Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ποιος χάνει ποιος κερδίζει από τη συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία!

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος
HEALTH REPORT.GR

Προ των πυλών είναι η αλλαγή στον τρόπο συνταγογράφησης με απαίτηση των δανειστών.

Κι εκεί που ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε προωθήσει μέσα στα πρώτα μέτρα του από την ώρα που ανέλαβε, τη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία, οι τροικανοί επιμένουν πως θα πρέπει να υιοθετηθεί πλήρως η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει πλήρη αλλαγή στο τοπίο τηςφαρμακευτικής αγοράς, καθώς αν ισχύσει το «παιχνίδι» θα περάσει από τα χέρια των γιατρών στα χέρια των φαρμακοποιών.

Οι χαμένοι

Ειδικότερα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση χαμένες φαίνεται να είναι οι ελληνικές εταιρείες αφού τα επώνυμα ελληνικά γενόσημα δε θα μπορούν πλέον να προωθηθούν με βάση την ποιοτική αξία του καθενός.

Η δραστική ουσία που θα αναγράφεται στη συνταγή των φαρμάκων θα δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο, χωρίς όμως να μπορούν οι γιατροί να επιλέξουν ποιο σκεύασμα θα φθάσει στα χέρια των ασθενών.

Πράγμα που σημαίνει πως επώνυμα γενόσημα θα μπουν στο ίδιο «τσουβάλι» με όλα τα υπόλοιπα, καθώς όπως φαίνεται πρωταρχικό ρόλο θα παίζει η τιμή. Η χαμηλή τιμή που είτε θα είναι ελκυστική για τον ασθενή, είτε θα επιλέγει να αγοράζει άλλοφάρμακο που θα του έχει προφορικώς υποδείξει ο γιατρός, πληρώνοντας όμως τηδιαφορά στη τιμή.

Χαμένοι βεβαίως στην περίπτωση αυτή θα είναι και οι ασθενείς που θα πρέπει για να λάβουν το φάρμακο που ο γιατρός τους θεωρεί σωστό να πληρώσουν περισσότερα από την τσέπη τους.
Χαμένοι είναι επίσης και οι γιατροί που δε θα μπορούν να γνωρίζουν ποιο τελικά φάρμακο φθάνει στα χέρια των ασθενών τους αφού δε θα μπορούν να το καθορίσουν με ακρίβεια.

Οι κερδισμένοι

Από τη διαδικασία αυτή κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι φαρμακοποιοί αφού εκείνοι θα έχουν πλέον τον πρώτο λόγο για το ποιο σκεύασμα θα καταλήγει στους ασθενείς.

Εάν τηρηθεί κατά γράμμα η νέα ρύθμιση που επιβάλει η τρόικα τότε ο γιατρός δε θα μπορεί να …επιβληθεί και τελικά το φάρμακο θα το επιλέγει ο φαρμακοποιός.
Κερδισμένα ίσως να είναι και τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ εάν χορηγούνται μόνο φθηνότερα γενόσημα και όχι πρωτότυπα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους και είναι πιο ακριβά από τα γενόσημα.

3 σχόλια:

  1. Δεν νομίζω ότι μπορούν να επιβληθούν οι φαρμακοποιοί...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ είναι και τώρα κερδισμένα γιατί ότι φάρμακο και να συνταγογραφήσει ο γιατρός πρωτότυπο ή γενόσημο χρεώνεται η ασφαλιστική τιμή. Άρα η εμμονή της τρόικα για δραστική είναι ύποπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστο το μετρο.Μονο ετσι θα σταματησουν χρηματισμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή