Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Ενημερωτικό σημείωμα προς εργαστηριακούς ιατρούς

Από τη συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Υγείας κ Ξανθό, γγ κ Μπασκόζο με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και ΠΙΣ

Απαντώντας σε ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους εργαστηριακούς για τα θέματα που τους αφορούν. Κατά τη συνάντηση ο Αν. Υπουργός και ο κ. Βαφειάδης ως εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ είπαν ότι:

  1. Δεν έχουν εξασφαλιστεί από τον ΕΟΠΥΥ ακόμη τα χρήματα για την αποπληρωμή του επόμενου μηνός του 2015 (πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων), πλην του Μαρτίου που θα πληρωθεί τέλος Αυγούστου. Υπάρχει μία υπόσχεση από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι το Β΄εξάμηνο του έτους, θα υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΟΠΥΥ. Αποδίδονται εντός των ημερών, 88 εκ ευρώ από την κρατική επιχορήγηση 2 μηνών προς τον Οργανισμό. Ο Οργανισμός πρόκειται να ενισχυθεί επίσης με την απευθείας απόδοση του 2% της εισφοράς των συνταξιούχων.
  2. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά το διαγνωστικό τομέα και ποιος μήνας θα πληρωθεί (Απρίλιος ή Ιούλιος, εάν εφαρμοστεί rebate clawback κατά τα περσινά) και τι θα ισχύσει τελικά ( rebate clawback plafond κλπ).
  3. Αποτελεί μνημονιακή δέσμευση η μείωση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων η οποία θα είναι περίπου 5% για τη μέση ύλη των εργαστηρίων και περισσότερο για τις πιο ακριβές (μεσοσταθμικά 10%). Αυτό θα συμπαρασύρει και μείωση της συμμετοχής. Εκτός αυτού θα υπάρχει κλιμακωτό rebate με ένα βασικό ανέκπτωτο όριο διασφάλισης του κόστους λειτουργίας του εργαστηρίου. Στόχος είναι να μην εφαρμοστεί το clawback. Η "υπέρβαση" του 2015 "τρέχει" με ρυθμό ελαφρώς μικρότερο από το προηγούμενο έτος. 
  4. Έλεγχος για την τελική εκκαθάριση του 10% του 2012 και του 2015 θα διενεργηθεί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ με έναρξη από Σεπτέμβριο. 
  5. Άποψη του Υπουργού είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα πρακτικές του "συνεταιρίζεσθαι". 
  6. Μακροπρόθεσμα προβλέπεται μείωση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα καθώς θα ενισχυθεί ο δημόσιος πυλώνας της ΠΦΥ. 
  7. Έχουν δεσμευτεί 300 εκατ ευρώ από το νέο πακέτο χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ που χρονολογούνται από το 2011 και 2012, με ταυτόχρονη νομοθετική ρύθμιση παράτασης του χρόνου αποπληρωμής που έληξε το 2014. 
  8. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων μέχρι τις 30/09/2015. Νέο κείμενο σύμβασης θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ ΥΥΚΑ, ΠΙΣ και συνδικαλιστικών φορέων. 
  9. Υπάρχει πολιτική βούληση για πλήρη εφαρμογή των περιορισμών στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα και των συνταγογραφικών οδηγιών. Η ευθύνη βαραίνει και τη συνταγογράφηση αλλά και την εκτέλεση, άρα η τήρηση του νόμου πρέπει να είναι απόλυτη. 
  10. Ο Υπουργός αναγνωρίζει τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην αποτροπή της κατάρρευσης της ΠΦΥ στη χώρα μας, αλλά δυστυχώς οι οικονομικές δυνατότητες της κυβέρνησης είναι πολύ περιορισμένες και οι ανάγκες πολύ μεγάλες.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στο ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο

  • Τα capital controls έχουν επιδεινώσει σε ακραίο βαθμό την οικονομική ασφυξία του διαγνωστικού τομέα λόγω της απαίτησης των προμηθευτών για πληρωμή τοις μετρητοίς ή με αντικαταβολή.
  • Μείωση του όγκου συνταγογράφησης + οριζόντια μείωση τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων αποτελεί πράξη οικονομικής καταστροφής των μικρών εργαστηρίων με σφραγίδα του ΥΥΚΑ. 
  • Εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση με το καθεστώς των Ι.Ε.Ε. που αρκέστηκαν κατά κύριο λόγο να εισηγηθούν εξαίρεση δαπάνης για πραγματοποιηθείσες (και όχι εικονικές ) εξετάσεις με ίδιους κωδικούς στο e-dapy σε διαγνωστικές μονάδες που δεν είχαν κανένα σημείο υπερσυνταγογράφησης. Φήμες που θέλουν να έχει ανακαλυφθεί πάρτι υπέρβασης από Ι.Ε.Ε. στην Αθήνα σκεπάζεται από ένα πέπλο σιωπής και παρασκηνιακής συγκάλυψης, γεννώντας πολλά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του σκανδαλώδους καθεστώτος των Ι.Ε.Ε. 
  • Clawback και Ι.Ε.Ε. οδηγούν σε αφανισμό τον τίμιο πάροχο και ευνοούν τον παραβάτη και το μεγάλο επιχειρηματικό συμφέρον. 
  • Όρια ανοχής για τον εργαστηριακό τομέα δεν υπάρχουν. Το ΥΥΚΑ έχει το χρέος να διασώσει το ατομικό ιατρείο έναντι του μεγάλου επιχειρηματικού συμφέροντος και να φροντίσει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις ώστε να σταματήσει η αιμορραγία της ιατρικής μετανάστευσης. 
Οι επισχέσεις εργασίας των εργαστηριακών ιατρών στους νομούς της χώρας που έχουν ξεκινήσει αυτόνομα δεν πρέπει να επηρεαστούν, καθώς το μέλλον για το διαγνωστικό τομέα διαφαίνεται σκληρό. 
Τέλος Αυγούστου, θα προστεθούν στην επίσχεση και άλλες περιοχές που συλλέγουν υπογραφές μέσα στο τρέχον μήνα. 

Τέλος η επίσχεση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ανεστάλη προσωρινά και θα επανεξεταστεί προς το τέλος του μήνα, αφού το ΥΥΚΑ ζήτησε πίστωση χρόνου.

Άννα Μαστοράκου
Πρόεδρος ΙΣ Πατρών
Αντιπρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Μέλος ΔΣ ΠΙΣ

5 σχόλια:

  1. ΑΦΗΣΑΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ.ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΟΛΟΙ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι δεν αυξάνουν ελαφρά τη συμμετοχή αντινετρόνιο σου Άνθρωποι είναι οι εργαστηριακοί γιατροί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί δεν αυξάνουν ελαφρά τη συμμετοχή αντι Να την μειώσουν Άνθρωποι είναι και οι εργαστήριακοι γιατροί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. .......Μακροπρόθεσμα προβλέπεται μείωση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα καθώς θα ενισχυθεί ο δημόσιος πυλώνας της ΠΦΥ................. Ξερω ξέρω γιατροί της γειτονιάς κλπ πότε θα ξυπνήσετε δεν ξέρω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καμια νομοθετική ρύθμιση να συμψηφιστούν τα αναδρομικά rebate και clawback με μελλοντικές οφειλές στην εφορία ή κανά κατασχεμένο οικοπεδάκι του Δημοσίου δεν παίζει?το χουντικό κλέψιμο από πότε λέγεται πράξη νομοθετικού περιεχομένου ?ουστ κλέφτες όλοι τους! Γραμμή για Ευρωπαικά δικαστήρια .Δεν μας είπαν τελικά τι πόρισμα έβγαλαν οι ΙΕΕ που μας έλεγε ο Αδωνις και ο Βορίδης οτι θα έβγαζαν λαυράκια εκατομμυρίων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή