Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Άγης Τσουρός: Οι προκλήσεις στη δημόσια υγεία αφορούν όλο τον πλανήτη

http://www.cretalive.gr/

Η υγεία ήταν πάντα ένας τομέας που όλοι τον έβλεπαν ως τομέα δαπάνης, αυτό αλλάζει ριζικά πλέον και γίνεται ένας τομέας επένδυσης, επεσήμανε ο κ. Άγις Τσουρός, Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το Γραφείο Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

Η υγεία ήταν πάντα ένας τομέας που όλοι τον έβλεπαν ως τομέα δαπάνης, αυτό αλλάζει ριζικά πλέον και γίνεται ένας τομέας επένδυσης, επεσήμανε ο κ. Άγις Τσουρός,Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το Γραφείο Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. Όπως ανέφερε ο κ. Τσουρός, η υγεία είναι δικαίωμα όλων και δυστυχώς οι ανισότητες στην πρόσβαση είναι υπαρκτές και αποτελούν πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Ο κ. Τσουρός αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας που έγινε πρόσφατα λέγοντας ότι η καγκελάριος Μέρκελ η οποία παραβρέθηκε σ’ αυτήν, τόνισε ότι οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο δυστυχώς δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση στη δημόσια υγεία. Όπως είπε, ο Έμπολα ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου για όλους και αποδείχθηκε ότι κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος σωστά. «Δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις εν βρασμώ» υποστήριξε η κα Μέρκελ γιατί όπως είπε μπορεί να αποβούν μοιραίες για τις οικονομίες των χωρών.

Ο κ. Τσουρός στη συνέχεια τόνισε, ότι το θέμα της αντιμικροβιακής αντίστασης είναι επίσης πολύ σοβαρό γατί δημιουργεί ανθεκτικά βακτήρια ενώ, την ίδια στιγμή οι εταιρείες δεν παράγουν πιο δυνατά αντιβιοτικά γιατί αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όπως τόνισε, η κατάχρηση αντιβιοτικών τόσο από τους ανθρώπους όσο και από τα ζώα δημιουργεί ανθεκτικά βακτήρια και στους δύο, δύσκολα αντιμετωπίσιμα.

Ο κ. Τσουρός τόνισε ότι η υγεία είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει η ομάδα των G7 στηνΓερμανία αυτή την εβδομάδα, ενώ θα είναι επίσης μια από τις προτεραιότητες στους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη (SDGs) που θα απασχολήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Όπως είπε, το σύστημα υγείας δεν είναι φτιαγμένο να αντιμετωπίσει τα χρόνια νοσήματα αλλά τις οξείες καταστάσεις. Την ίδια στιγμή όμως τα χρόνια νοσήματα αποτελούν το 76% του βάρους της υγείας και έχουν άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής μας.

Συνεπώς η στήριξη της πρόληψης έχει μπει στο προσκήνιο.

Επιπροσθέτως, η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε πολυνοσηρότητα σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Πρέπει όπως είπε να στηριχθεί η πρόληψη και η προαγωγή υγείας σοβαρά σε κάθε επίπεδο σε παγκόσμια κλίμακα.

Μελέτη του ΟΟΣΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φέτος έδειξε όπως είπε, ότι η πρόληψη αποδίδει άμεσα στα συστήματα υγείας. Το να γηράσκεις με καλή υγεία δεν πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 55 ετών αλλά πρέπει να έχει βάσεις από την παιδική ηλικία, επεσήμανε ο κ. Τσουρός.

Τόνισε δε, ότι υπάρχει τεράστια διαφορά προσδόκιμου ζωής ακόμα και από γειτονιά σε γειτονιά και όχι μόνο από κράτος σε κράτος. Έρευνα που έγινε έδειξε ότι για παράδειγμα στο Λονδίνο υπάρχει διαφορά ακόμα και 15 χρόνια προσδόκιμου ζωής από γειτονιά σε γειτονιά. Αυτό φυσικά δεν θέλουμε να το αναγνωρίσουμε, είπε ο κ. Τσουρός, γιατί θα αναγκαστούμε να αναγνωρίσουμε τις διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών στρωμάτων.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο επιφέρει και η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη. Τα γεγονότα είναι συνταρακτικά είπε και επιβάλλεται προετοιμασία των χωρών. Μια μεγάλη πλημμύρα έχει ως συνέπεια την εξάπλωση μεταδιδόμενων νοσημάτων. Για το λόγο αυτό το Σεπτέμβριο στη σύνοδο του ΟΗΕ θα υιοθετηθούν νέοι στόχοι για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Θα 17στόχοι όπως είπε, εκ των οποίων οι 3 αφορούν την υγεία.

Ο κ. Τσουρός έκανε επίσης αναφορά στην εξάπλωση του ιού MERS στην Κορέα. Όπως σημείωσε μετά την πρόκληση του Έμπολα έχουμε τώρα νέα πρόκληση.

Σημείωσε πως είναι απαραίτητη η υποστήριξη ενός Οργανισμού Healthy Start in Life που θα θωρακίζει τα παιδιά από μικρά. Μάλιστα είπε, ότι η Ιρλανδία έχει την καλύτερη πολιτική σ’ αυτό το θέμα.

Όπως είπε ο κ. Τσουρός μελέτες νέες μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού έδειξαν ότι για παράδειγμα είχαμε επενδύσει σωστά στη μάθηση των παιδιών σε πολύ μικρές ηλικίες όταν αυτά θα έφταναν στην ηλικία των 7 ετών θα απέδιδαν εξαιρετικά στα μαθήματα τους ακόμα και στα μαθηματικά που είναι δύσκολα. Έτσι λειτουργεί και το θέμα της υγείας, είπε.

Κλείνοντας, τόνισε ότι το θέμα της υγείας δεν πρέπει να παραμένει μόνο Εθνικό ζήτημα ούτε να αφορά μόνο το Υπουργείο Υγείας κάθε χώρας αλλά να γίνονται διεθνείς συνεργασίες Υπουργείων και Φορέων ενώ είναι απαραίτητη η εφαρμογή των νόμων, και έφερε ως παράδειγμα το θέμα της μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου