Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Μετρούν ζημιές και... πληγές τα διαγνωστικά κέντρα



Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες των διαγνωστικών κέντρων μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με την οποία μειώνονται σχεδόν στο μισό οι τιμές αποζημίωσης για τις 51 πιο δαπανηρές για τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικές εξετάσεις, κυρίως αιματολογικές και βιοχημικές, ενώ παράλληλα όλες οι υπόλοιπες (πάνω από 600) μειώνονται κατά 9%, με εξαίρεση τις μαγνητικές τομογραφίες όπου το "μαχαίρι” είναι εξίσου μεγάλο, καθώς η περικοπή αγγίζει το 18%.

Εγκλωβισμένα δηλώνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, που όλο τον προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε επενδύσεις για εξοπλισμό και πλέον με την καινούργια απόφαση θα αποζημιώνονται λιγότερο για τις ίδιες εξετάσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε πως από το "ψαλίδι” στις διαγνωστικές το κόστος των εξετάσεων συνολικά θα είναι μικρότερο κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή και η φετινή υπέρβαση των κέντρων σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ (302 εκατ. ευρώ).

Οι ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων, που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, σημειώνουν στο Capital.gr πως καμία επιχείρηση δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της με τόσο χαμηλές τιμές αποζημίωσης, ενώ ακόμη πιο δραματική αναμένεται να είναι η κατάσταση από εδώ και στο εξής για τα μικρά μικροβιολογικά κέντρα, που ήδη βρίσκονται σε οριακό σημείο επιβίωσης. Δεν είναι ξεκάθαρο επίσης, αν οι μειώσεις θα ισχύσουν από το 2016 ή αναδρομικά από την αρχή της χρονιάς. Ούτε όμως για τους ασφαλισμένους τα νέα είναι καλά, καθώς αν συρρικνωθεί η αγορά των ιδιωτικών κέντρων, αναγκαστικά θα πρέπει να απευθυνθούν στα δημόσια νοσοκομεία ή στις δομές του ΠΕΔΥ, όπου η αναμονή ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Το υπουργείο Υγείας από την άλλη καλείται να εφαρμόσει στο... και πέντε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο των δαπανών των διαγνωστικών κέντρων, πολλές από τις οποίες είχαν προταθεί εδώ και μήνες από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο αντίκρυσμα. Έτσι τώρα, μέσα σε μόλις δύο μήνες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να εφαρμόσει σχέδιο που θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο των παραπεμπτικών και αλλαγές στο σύστημα εκπτώσεων (rebate όγκου).

Πρόκειται μάλιστα για προτάσεις που ήθελαν να καταθέσουν εδώ και καιρό οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων προς το υπουργείο Υγείας, δεν είχαν γίνει όμως δεκτοί από την πολιτική ηγεσία ούτε μια φορά μετά τις τελευταίες εκλογές. Οι προτάσεις μεταξύ άλλων αφορούσαν την πλήρη εφαρμογή συνταγογραφικών οδηγιών και του ανώτατου αριθμού συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα (κόφτες), τον ορισμό κλιμακωτών εκπτώσεων σε κάθε παραγόμενο παραπεμπτικό, είτε επί της αξίας του παραπεμπτικού, είτε επί του αριθμού των εξετάσεων, με εξαίρεση τους καρκινοπαθείς, και την παραπομπή των ασφαλισμένων στις δημόσιες δομές, σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές.

Ακόμη και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο ψαλίδισμα των τιμών των διαγνωστικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η απόφαση αυτή αποτελεί "ταφόπλακα" για δεκάδες μικρομεσαία εργαστήρια, αφού μετά την εφαρμογή του clawback και του rebate, η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα μικροβιολογικά εργαστήρια, μειώνοντας περαιτέρω τις τιμές στις ήδη υποκοστολογημένες εξετάσεις. Προβλέπει επίσης λουκέτα για δεκάδες επιχειρήσεις, για τα οποία, σύμφωνα με τους γιατρούς, υπεύθυνο θα είναι το υπουργείο Υγείας.

6 σχόλια:

  1. Τώρα έγιναν δεκάδες οι επιχειρήσεις από εκατοντάδες και χιλιάδες που ήταν προχθές.. Αν υπάρχει ροή και σειρά στις πληρωμές τι τους πειράζει αφού μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα το κάθε εργαστήριο ,από το παράρτημα της μεγάλης αλυσίδας μέχρι την κυρα Τούλα της γειτονιάς έκανε τον θυροειδή προσφορά πακέτο 3 εξετάσεις με 20€ για να πάρει από ανασφάλιστους λίγα μετρητά.. Τότε δηλαδή ήταν βιώσιμοι?
    Η πιο αξιοπρεπής λύση για ολόκληρη την ειδικότητα είναι 10€ η επίσκεψη σε ιδιωτικό μικροβιολογικό (αιμοληψία και παροχή υπηρεσιών,απαντήσεις,συμβουλευτική κλπ) από τον πελάτη-ασθενή και όχι από τον εοπυυ-κράτος
    Με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται αξιοκρατικά και δημοκρατικά η ελεύθερη αγορά,δίνεται κίνητρο για βελτίωση και ποιότητα στα ιδιωτικά εργαστήρια ,εισπράττεται και ένα 3 ευρω εφορία επιπλέον των εξετάσεων για κάθε επίσκεψη ,επιβιώνουν τα μικρά και μεσαία εργαστήρια, τα μεγάλα πάλι κέρδη θα έχουν,περιορίζεται η προκλητή ζήτηση και η σπατάλη στην πηγή ..
    Εξάλλου γιατί η αιμοληψία σε ιδιωτικό χώρο (με φώς,νερό,τηλέφωνο,ISO,ενοίκιο,μισθούς και ΙΚΑ ,απόσβεση επένδυσης) να είναι τζάμπα όταν η νυχού της γειτονιάς παίρνει 10 και 20 €?
    Και δεν είναι καθόλου εκβιαστικό ,όποιος θέλει είναι ελεύθερος να πάει στις δημόσιες δομές για όποιο λόγο θέλει..
    Αυτό πρέπει να απαιτήσουν οι οργανώσεις των Μικροβιολόγων και να αφήσουν τα παχιά λόγια
    Αλλιώς αγαπητοί το επόμενο που θα πεί ο Καρόνε είναι ότι λόγω έλλειψης διαπίστευσης και ποιότητας σε πολλά δημόσια ιδρύματα θα πρέπει να γίνει outsourcing με μειοδότη... ο νοών νοείτω !
    Είδατε πως σας την φόρεσε ο φίλος σας μετά από 2 χρόνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ροή στις πληρωμές δεν πρόκειται να υπάρξει είσαι αφελής αν το πιστεψεις

      Διαγραφή
  2. ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ....... Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ 60% ΣΥΝ ΤΟ CLAWBACK ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ. ΞΑΝΘΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΑΚΗΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΧΤΥΠΑΝΕ ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ. ΟΤΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΙΑΤΡΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ 3 ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΜΕΙΩΣΗ 18 % ΜΙΛΑΤΕ? ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΞΑΝΘΟΣ - ΠΟΛΑΚΗΣ = ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ! ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΟΦΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ
    ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΜΕ
    ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄
    ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
    ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΗΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ
    ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ 4 ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΑΖΕΛΙΝΗ ΠΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ
    ΚΑΙ ΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή