Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Πόσο εφικτή είναι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για συγκρότηση πρωτοβάθμιας φροντίδας



Για να λειτουργήσει ένα αξιοπρεπές σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, θα απαιτηθούν (το λιγότερο) 2.000 γιατροί, με κόστος το οποίο ξεπερνά ετησίως τα 50 εκατομμύρια ευρώ.


“Φιλοδοξούμε αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ να είναι μια από τις σημαντικότερες τομές με θετικό κοινωνικό πρόσημο που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνησή μας.

Φιλοδοξούμε να αποτελέσει και είναι, πράγματι, φιλόδοξος στόχος να αποτελέσει την πιο εμβληματική, μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη διακυβέρνησή μας”.

Με τα λόγια αυτά περιέγραψε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να συγκροτήσει ένα σύστημα εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας Υγείας.

Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος; Υπάρχει σχεδιασμός; Έχουν διασφαλιστεί οι πόροι που απαιτούνται;

Το Iatronet επιχειρεί να δώσει μία απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον η εξαγγελία είναι ρεαλιστική ή απέχει σημαντικά από την υλοποίηση στο κοντινό μέλλον.

Ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει πως η σχεδιαζόμενη παρέμβαση του περιλαμβάνει τα εξής:

Δημιουργία αποκεντρωμένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό, κοντά στους τόπους κατοικίας των ανθρώπων.

Κάθε δομή, θα έχει πληθυσμό ευθύνης, με λογική ολιστικής φροντίδας. Είναι πιθανό στο εγχείρημα να συνδράμει και η αυτοδιοίκηση.

Η Μονάδα Γειτονιάς, ή αλλιώς Τοπική Μονάδα Υγείας, θα στελεχώνεται κυρίως από οικογενειακούς γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, νοσηλευτές επισκέπτες Υγείας, για να ενισχύσουν τον κοινοτικό προσανατολισμό του συστήματος και την κατ οίκον φροντίδα.

Το περίγραμμα είναι (σχετικά) σαφές, αλλά υπάρχει αντίλογος ως προς το μοντέλο. Η σημερινή τάση – σημειώνουν ορισμένοι – δεν είναι να πηγαίνει ο ασθενής στον γενικό γιατρό, αλλά στον εξειδικευμένο.

Δηλαδή, εάν έχει πρόβλημα στη μέση του, ο ασθενής πηγαίνει στον ορθοπεδικό. Δεν είναι λίγες οι φωνές που λένε πως το μοντέλο του γενικού γιατρού που εφαρμοζόταν στην Αγγλία, ξεπερνιέται, καθώς δεν απέδωσε.

Χρόνος

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινήσει “πιλοτικά” το φθινόπωρο σε τέσσερις μεγάλες αστικές περιοχές: την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν έχει προκύψει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα ως προς την έναρξη της “πιλοτικής” εφαρμογής.

Η έναρξη προσδιορίζεται προς το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου. Το μοντέλο θα λειτουργήσει δοκιμαστικά τουλάχιστον ένα έτος (μέχρι το τέλος του 2017, αρχές του 2018) και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί καθολικά (εάν κριθεί ότι μπορεί).

Με απλά λόγια, το μοντέλο πρωτοβάθμιας που οραματίζεται η κυβέρνηση έχει – στην καλύτερη περίπτωση – ορίζοντα διετίας...

Χρηματοδότηση

Για να λειτουργήσει ένα αξιοπρεπές σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, θα απαιτηθούν (το λιγότερο) 2.000 γιατροί, με κόστος το οποίο ξεπερνά ετησίως κατά πολύ τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τέτοιο κονδύλι δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό και δεν προσδιορίζεται σαφώς από πού θα προκύψει και πότε.

Ενδεικτικό είναι ότι από τους 5.000 γιατρούς που υπηρετούσαν στα ιατρεία και τις δομές του ΕΟΠΥΥ το 2014, αποχώρησαν οι 2.700 και έμειναν μόλις 2.300.

Ανάγκη

Το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να διαμορφωθεί άμεσα ένα αποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, προκύπτει από τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα:

“Στη χώρα μας, ακόμη και για την πιο άμεση επαφή με την απλή, ιατρική συμβουλή και το πρώτο κρύωμα των παιδιών μας, των ηλικιωμένων, των νέων μας, πηγαίνουμε στο νοσοκομείο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση ενός ήδη επιβαρυμένου συστήματος, την υπερφόρτωση και επιβάρυνση ενός συστήματος, που ήδη λειτουργεί στα λειτουργικά του όρια με αδυναμίες πολλές σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και αυτό διογκώνει τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα στον χώρο της Υγείας”...

2 σχόλια:

  1. δεν εχει περασει πιο βλακας υπουργος απο το υγειας.πρεπει να φυγει γρηγορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελικα θα εφαρμοστει το σχεδιο ΠΟΥ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.γιατι καναμε τοτε απεργιες προεδρε/

    ΑπάντησηΔιαγραφή