Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Αντί για «ομπρέλα προστασίας», «υγειονομική γενοκτονία»

«Ραγδαία επιδείνωση» μιας ήδη προβληματικής κατάστασης σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας υγείας παρουσίασαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης 

efsyn.gr
Συντάκτης: Απόστολος Λυκεσάς

Ως «υγειονομική γενοκτονία» περιγράφουν την κατάσταση στον χώρο της δημόσιας υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρουσίασαν χθες μια πολυεπίπεδη εικόνα παράλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με στοιχεία που αφορούν τα οχτώ μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Η επιδείνωση της κατάστασης στον χώρο της υγείας είναι δυστυχώς ραγδαία, τόσο στον τομέα της καθημερινότητας όσο και σε θεσμικό επίπεδο», τόνισε η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η χρηματοδότηση των δομών που προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο, όχι μόνο δεν φτάνει για τα στοιχειώδη, αλλά θα χρειαζόταν τουλάχιστον η διπλάσια.

»Περιμέναμε μια ομπρέλα προστασίας για τον χώρο της υγείας, αλλά φαίνεται ότι τα προβλήματα στο εγγύς μέλλον θα συνεχιστούν.

»Τα νοσοκομεία υστερούν και στενάζουν από ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, σίτιση, ιματισμός κ.λπ.) κυρίως σε αναισθησιολόγους, αλλά και στον τομέα των υλικών και του εξοπλισμού».

Ως χαρακτηριστική περίπτωση ανέφερε το Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο, οι λίστες θεραπείας του οποίου «φτάνουν τους τρεις μήνες, ενώ στις εξετάσεις για επανελέγχους τα ραντεβού κλείνονται για ένα χρόνο αργότερα και για αξονική χρειάζεται εξάμηνο τουλάχιστον».
«Ούτε μία πρόσληψη»

Στο θέμα των αναισθησιολόγων αναφέρθηκε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ, Βασίλης Ουραήλογλου, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας στις προβλέψεις για προσλήψεις και -το τραγικότερο- δεν υπάρχει ούτε ένας εγγεγραμμένος στις λίστες, για να πάρει την ειδικότητα.

»Επιπλέον, παρά πολλοί έχουν μεταναστεύσει ήδη στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα και οι υφιστάμενοι να μειώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων ή αποχωρήσεων.

»Ετσι μειώνονται αναγκαστικά οι χειρουργικές πράξεις ακόμη και ογκολογικών περιστατικών, ενώ επείγοντα περιστατικά μεταφέρονται από την περιφέρεια συνοδεία μόνο αγροτικών γιατρών».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν θέλετε να σας περιγράψω τι μπορεί να σημαίνει η έλλειψη αναισθησιολόγου, αν μιλάμε για διακομιδή βαρέως πάσχοντος από την περιφέρεια».

Αναφερόμενος σε στοιχεία που αφορούν τις μονάδες εντατικής θεραπείας, εξήγησε ότι «στις εντατικές των 8 νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης υπάρχουν 111 κλίνες, αλλά οι 29 είναι ανενεργές και αναλογεί ένας νοσηλευτής για κάθε 4 κρεβάτια».

Στην αναμονή

Την αποκαρδιωτική όσο και δραματική κατάσταση στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο, απέδωσε ο νευρολόγος Θέμης Νικολαΐδης.

Οσα ανέφερε είναι ενδεικτικά της καθημερινότητας, καθώς «μπορεί κάποιος ασθενής να χρειαστεί να περιμένει μέχρι και πέντε ώρες για έναν τραυματιοφορέα, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών οι αναμονές κυμαίνονται από 4 έως 10 ώρες, ενώ η κλινική μεταμοσχεύσεων έχει αναγκαστεί να μειώσει κατά 50% τα χειρουργεία».

Μιλώντας για την κατάσταση της πρωτοβάθμιας υγείας στον Νομό Θεσσαλονίκης το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ, Θεόδωρος Ζδούκος, τόνισε ότι «η καταστροφή που έχει συντελεστεί δεν αίρεται με μικροπαρεμβάσεις. Η περίθαλψη μετατρέπεται σε εμπόρευμα κι αυτό δεν συνιστά αριστερή πολιτική.

»Απαιτούνται δραματικά θετικές αλλαγές, απαιτούνται χιλιάδες προσλήψεις, αν μιλήσω μόνο για την περιφέρειά μου, δεν είναι δυνατό στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας ένας γιατρός να εξυπηρετεί 10.000 ανθρώπους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου