Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Στο όριο λειτουργίας εργαστήρια, κλινικές και διαγνωστικά !

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Τι θα γίνει με τις πληρωμές και τις περικοπές στον ΕΟΠΥΥ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
ΗΕΑLTH REPORT.GR

Στο χείλος του…οικονομικού γκρεμού φαίνεται ότι βρίσκονται δεκάδες μικρά εργαστήρια σε όλη τη χώρα καθώς και κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Η τραγική καθυστέρηση που παρατηρείται στις αποπληρωμές του ΕΟΠΥΥ, έχουν κάνει πολλές μικρές αλλά και μεγαλύτερες μονάδες υγείας να βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Οι υπέρογκες οφειλές του ΕΟΠΥΥ μπορεί να βρίσκονται στην ατζέντα των δανειστών, στην ουσία όμως παραμένει άγνωστο πότε θα αποπληρωθούν όλα τα χρέη που έχει ο ΕΟΠΥΥ ακόμη και από τα Ταμεία που έχει ενσωματώσει.
Να σημειωθεί ότι οι τροϊκανοί έχουν ζητήσει να ξεχρεώσει ο φορέας ώστε να κινηθεί η αγορά, αλλά εάν δεν μπει μια σειρά στα οικονομικά του φορέα οι μονάδες υγείας είναι άγνωστο πότε θα αποπληρωθούν.

Θετικό βήμα φαίνεται πως είναι για τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ η αύξηση από το 4% στο 6% των εισφορών των συνταξιούχων που θα αυξήσει κάπως το ρευστό στον οργανισμό.
Βέβαια εάν δεν οριστικοποιηθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι επίσης άγνωστο εάν η αύξηση αυτή θα καταλήξει στον ΕΟΠΥΥ.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά το επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθει νέο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Από τη μία οι τροϊκανοί ζητούν να μειωθούν τα κονδύλια από τις διαγνωστικές εξετάσεις, κάτι που άλλωστε ετοίμαζε με μειώσεις τιμών και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από την άλλη, όπως είχε γράψει το HealthReport.gr (διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ), κάπου στη διαδρομή χάθηκαν τα 24 εκατ. ευρώ που είχαν εξασφαλισθεί από το 2014 ως επιπρόσθετη αποζημίωση για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ένα ποσό που ζητείται τώρα πίσω από τα διαγνωστικά κέντρα με τη μορφή του claw back.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως αποκάλυψε το HealthReport.gr (Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Άγριο στρίμωγμα τρόικας στον Κουρουμπλή! Τι ζητούν οι δανειστές για το «5ευρω» στα νοσοκομεία! Όλοι οι διάλογοι») ο Παναγιώτης Κουρουμπλής όταν του ζητήθηκε από την τρόικα και τον Τζουζέπε Καρόνε, είτε να επαναφέρει το «5ευρω» εισιτήριο στα νοσοκομεία είτε να βρει ισοδύναμα μέτρα, έσπευσε να ζητήσει από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ να περικόψουν τις δαπάνες από τα διαγνωστικά.

Πληροφορίες του HealthReport.gr ωστόσο αναφέρουν ότι υπήρξε ιδιαίτερα έντονη αντίδραση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο κλάδος δεν αντέχει.

Άγνωστο παραμένει εάν θα βρεθεί άλλος …κωδικός για να γίνουν οι περικοπές ώστε να εξασφαλισθούν τα ισοδύναμα για το «5ευρω» εισιτήριο στα νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου