Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Σφίγγει κι άλλο η θηλιά στους προϋπολογισμούς φαρμάκου



Επί ποδός βρίσκονται οι επιχειρήσεις του φαρμάκου μετά τις νέες σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται στο τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης: από τη μια η διατήρηση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και των αυτόματων επιστροφών του clawback από τις εταιρείες για τρία ακόμη χρόνια, από την άλλη το έκτακτο τέλος 15% επί των λιανικών πωλήσεων που θα επιβάλλεται στα φάρμακα που συμπεριλαμβάνονται στη θετική λίστα (πρόκειται για τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) ανατρέπει όλα τα δεδομένα στη φαρμακευτική αγορά. 

Όπως επισημαίνουν φορείς από το χώρο του φαρμάκου, το πλήγμα για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία θα είναι βαρύτατο, καθώς μεταξύ των νέων μέτρων που θα καθορίσουν τη φαρμακευτική πολιτική τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνεται ακόμη η πλήρης συνταγογράφηση, χωρίς εξαιρέσεις, όλων των σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία (δηλαδή οι γιατροί δεν θα επιτρέπεται να προτείνουν εμπορική ονομασία σκευάσματος, αλλά θα προωθείται το φθηνότερο γενόσημο) και η μείωση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισής τους, ακόμη και για αυτά που κυκλοφόρησαν πριν από το 2012, τα οποία προέρχονται κυρίως από την εγχώρια βιομηχανία. 

Μέχρι σήμερα, στα γενόσημα που κυκλοφόρησαν πριν το 2012 και στα off patent (αυτά που έχει λήξει η πατέντα προστασίας τους) είχαν επιβληθεί οριζόντιες μειώσεις. Πλέον η τιμή και των δύο μειώνεται, κατά 50% για τα off patent και 32,5% της τιμής πατέντας για τα γενόσημα, γεγονός που εκτιμάται πως θα επηρεάζει καθοριστικά την αγορά του φαρμάκου. Στόχος παραμένει η αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων, τόσο εντός των νοσοκομείων, όσο και στις συνταγές που δίνονται. Οι αντιδράσεις από τις εταιρείες είναι ήδη έντονες, καθώς αντί να δοθούν κίνητρα για ενίσχυση της παραγωγής των γενοσήμων και για επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, τα μέτρα που φέρνει το νέο μνημόνιο αναμένεται να βυθίσουν ακόμη περισσότερο τη φαρμακευτική δαπάνη.

Η απόφαση όμως για διατήρηση της αυτόματης επιστροφής από τις επιχειρήσεις κάθε φορά που οι δαπάνες ξεπερνούν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είναι αυτή προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις. Και αυτό καθώς τα ποσά που έχουν επιστραφεί μέχρι τώρα στον Οργανισμό για την υπερβάλλουσα δαπάνη δεν είναι μικρά: ειδικότερα, από το 2012 στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ έχουν κατευθυνθεί περισσότερα από 430 εκατ. ευρώ (79 εκατ. ευρώ το 2012, 152 εκατ. το 2013 και 201 το 2014), ενώ και φέτος ο "λογαριασμός” θα είναι ιδιαίτερα υψηλός, με τις επιχειρήσεις να υπολογίζουν τον εκτροχιασμό της δαπάνης σε πάνω από 200 εκατ. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου