Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές 5 χρόνια αύξηση στην ηλικίασυνταξιοδότησης




Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς - Rizopoulos post

Το υπουργείο εργασίας έχει ήδη παραδώσει την πρότασή του για το ασφαλιστικό στην οποία προτείνει την αύξηση κατά 5 χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους 50άρηδες. Παράλληλα ωστόσο προτείνει και την διασφάλιση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων συνταξιοδότησης.

Εκεί που η Αθήνα φαίνεται πως χάνει είναι στην ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων ορίων, αφού ενώ διεκδικούσε ημερομηνία εφαρμογής να θεωρηθεί η 1η Ιανουαρίου του 2016, εντέλει θα είναι 1 Ιουλίου του 2015. 

Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία, ο βασικός λόγος αύξησής τους είναι το πολύ μεγάλο χρέος προς τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με δικά του στοιχεία, το πρώτο 7μηνο του 2015, το χρέος που του οφείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθε σε 700 εκατομμύρια ευρώ. Είναι εισπραχθέντα και μη αποδοθέντα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με διοικητικούς παράγοντες. 

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 6% των ασφαλιστικών εισφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, όσες και αν παίρνει κάποιος.

Για την κυβέρνηση είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που την οδήγησε να συμφωνήσει, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το MEGA, για τους υπόλοιπους 5 μήνες του 2015, να αποδίδονται άμεσα όλα τα εισπραχθέντα έσοδα στον ΕΟΠΥΥ καθώς και άλλα 100 εκατομμύρια επιπλέον ώστε να μπορέσει να «επιβιώσει» όπως χαρακτηριστικά διατυπώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου