Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΜΕΘ: Από τις 603 κλίνες λειτουργούν οι 303

Διακόσιες κλίνες είναι παροπλισμένες -100 στην Αθήνα και 100 στην επαρχία- διότι δεν μπορούν να υποστηριχθούν από νοσηλευτές, αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ, Αριστείδης Δάγλας.

Τα λόγια είναι περιττά όταν οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Μπορεί οι κλίνες εντατικής θεραπείας στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας να φθάνουν τις 603 πανελλαδικά, όμως λειτουργούν οι 303, μας αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ, Αριστείδης Δάγλας.

Μιλώντας στο Ιatronet, τόνισε ότι 200 κλίνες είναι παροπλισμένες -100 στην Αθήνα και οι άλλες 100 στην επαρχία- διότι δεν μπορούν να υποστηριχθούν από νοσηλευτές, καθώς δεν υπάρχουν (οι ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων σε επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό είναι σήμερα 15.000). Άρα, κατά τον ίδιο, φθάνουμε στις 403 κλίνες και από αυτές πρέπει να αφαιρεθούν άλλες 100 οι οποίες έκλεισαν πέρυσι τον Οκτώβριο όταν έληξαν οι συμβάσεις που είχαν νοσηλευτές με το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν ανανεώθηκαν.

Κατά τον ίδιο, μπορεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ανακοίνωσε τελευταίως ότι θα γίνουν κάποιες προσλήψεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ, όμως κανείς δεν είπε ούτε τον αριθμό ούτε και τη σχέση εργασίας που θα έχουν. Όσον αφορά τις πρόσφατες προκηρύξεις για την άμεση πρόσληψη νοσηλευτών -300 στον αριθμό- αυτές μένουν ακόμη στα χαρτιά, ενώ ο καταμερισμός τους δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, δηλαδή με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου. Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό προορίζεται να πάει ένας νοσηλευτής!

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής δεν είναι μόνο η υποστελέχωση των νοσοκομείων αλλά και το γεγονός ότι το προσωπικό έχει γεράσει. Δηλαδή, σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευτών είναι 45 ετών, όταν στα ευρωπαϊκά κράτη είναι 30!

«Αλλά και αύριο το πρωί να μπουν σε λειτουργία όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που σήμερα είναι παροπλισμένες», μας λέει ο α’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ, κ. Δημήτρης Σκουτέλης, «πρέπει πρώτα να συντηρηθούν τα μηχανήματα που τις υποστηρίζουν, καθώς είναι για πολύ καιρό εκτός λειτουργίας». Τέτοιο κονδύλι δεν υπάρχει από το κράτος και από την άλλη ποιος να το καλύψει καθώς το service είναι πανάκριβο; Για παράδειγμα, ένας αναπνευστήρας για να συντηρηθεί, μας λέει άλλη πηγή, κοστίζει 1.000 ευρώ. Εξ ου και τα χαλασμένα μόνιτορ, οι αντλίες κ.λπ.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου