Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΓΝ Ευαγγελισμός: Αποθέματα αναλώσιμων και υλικών για 20 μέρες

- Virus.com.gr

“S.O.S.” εκπέμπει ο Ευαγγελισμός! Αν και μέσα Δεκέμβρη, ο πενιχρός προϋπολογισμός του νοσοκομείου ύψους 72 εκατ. ευρώ για το 2015, δεν έχει ολοκληρωθεί παρά μόνο στο 70%, ενώ το 2016 αναμένεται ακόμη μικρότερος. Τι σημαίνει αυτό;



Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων (ΣΕΝΕ) στο χώρο, Ηλίας Σιώρας, τα φάρμακα, τα αντιδραστήρια και το υγειονομικό υλικό δεν επαρκούν ούτε για 20 μέρες! Ο ίδιος αναφέρει ότι επιπλέον ότι από εσωτερική ανακατανομή εξασφαλίστηκαν 390 χιλ. ευρώ για τα άκρως απαραίτητα φάρμακα. “Από τα 4,5 εκατ. ευρώ μόνο το 1,8 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για φάρμακα, που σημαίνει ότι στις 10 Γενάρη θα είμαστε στη σημερινή, ή και ίσως σε χειρότερη κατάσταση” λέει χαρακτηριστικά.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, η ελάχιστη μηνιαία δαπάνη σε φάρμακα είναι 2,750 εκατ. ευρώ, δηλαδή η ετήσια 33 εκατ. ευρώ και για το 2015 καταβλήθηκαν μόνο 24 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 προβλέπονται λιγότερα.

“Ζούμε στον Ευαγγελισμό όπως και σε άλλα νοσοκομεία το μαρτύριο της σταγόνας σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ, σημειώνοντας ότι η έλλειψη κονδυλίων συνεπάγεται καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των εργαστηριακών εξετάσεων. Αναδεικνύει, παράλληλα, την αδυναμία εξυπηρέτησης των ανασφαλίστων, οι οποίοι φέτος ξεπερνούν τους 1.000 στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. “Το μέσο κόστος νοσηλείας είναι 2.200 ευρώ. Η επιχορήγηση μόνο για τους ανασφάλιστους έπρεπε μόνο για τον Ευαγγελισμό να είναι για το 2015 τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ και προοδευτικά να αυξάνει” αναφέρει σχετικά.

Ξανθός: Υπάρχουν Διοικητές που δεν αξιοποίησαν τα χρήματα που τους δόθηκαν για φάρμακα

Τα υπαρκτά προβλήματα στα νοσοκομεία και κυρίως σε όσα διαχειρίζονται τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα, αναγνώρισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας. Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται στον περικομμένο προϋπολογισμό του 2015 λόγω των περιορισμών του μεσοπρόθεσμου. Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι ελλείψεις στα φάρμακα οφείλονταν και σε κακοδιαχείριση εκ μέρους των Διοικήσεων.

“Υπήρξαν και Διοικητές οι οποίοι αυτές τις μέρες προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα, δηλαδή δεν αξιοποίησαν όλο το κονδύλι που έχει διατεθεί για να αγοράσουν φάρμακα, αλλά κάλυψαν άλλες ανάγκες. οι περιπτώσεις δεν ήταν πάνω από 2-3. Τα φαινόμενα αυτά ήταν στα όρια παρέμβασης του εισαγγελέα” ανέφερε ο Αν. Ξανθός.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό, η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τις αυξανόμενες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του πληθυσμού, προχώρησε δύο φορές σε αύξηση της χρηματοδότησης προς τα νοσοκομεία μέσα στο έτος.

“Προσθέσαμε 150 εκατ. ευρώ στο όριο των δαπανών της χρονιάς, από 1,4 δις ευρώ που ήταν για λειτουργικές δαπάνες στα νοσοκομεία, τα οποία δεν έφτασαν και προσθέσαμε αυτές τις ημέρες άλλα 48 εκατ. ευρώ” τόνισε χαρακτηριστικά. Τα χρήματα αυτά όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός έχουν δοθεί στις ΥΠΕ και αυτές τις ημέρες μοιράζονται στα νοσοκομεία, εκτιμώντας πως τέλος “η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου