Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΝΑ

ΑΠ 36.2015                                                                                         Πάτρα 31 Ιουλίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΝΑ

Συνάδελφοι,
Την Πέμπτη 24/7 έγινε Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑ που ασχολήθηκε με τα κυριότερα προβλήματα των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των συναδέλφων που ζέουν και έχουν κακοφορμίσει αυτή την περίοδο.

Ένα από τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν η παρακράτηση μισθού από συνάδελφο στον Άγιο Ανδρέα λόγω της επίσχεσης τον περασμένο Μάιο. Είχε προηγηθεί άμεση παρέμβαση της ΕΙΝΑ με επικοινωνία και ανακοίνωση (http://www.eina.gr/?p=3578) και παράσταση διαμαρτυρίας ομού με μέλη του ΔΣ του συλλόγου ανειδίκευτων γιατρών. Σαν αποτέλεσμα είχαμε την επείγουσα παρέμβαση της ΥΠε που ζητούσε από τη διεύθυνση του νοσοκομείου να επιστραφεί το ποσό που παρακρατήθηκε και να μην ξανασυμβεί ανάλογη ενέργεια που ελλοχεύει έννοια συνδικαλιστικής δίωξης (θα αναρτηθεί σύντομα στο www.eina.gr).

Αποφασίστηκε να παρέμβουμε στη διαδικασία αλλαγής εφημέρευσης των δύο νοσοκομείων της περιοχής (ΠΓΝΠ και ΓΝΠ) με στοιχεία που συλλέξαμε την προηγούμενη περίοδο, προκειμένου να πούμε τη γνώμη μας για τη δυνατότητα του κάθε νοσοκομείου να ανταποκριθεί στα εφημεριακά καθήκοντα του νομού και της περιφέρειας. Το θέμα, μετά από σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και της ΥΠΕ στις 29/7, αποφασίστηκε να επανεξεταστεί σύντομα και να παρθεί τελική απόφαση τις επόμενες ημέρες.
Στις 30/7/2015 έγινε προγραμματισμένη συνάντηση της ΕΙΝΑ με τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ κο Κωστακιώτη. 
Τα θέματα που τέθηκαν ήταν τα εξής:
Εφημερίες. Ξεκίνησε η διαδικασία πίστωσης του 2ου τριμήνου στους λογαριασμούς των συναδέλφων. Η ΥΠΕ δεσμεύτηκε ότι θα πληρωθούν στο σύνολό τους στα νοσοκομεία στις 12/8 και πιθανόν χωρίς περικοπές στα ΚΥ στις 26/8 ή στις 12/9. Σε σχέση με την εκκρεμότητα του 1ου τριμήνου για τα ΚΥ ειπώθηκε ότι οι εφημερίες θα πληρωθούν με περικοπές στις 12/8 και έχει ζητηθεί από το Υπ. Οικονομικών επιπλέον 1.000.000 ευρώ για την αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομείων και ΚΥ της 6ης ΥΠΕ και αναμένεται απάντηση. Εκτιμάται -από τον υπ/κτη- ότι θα ομαλοποιηθεί η αποπληρωμή μετά το Σεπτέμβρη. Αναφερόμενοι στα μισθολογικά σημειώματα της ΗΔΙΚΑ, μας ειπώθηκε ότι έχουν πολλά λάθη -όπως έχουμε διαπιστώσει κι εμείς- κι ότι θα έλθουν σε επικοινωνία με την υπηρεσία προκειμένου να διορθωθούν.
Αναμένεται προς διαβούλευση Ν/Σ του Υπουργείου που θα ορίζει συγκρότηση αυτόνομων ΤΕΠ στα νοσοκομεία. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναμόρφωσης των οργανισμών των νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ που είχαν οριστεί επί Λοβέρδου και δημιούργησαν και δημιουργούν διοικητικά και άλλα προβλήματα στην καθημερινότητα.
Απομακρύνεται η πιθανότητα ανανέωσης του στόλου του ΕΚΑΒ γιατί σταμάτησε η διαδικασία του διαγωνισμού προμήθειας 170 νέων ασθενοφόρων μετά από πολλές νομικές και άλλες περιπέτειες.
Προωθούνται με το σταγονόμετρο οι παλιές προσλήψεις που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Για τους επικουρικούς: έχουν ζητηθεί 100 περίπου θέσεις για νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ. Σε αρκετές περιπτώσεις δε μπορεί να γίνουν προσλήψεις επικουρικών γιατί δεν υπάρχουν πιστώσεις (αυτό ισχύει για τον Άγιο Ανδρέα)
Για τα ΚΥ:
* Ο ορισμός επιστημονικών υπευθύνων θα γίνει όταν θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται. Για τον ίδιο λόγο καθυστερεί και η προκήρυξη εκλογών για το νέο επιστημονικό συμβούλιο ΠΦΥ της 6ης ΥΠΕ.
* Οι προμήθειες του αναλώσιμου υλικού θα γίνεται μέχρι τις 31/12/15 από τα νοσοκομεία αναφοράς όπως και η διαδικασία καταγραφής και τιμολόγησης των εφημεριών.
* Για τη διατροφή των εφημερευόντων, η οικονομική υπηρεσία της ΥΠΕ καλύπτει με ποσό ανά γεύμα εφημερεύοντος μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος σε εστιατόρια της κάθε περιοχής ή αγοράς υλικών για κατασκευή γευμάτων. Χρειάζεται άμεση συνεννόηση με την ΥΠΕ. Ήδη στο ΚΥΚ Αχαΐας έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα.
* Είναι σε φάση υλοποίησης η δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο ΠΕΔΥ Αγ. Αλεξίου 16ωρης κατ’ αρχήν λειτουργίας. Αν και εφ’ όσον προχωρήσει αυτή η διαδικασία, θα σημάνει ένα σοβαρό βήμα στην κάλυψη της ανάπτυξης ΠΦΥ και των εφημεριακών αναγκών στην πόλη της Πάτρας και θα έχει καίρια συμβολή στην αποφόρτιση των δύο νοσοκομείων.
* Όσο αφορά το συντονισμό των ειδικευομένων γενικής ιατρικής διευκρινίστηκε ότι ο θεσμός του Συντονιστή δεν υφίσταται εάν δεν εκδοθεί υπουργική απόφαση (κανονιστική πράξη). Ως εκ τούτου, οι όποιες αλλαγές παρατηρούνται στον καθορισμό αναπληρωτών συντονιστών εκπαίδευσης ειδικευομένων στο νομό μας, θα πρέπει να «περιμένουν» τις νόμιμες διαδικασίες από τη μεριά του Υπουργείου Υγείας.
Συνάδελφοι,
το τοπίο στη δημόσια υγεία γίνεται ολοένα και πιο ζοφερό. Οι συνταξιοδοτήσεις γιατρών, η μη κάλυψη κενουμένων θέσεων λόγω των μνημονιακών περιορισμών των τελευταίων 5 χρόνων, η μετανάστευση των νέων γιατρών και η έλλειψη ενδιαφέροντος έναρξης ειδικότητας όχι μόνο σε περιφερειακά νοσοκομεία αλλά και σε αυτά του κέντρου έχει οδηγήσει σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών τμημάτων και κλινικών, ιδίως του παθολογικού τομέα. Οι υποχρηματοδότηση και η απαξίωση των δομών και της δουλειάς των συναδέλφων συνεχίζεται. Το νέο μνημόνιο που προωθούν οι δανειστές και υιοθετεί η κυβέρνηση δε θα αφήσει αλώβητη την υγεία. Ήδη η προαναγγελλόμενη περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών στην υγεία και η παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια, δεν προμηνύει κάτι το θετικό. Σύντομα θα βρεθούμε στην ανάγκη να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα για το μέλλον του ΕΣΥ και της ύπαρξής μας σε αυτό.
Για το θέμα εκδόθηκε -κατά πλειοψηφία- ψήφισμα καταγγελίας του νέου μνημονίου (http://www.eina.gr/?p=3593).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου