Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

"Όμηροι" του ΕΟΠΥΥ

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης - zougla.gr

Τεράστιο πρόβλημα σε κρίσιμες υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας έχει προκαλέσει η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει τα οφειλόμενα νοσήλια των συμβεβλημένων ασθενών του, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να κινδυνεύουν ακόμα και με λουκέτο, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μιας και η είσπραξη των εσόδων τους από τον δημόσιο φορέα, αναβάλλεται διαρκώς.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται και οδηγεί σε τέλμα δε, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που καλύπτουν με δάνεια τις υποχρεώσεις των ιδιωτικών υγειονομικών μονάδων αρνούνται να δεχτούν τα χρεόγραφα του ΕΟΠΥΥ ως εγγύηση ή ως κάλυψη, με αποτέλεσμα να πιέζουν τους δανειολήπτες να αποπληρώσουν, με τα χρήματα που δεν… λαμβάνουν, από την παροχή των υπηρεσιών τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Πρότυπο Νεφρολογικό Κέντρο Σαντορίνης, του οποίου η συνέχιση της λειτουργίας του διακυβεύεται, εξαιτίας ακριβώς αυτής της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει, αλλά και της τράπεζας που το έχει δανειοδοτήσει να κατανοήσει την κατάσταση.

Η Διευθύνων Σύμβουλος του μοναδικού Νεφρολογικού Κέντρου των Κυκλάδων, Ιουλία Παπαντωνίου, πασχίζει να βρει τρόπους χρηματοδότησης, προκειμένου, όπως περιγράφει στο zougla.gr, να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του και η εξυπηρέτηση των ασθενών που σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να να μεταφερθούν σε μακρινές περιοχές της χώρας.

Ακούστε τις δηλώσεις της στο zougla.gr: 

«Οι πληρωμές μας από τον ΕΟΠΥΥ γίνονται με τεράστια καθυστέρηση, αν και ασφαλιστικά και φορολογικά εμείς είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε τα πάντα. Σήμερα με τα έσοδα του Ιανουαρίου του 2016 οφείλουμε να καλύψουμε τα σημερινά μας έξοδα, αν και έχουμε τριπλάσιο αριθμό ασθενών σε σχέση με πέρυσι. Πώς είναι δυνατόν μια μονάδα με εποχική δραστηριότητα να αναγκάζεται να καλύψει τις υποχρεώσεις της μόνο με τα έσοδα χειμερινού μήνα; Επιπλέον ο ΕΟΠΥΥ έχει αναδρομικές οφειλές προς το Κέντρο που δεν καλύπτονται, από το 2010, που αν τις λαμβάναμε, δεν θα είχαμε πρόβλημα. 

»Η τράπεζα από την άλλη απαιτεί την καταβολή των οφειλών μας, που δεν τις καταβάλλουμε λόγω της καθυστέρησης του ΕΟΠΥΥ. Βλέπουμε το κράτος να κωλυσιεργεί και είναι ντροπή να μην βοηθάει αυτές τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την παροχή κρίσιμων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του. Επίσης βλέπω ένα πιστωτικό ίδρυμα που θα προβεί σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης εναντίον μας. 

»Τι μπορώ να κάνω τώρα εγώ; Εύχομαι να βρεθεί μια λύση άμεσα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

2 σχόλια:

  1. ΑΥΤΟ που μπορείς να κάνεις: σε συνεννόηση με τις άλλες Ιδιωτικές Κλινικές να δέχεσαι 1 (ένα) περιστατικό ΕΟΠΥΥ κάθε 6 μήνες, και όλοι οι άλλοι ασθενείς να πληρώνουν cash (με επιστημοσύνη & επαγγελματισμό/απόδειξη). Έτσι κάνουν Κλινικές (Θεσσαλονίκη) που μπορούν και επιβιώνουν. Όποιος έχει μοναδικό πελάτη το κράτος, σύντομα θα χρεοκοπήσει!

    Συναδελφικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν κάνω λάθος στις προηγούμενα εκλογές όλες οι κυκλαδες είχαν χρήμα ροζ δηλαδή ψήφισαν Αλέξη. Προς τι οι τωρινες διαμαρτυρίες; Επειδη πληρώνουν το λάθος τους με τη ζωή τους; Ας πρόσεχαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή