Για ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία έκαναν λόγο τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, δηλώνοντας βέβαιοι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει λόγω της υποχρηματοδότησης.
Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρθηκαν αναλυτικά σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και τόνισαν ότι τα δημόσια νοσοκομεία δε διαθέτουν αναγκαίο εξοπλισμό για να λειτουργήσουν πλήρως, ούτε τα χρήματα για την συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού, ενώ υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν υλικά και αναλώσιμα. Επίσης, τόνισαν ότι πολλά χειρουργεία αναβάλλονται λόγω της μεγάλης έλλειψης αναισθησιολόγων.
Υποστήριξαν χαρακτηριστικά ότι οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν τους τρείς μήνες για έναν καρκινοπαθή, εκεί που και μερικές εβδομάδες καθορίζουν πολλά για τον μέλλον της υγείας του, ενώ η αναμονή για επανέλεγχο μπορεί να κρατήσει 12 και 14 μήνες.
«Οι ασθενείς τότε είτε ψάχνουν άλλο νοσοκομείο, μεγαλώνοντας τη λίστα αναμονής του, είτε πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, για όποιον φυσικά μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος», επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση στις ΜΕΘ, όπου, όπως είπαν, το 25% των κλινών είναι κλειστό και όσες είναι ανοιχτές υπολειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΙΘ, από τις 110 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα οκτώ νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κλειστές είναι οι 29, ενώ στα τέσσερα μεγαλύτερα νοσοκομεία οι μισές θέσεις αναισθησιολόγων είναι κενές. Αναφορικά με τους ανασφάλιστους, οι εκπρόσωποι της ΕΝΙΘ υποστήριξαν ότι το 30% του πληθυσμού δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην περίθαλψη, αλλά μόνο στο φάρμακο, αν φυσικά κάποιος έχει ΑΜΚΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου