Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Οι προτάσεις της Τρόικα οδηγούν σε κατάρρευση των Ταμείων

Νέα βάσανα για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, αφού η Τρόικα αντιμετωπίζει ως προαπαιτούμενο την κατάργηση φόρου υπέρ τρίτων, γεγονός που θα απειλήσει τα ήδη επίφοβα ασφαλιστικά Ταμεία. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης, αφού η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει το θέμα για το ευρύτερο ασφαλιστικό του Οκτωβρίου, καθώς θίγονται πολλοί εργασιακοί κλάδοι. Μια άμεση κατάργηση του φόρου, αναμένεται να αποβεί μοιραία για τα ταμεία, τα οποία όπως έδειξαν τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, εμφανίζουν στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου έλλειμμα 1,027 δισ. ευρώ. 

Συγκριτικά όμως με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, όπου είχε προκύψει πλεόνασμα 407 εκατ. ευρώ, διαπιστώνεται «τρύπα» 1,434 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος. Η κατάρρευση των εσόδων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και η πολύ μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης είναι οι βασικές αιτίες δημιουργίας του εν λόγω ελλείμματος, που καθιστά το ασφαλιστικό σύστημα σε δυσχερή θέση, πριν καλά καλά ανοίξει η συζήτηση για το μεγάλο ασφαλιστικό του φθινοπώρου.


 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, τα έσοδα για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, ανήλθαν στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015 στα 15,698 δισ. ευρώ, αντί για 18,191 δισ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με πέρσι, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατάφεραν να εισπράξουν 2,493 δισ. ευρώ λιγότερα. Καταγράφεται μείωση 13,7%, παρά το γεγονός ότι η ανεργία είναι δύο μονάδες χαμηλότερη (25% τον φετινό Μάιο, αντί για 27% τον περσινό), άρα θα περίμενε κανείς να προκύψουν περισσότερα έσοδα λόγω αύξησης της απασχόλησης. Read more: Οι προτάσεις της Τρόικα οδηγούν σε κατάρρευση των Ταμείων Follow us: @dikaiologitika on Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου