Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Φοροδιαφυγή: Στο "μικροσκόπιο" οι ελεύθεροι επαγγελματίες



Στους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδίως στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ευκολότερο να φοροδιαφύγουν στρέφει την προσοχή του ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Capital.gr

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" από το φθινόπωρο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αναμένεται να επικεντρώσει τους ελέγχους σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες (γιατρούς, μηχανικούς, υδραυλικούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους κ.λπ.) σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η αίσθηση του ελέγχου, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή από τους ίδιους τους επαγγελματίες, πριν εντοπιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στόχος είναι η ενίσχυση των εσόδων, σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και στη συνέχεια θα δίνει τη δυνατότητα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ενδεχομένως τη μετέπειτα μείωση κάποιων φόρων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλής, αποκάλυψε ότι η Γραμματεία έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους του φθινοπώρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και –σύμφωνα με πληροφορίες– οι έλεγχοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό "επικινδυνότητας" του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την "ανάλυση κινδύνου" (risk analysis) που έχουν εκπονήσει στη ΓΓΔΕ.

Έλεγχοι ανά κατηγορία

Επί της ουσίας, οι έλεγχοι θα γίνονται με διαφορετική μέθοδο ανά κατηγορία επαγγέλματος ή ανά ομάδα επαγγελματικών κλάδων. Δηλαδή, άλλα κριτήρια θα υπάρχουν για το πώς θα επιλέγονται οι προς έλεγχο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και διαφορετικά κριτήρια για τους δικηγόρους, τους γιατρούς κ.λπ. Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι:

- Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
- Οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα.
- Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματίας.
- Τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων.

Παράλληλα, θα "τρέχουν" και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περίπου 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ποσό το οποίο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για όλους όσοι το δηλώνουν και για τον λόγο αυτό η ΓΓΔΕ θέλει να στρέψει την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ξένοι τεχνοκράτες

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" στον σχεδιασμό του νέου κύκλου ελέγχων έχουν συνδράμει τεχνοκράτες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Συγκεκριμένα, εννέα στελέχη της ΓΓΔΕ εκπαιδεύτηκαν μέσω ειδικών σεμιναρίων πριν από λίγους μήνες (τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου) επί τρεις εβδομάδες, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι. Η εκπαίδευση αφορούσε τόσο στο κομμάτι της διενέργειας των ελέγχων, όσο και της χρήσης των ηλεκτρονικών πληροφοριακών συστημάτων, ενώ παρόμοια τεχνική βοήθεια αναμένεται και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, σημαντική είναι η συνδρομή και της τεχνικής βοήθειας που παρέχουν οι δανειστές της χώρας στην ελληνική διοίκηση.

Από τη ΓΓΔΕ αναφέρουν ότι η στροφή του φοροελεγκτικού μηχανισμού προς αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών δεν σημαίνει ότι σταματούν οι έλεγχοι στην αγορά. Απλώς, με το πέρας της τουριστικής περιόδου, ο βασικός όγκος των ελέγχων θα μεταφερθεί στα αστικά κέντρα (για να διαπιστωθούν παραβάσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες), αλλά και στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς.

Η γενική κατεύθυνση του οικονομικού επιτελείου είναι να μπορέσει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Δεδομένων των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να βρει πόρους η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει, αλλά και να προχωρήσει σταδιακά σε ελάφρυνση της βαριάς φορολογίας στα επόμενα χρόνια.

8 σχόλια:

  1. Η αγορά έχει στεγνώσει... Οι στόχοι των εσόδων δεν θα πιαστούν... πάρτε το χαμπάρι... ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί και η τιμωρία σας θα είναι αμείλικτη... ο καθένας όπως έστρωσε θα κοιμηθεί...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι". Οι γιατροί είναι προφανώς ¨ταξικός στόχος". Αφού μας εξοντώσουν, θα μας δώσουν φοροαπαλλαγές !
    Η περιουσία του ΤΣΑΥ θα πάει στο άπατο βαρέλι, για να σώσει τα άλλα ταμεία. Τι και αν δεν υπάρχει εισφοροδιαφυγή, ούτε σύνταξη στα 50, αλλά δουλειά στα 70 και βάλε. Και αυτοί περιχαρείς θα κοιτάζουν την καταστροφή με την απόλαυση της εξουσίας. Η τιμωρία τους όντως θα είναι αμείλικτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς δεν είναι θέμα ΣΥΡΙΖΑ, τον ΕΟΠΥΥ θυμόμαστε ποιος τον δημιούργησε, με τι όρους , ποιες συμβάσεις, απειλές για διακοπή σύμβασης σε περίπτωση επίσχεσης και καθυστερήσεις στις πληρωμές ! Και βαρέθηκα να διαβάζω για τον .....νουνεχή Κοντό που μας αποπλήρωσε .......προεκλογικά ! Είμαι βέβαιος ότι και ο Μπερσίμης προεκλογικά θα γίνει......γατάκι ! Ούτε έχουν νόημα οι αστειότητες περί......ταξικού εχθρού, είδαμε και τους ταξικούς συμμάχους που μας χρωστούν από το .....2010 και έστειλαν τους μισούς γιατρούς στο εξωτερικό ενώ βασάνιζαν τους υπόλοιπους εδώ ! ΤΟ Ελληνικό Κράτος (που ποτέ δεν φημιζόταν για την εντιμότητά του !) χρεοκόπησε, ελέγχεται ως προτεκτοράτο από τους ξένους και η εκάστοτε κυβέρνηση κόβει από όπου της είναι πιο εύκολο για να πιάσει ......παρανοϊκούς στόχους ! Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Μπερσίμης/Γεωργακόπουλος είναι πολύ λάθος επιλογή διότι, εκβιάζουν και απειλούν σαν τον χουντικό Άδωνι (κάτι που δεν συγχωρείται σε μια Αριστερή κυβέρνηση!), λοιδορούν με επικοινωνιακά τερτίπια τους Παρόχους για να μην πληρώνουν σαν τον .....τηλεκαραγκιόζη Άδωνι και ανακοινώνουν μόνιμα .....Φαραωνικού Μεγαλείου έργα τα οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν και τις συνέπειες πληρώνουν οι Πάροχοι ! Μολονότι μη συμπαθών την ΝΔ (το ακριβώς αντίθετο !), πρέπει πάντως να αναγνωρίσω ότι ο τομεάρχης της Υγείας κ. Κέλλας έχει δώσει πολύ καλά δείγματα και αυτό είναι υπέρ του κλάδου και της ΝΔ ! Για να επιβιώσουμε συνάδελφοι χρειαζόμαστε ενότητα και πολύ επικοινωνία στα έτσι και αλλιώς εχθρικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ !
    ΥΓ Το ΤΣΑΥ έκανε την ευγενή χειρονομία να παρατείνει 3 μήνες την πληρωμή των εισφορών. Είμαστε όμως τώρα σε ακόμη χειρότερη θέση απότι τον Ιούνιο/Ιούλιο διότι ο .....χρΕΟΠΥΥ μας έβαλε και άλλο μέσα, ήρθε ο φόρος εισοδήματος, οι διακοπές, έρχεται ο ΕΝΦΙΑ ! Νομίζω κ. Μαστοράκου ότι η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και οι Ιατρικοί σύλλογοι πρέπει να βρείτε κάποια λύση για αυτό το θέμα (παράταση, μετάβαση στο επόμενο εξάμηνο δεν ξέρω τι άλλο !), διότι πραγματικά πάρα πολλοί συνάδελφοι θα έχουμε πρόβλημα ! Εκτός και αν ξαφνικά ο χρΕΟΠΥΥ μας ......λούσει στο χρήμα !!! Αστείο ήταν μην ......βαράτε .......!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επιτελους μια φωνή λογικής!

      Διαγραφή
    2. Τον ΕΟΠΥΥ τον δημιούργησε ο Λοβέρδος επί κυβερνήσεως ΓΑΠ.Έτσι για την ιστορία ....

      Διαγραφή
    3. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΟΛΑ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΥ 1991.ΑΛΛΙΩΣ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΛΙΩΣΑΝΕ.ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ.

      Διαγραφή
  4. Είσαι πολύ σωστός. Εύστοχα και ακριβή τα σχόλιά σου. Μακάρι να είχαμε και εντιμους πολιτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσο τους ψαχνετε σε ολα τα κομματα πλην του ΛΑΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, σας λυπαμαι.

      Διαγραφή