαγνησίας.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι απόψεις μας αυτές είναι αντικειμενικές, δεν υποκρύπτουν σκοπιμότητες και διαμορφώθηκαν από τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων (Διοικητικό Συμβούλιο και Γενική Συνέλευση). Σκοπός μας είναι να σας κάνουμε κοινωνούς των προβληματισμών μας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κλάδος στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την επικράτεια. Η κυριότερη όμως επιδίωξή μας είναι η καταγραφή της αγωνίας μας για τα τραγικά προβλήματα που παρατηρούνται στην παροχή υγείας προς το κοινωνικό σύνολο, λόγω διαχρονικής έλλειψης οργάνωσης στον τομέα αυτό. Τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης με τις αναποτελεσματικές και καταστροφικές αποφάσεις που ελήφθησαν στον ευαίσθητο αυτό χώρο. 

Με αυτά τα δεδομένα οι απόψεις μας και οι προτάσεις μας για τον χώρο της Υγείας είναι οι κάτωθι:

1. Αύξηση των δαπανών για την Υγεία στο 7% του Α.Ε.Π. 

( από 4,2% που είναι σήμερα, με αποδεκτό όριο ασφαλείας από την Π.Ο.Υ. το 6% και με μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 7 %,). Είναι αδιανόητο σε περίοδο οικονομικής κρίσης να υποχρηματοδοτείται το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου που είναι η υγεία του. Να ληφθεί υπόψη ότι με δεδομένο το χαμηλό Α.Ε.Π. της χώρας μας η αύξηση του ποσού για την υγεία στο 7% που προτείνουμε θα είναι και πάλι χαμηλή σε απόλυτους αριθμούς.

2.Φήφιση από την Βουλή της νέας Ιατρικής Νομοθεσίας.

Είναι ανήκουστο η Ιατρική Νομοθεσία ακόμη να καθορίζεται από νόμους από την δεκαετία του 1950 και από Βασιλικά διατάγματα. 

Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας θα βοηθήσει την ορθότερη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων, συμβαδίζοντας με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια

3.Άμεση κατάργηση του Ν.3919 ΦΕΚ 32 Α (2/3/2011) περί απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος που νομιμοποιεί την πλανοδιακή ιατρική.

Μετά την εμπειρία των τελευταίων ετών και την απορρύθμιση της ορθής παροχής υγείας, είναι απαραίτητο να καταργηθούν οι νόμοι που επιτρέπουν την πλανοδιακή ιατρική και την δημιουργία εταιρειών παροχής υγείας με πλειοψηφία μετόχων από μη ιατρούς.

4.Είμαστε αντίθετοι στις ιδιωτικές εταιρείες παροχής υγείας με την δημιουργία δικτύου ιατρών μέσω πώλησης καρτών υγείας.

Οι ιατροί δεν χρειάζονται μεσίτες για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους έχοντες ανάγκη ιατρικής φροντίδας, με πιθανά αποτελέσματα για τους εμπλεκόμενους μη αναμενόμενα σε σχέση με τα προσδοκώμενα. Επί πλέον το κράτος θα πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του υψηλές παροχές υγείας που οφείλει σε αυτούς, σύμφωνα με τις μεγάλες εισφορές που καταβάλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

5.Κατάργηση του νόμου για την ΕΣΑΝ Α.Ε.

Δεν χρειάζονται ιδιωτικές εταιρείες για τον καθορισμό της τιμής των νοσηλίων που πρέπει να παρέχονται στους ασφαλισμένους, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι αρμοδιότητα του κράτος και πρέπει το ίδιο να καλύψει αυτόν τον τομέα. 

6.Επαναπροσδιορισμός του ρόλου των Νοσοκομείων ως παρόχου δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, μόνο.

Οικονομική και διοικητική υποστήριξη καθώς και εκσυχρονισμός της λειτουργίας των Νοσοκομείων που πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού χωρίς εκπτώσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστήμης και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Αδήριτη ανάγκη είναι ο πλήρης διαχωρισμός δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα πρέπει να παρέχεται εκτός Νοσοκομείου. 

7.Δημιουργία ενιαίου, λειτουργικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο σύστημα αυτό θα πρέπει να συνυπάρχουν οι δομές των Κέντρων Υγείας, Αγροτικών Ιατρείων, του Π.Ε.Δ.Υ. καθώς και οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί και θα επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση και χωρίς οικονομική επιβάρυνση κάθε ασφαλισμένου, ενώ συγχρόνως θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια στην ιερή σχέση ιατρού-ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν και τα Νοσοκομεία από μη επείγοντα περιστατικά.

8.Δημιουργία δικτύου συμβεβλημένων ιατρών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σύμφωνα με την πρόταση του Ι.Σ.Μαγνησίας. (Ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή, σύμβαση όλων των ιατρών που επιθυμούν με τον ΕΟΠΥΥ με συλλογική σύμβαση εργασίας μέσω των Ιατρικών Συλλόγων και του Π.Ι.Σ., δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς στην οποία θα καταγράφεται το ιστορικό του και συγχρόνως θα είναι και πιστωτική με συγκεκριμένο ποσό ανά ασφαλισμένο και ανά έτος, επανακαθορισμός τιμής ιατρικών επισκέψεων και πράξεων, ελεγκτικοί μηχανισμοί δίκαιοι και αυστηροί, διασφάλιση Ιατρικού απορρήτου και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων και δημιουργία εφημεριών πόλης).

9.Εξόφληση απλήρωτων εφημεριών ιατρών Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και μισθών ιατρών ΠΕΔΥ.

Είναι αδιανόητο οι ήδη χαμηλά αμειβόμενοι ιατροί των κρατικών δομών παροχής υγείας να μην πληρώνονται εγκαίρως. Συγχρόνως ζητούμε να αυξηθούν οι αποδοχές των ιατρών αυτών σε επίπεδα ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους (επαναφορά ειδικού ιατρικού μισθολογίου). Επί πλέον θα πρέπει να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις λειτουργίας των Νοσοκομείων με σκοπό να εξασφαλιστούν ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες (για ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό) και ασφαλείς εφημερίες με οργάνωση και αυτονόμηση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π.).

10. Κάλυψη των προβλεπόμενων κενών θέσεων στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία. 

Οι επικουρικοί ιατροί είναι προσωρινή λύση, αλλά δεν είναι η λύση που θα επιλύσει το πρόβλημα στελέχωσης των κρατικών δομών υγείας με αποτελεσματικότητα. Είναι απαράδεκτο να είναι υποστελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά ιατρεία, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές και ακόμη περισσότερο στα νησιά μας, όπου είναι απαραίτητη η παρουσία ιατρών λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν.

11.Ενίσχυση και αναβάθμιση των δημοσίων δομών του Π.Ε.Δ.Υ. με ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η εργασιακή σχέση των ιατρών που θα εργάζονται στο Π.Ε.Δ.Υ. θα πρέπει να είναι ενιαία με αποφυγή του φαινομένου ύπαρξης ιατρών πολλών ταχυτήτων.

12. Συνέπεια και σεβασμός στις υποχρεώσεις του κράτους προς τους συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς

-Εξόφληση των οφειλομένων, από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., των προηγούμενων ετών. (από το 2012 μέχρι σήμερα)

-Εξόφληση των οφειλομένων από τα προ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ταμεία.

-Κατάργηση των ληστρικών claw-back, rebate και παρακράτησης 10%.

-Θέσπιση εκ των προτέρων πλαφόν ανά ειδικότητα και όχι ανά πάροχο.

-Θέσπιση ηλεκτρονικών κανόνων διενέργειας εξετάσεων προς τους ασφαλισμένους.

-Αύξηση χρηματοδότησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

-Όχι στην διαπόμπευση και στον χωρίς κανόνες έλεγχο των συμβεβλημένων ιατρών.

-Κατάργηση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών (Ι.Ε.Ε.). που ανέλαβαν ελέγχους δαπανών παρόχων υγείας (συμβεβλημένων ιατρών και ιδιωτικών κλινικών) προς τον Ε.Ο.ΠΥ.Υ. που μπορούσε και θα έπρεπε να πραγματοποιήσει ο ίδιος. 

-Aνακοστολόγηση ιατρικών πράξεων, που είναι καθηλωμένες από το 1991, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, και όχι υποκοστολόγηση όπως προτάθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.

13. Υποστήριξη της ορθής λειτουργίας Ιδιωτικών Κλινικών, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

Οι ιδιωτικές αυτές κλινικές καλύπτουν σημαντικό τομέα παροχής υγείας, που δεν δύνανται να αναλάβουν τα κρατικά Νοσοκομεία. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι κλινικές αυτές κινδυνεύουν να διακόψουν την λειτουργία τους, λόγω δανείων που αναγκάστηκαν να λάβουν εξ αιτίας απλήρωτων υπέρογκων ποσών που οφείλονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (6μήνες το 2013 και 4 μήνες το 2014), λόγω των claw-back, rebate και παρακράτησης 10% και μείωσης του ποσού των νοσηλίων, αλλά και των οφειλών των προ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ταμείων. Το κλείσιμο αυτών των δομών θα έχει ως καταστροφική συνέπεια την αδυναμία νοσηλείας περιστατικών που δεν μπορούν να νοσηλευθούν στα Νοσοκομεία ή στην οικία τους, την απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας εργαζομένων σε αυτές και οικονομικό πλήγμα σε προμηθευτές αυτών των κλινικών. 

14.Να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

Σε κανένα ευνομούμενο κράτος δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο.

15. Προστασία της ακόμη υπάρχουσας βιωσιμότητας του Τ.ΣΑ.Υ.

Είναι από τα λίγα ταμεία που ακόμη δεν είναι ελλειμματικά και πρέπει να προστατευθούν, ως πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενα, χωρίς ποτέ να υπάρξει κρατική επιχορήγηση και να μην συγχωνευθούν με άλλα ελλειμματικά ταμεία, όπως συζητείται. Συγχρόνως θα πρέπει να διαφυλαχθούν τα αποθεματικά του ταμείου που ήδη υπέστησαν σοβαρό πλήγμα με το περίφημο κούρεμα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να εφαρμόσει άμεσα μέτρα διάσωσης και ενδυνάμωσης του συνολικού Εθνικού Συστήματος Υγείας για την άμεση κάλυψη των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών, χωρίς προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και αναχρονισμούς. Η ορθή παροχή υγείας προς το κοινωνικό σύνολο πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. 

Ο Πρόεδρος         Ο Γεν. Γραμματέας

Ευθύμιος Τσάμης Ευάγγελος Μαναβέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου