Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Γενόσημο ή πρόστιμο


Από ασφυκτικό "πρέσινγκ” αναμένεται να περάσουν την επόμενη διετία οι γιατροί που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την αύξηση της συνταγογράφησης των γενόσημων φαρμάκων, που θα οδηγήσει παράλληλα στην αύξηση του μεριδίου τους στη φαρμακευτική αγορά και ακολούθως στη μείωση των δαπανών για το φάρμακο.

Τα κατώτατα όρια μεριδίων που θα πρέπει να κερδίσουν εφεξής είναι ασφυκτικά: Πιο συγκεκριμένα, έως το Δεκέμβριο φέτος (και έως τον Δεκέμβριο του 2016 αντιστοίχως), η αύξηση του μεριδίου των γενόσημων φαρμάκων για εξωτερικούς ασθενείς κατά όγκο θα πρέπει να φτάσει στο 40% (και στο 60% το 2016), των γενόσημων φαρμάκων για ενδονοσοκομειακούς ασθενείς στο 50% (και στο 60% αντίστοιχα) και του μεριδίου των προμηθειών φαρμακευτικών προϊόντων ανά δραστική ουσία από τα νοσοκομεία στα 2/3 (και στα 3/4) του συνόλου.
Ήδη μια πρώτη "πικρή” γεύση για το πως θα επιτευχθεί η αύξηση του ποσοστού των μεριδίων παίρνουν οι γιατροί, στους οποίους έχουν τεθεί συγκεκριμένα όρια συνταγογράφησης ανάλογα με την ειδικότητά τους. Την ίδια ώρα έχει ήδη ενεργοποιηθεί στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο έλεγχος των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ο έλεγχος έχει προς το παρόν τουλάχιστον προειδοποιητικό χαρακτήρα και δεν θα εμποδίζει την καταχώρηση της συνταγής. Εντούτοις σύντομα αναμένεται να επιβάλλεται και πρόστιμο στους γιατρούς, οι οποίοι δεν θα συμμορφώνονται με τα όρια της συνταγογράφησης.

Όπως αναφέρει μάλιστα προηγούμενη απόφαση του υπουργού Υγείας, σε περίπτωση σημαντικής και επανειλημμένης υστέρησης από το στόχο, δηλαδή μη επίτευξη του στόχου κατά 5% ανά μήνα για τρεις συνεχόμενους μήνες, ο ιατρός καλείται από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει την συνταγογράφησή του.

Επιπλέον, η διείσδυση των γενόσημων, όπως προβλέπεται εξάλλου στο νέο μνημόνιο, θα πρέπει να υποστηριχθεί με περαιτέρω δράσεις για τη βελτίωση της διάρθρωσης των κινήτρων των φαρμακοποιών, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διάρθρωση του κέρδους, έως τον Αύγουστο του 2016. Η χώρα μας, όπως δείχνουν στοιχεία της φαρμακοβιομηχανίας, βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, έχοντας σημειώσει μικρή πρόοδο σε σύγκριση με το 2008 και σε όγκο δεν ξεπερνούν σήμερα το 35%, ενώ όσον αφορά την αξία, το ποσοστό που καταλαμβάνουν τα γενόσημα είναι εξίσου χαμηλό και αγγίζει το 23%, όταν στα τέλη του 2012 το ποσοστό αυτό υπολογιζόταν σε 18%.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

2 σχόλια:

  1. ΡΕ ΜΠΙΝΕΔΕΣ
    ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΡΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΕΝΟΣΗΜΑ;
    ΡΕ ΣΕΙΣ ΜΗΝ ΜΕ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΛΙ ΝΑ ΒΡΙΣΩ...
    ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΘΕΟΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι πρεπει να γινει με αυτο το θεμα .Δεν μπορει να ζητουν στοχους γενοσημων σε φαρμακα ON PATENT αφου δεν υπαρχουν γενοσημα που θα τα βρουμε? Σημειωτεον η ΗΔΙΚΑ δηλωνει αναρμοδια επι του θεματος και σε παραπεμπει στον ΕΟΠΥΥ που και εκει δεν εχουν ακουσει τιποτα.Παρακαλω εαν καποιος συναδελφος εχει καποια πληροφορια σχετικη ας βγαλει μια ανακοινωση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή