Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Τώρα πιστοποιητικά οπλοφορίας και από γενικούς γιατρούς


Δυσαρέσκεια και ανησυχία προκαλεί στους κόλπους των ψυχιάτρων η απόφαση του Υπουργού Υγείας να αδειοδοτήσει κι άλλες ιατρικές ειδικότητες για τη χορήγηση πιστοποιητικών οπλοφορίας.

Μέχρι σήμερα, διάγνωση ψυχικής υγείας μπορούσαν να κάνουν Νευρολόγοι-Ψυχίατροι ή Παθολόγοι. Όπως προκύπτει, όμως από κατ’ επείγουσα αλληλογραφία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας (δεξιά) η χορήγηση πιστοποιητικών άδειας οπλοφορίας, που απαιτεί την προαναφερόμενη εκτίμηση, γίνεται πλέον και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και συγκεκριμένη από Γενικούς Ιατρούς.

Η επέκταση της σχετικής άδειας δεν εγείρει μόνο θέμα καταστρατήγησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων της ψυχιατρικής ειδικότητας, αλλά και θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, υποστηρίζουν οι ψυχίατροι.

Ο ειδικός Ψυχίατρος και τ. Πρόεδρος των Ειδικευόμενων Ψυχιάτρων, Αχιλλέας Οικονόμου, αναφέρει σχετικά: «Πλην της ψυχιατρικής ειδικότητας, ψυχιατρική εκπαίδευση λαμβάνουν οι νευρολόγοι και οι γενικοί γιατροί. Οι πρώτοι 6 μήνες και οι δεύτεροι 3 μήνες. Αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, τους δίνει τη δυνατότητα να γνωματεύουν επίσημα για την ψυχική υγεία του οποιουδήποτε. Ας το αντιστρέψουμε λίγο. Για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής ειδικότητας απαιτείται εξάμηνη παθολογική εκπαίδευση. Πως θα φαινόταν να γνωματεύουμε οι ψυχίατροι για παθολογικές παθήσεις; Γελοίο και επικίνδυνο; Σαφώς. Επίσης οι ψυχίατροι εκπαιδεύονται έναν (1) ολόκληρο χρόνο στη νευρολογία. Θα ήταν αστείο και επικίνδυνο να χορηγούν οι ψυχίατροι γνωματεύσεις σε ασθενείς με πάρκινσον, ΣΚΠ, μυασθένεια, επιληψία; Φυσικά. Όπως απαράδεκτο και επικίνδυνο είναι το αντίστροφο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αυτή είναι συνέχεια μιας μακροχρόνιας καθημερινής πρακτικής, βάσει της οποίας τεράστιο ποσοστό ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές αντιμετωπίζονται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, με ελάχιστη ή μηδενική εκπαίδευση.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο διαγνωστικά σφάλματα, όσο και λανθασμένη ή άσκοπη χρήση φαρμακευτικής αγωγής» τονίζει ο κος Οικονόμου. «Η τόσο διαδεδομένη χρήση των βενζοδιαζεπινών, πού φαντάζεστε να οφείλεται; Η αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων, που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα, έχει ως αιτία μόνο την αύξηση της επίπτωσης των ψυχικών διαταραχών; Η συνήθης προσέγγιση σε παθολογικά ιατρεία είναι η εξής: “ξέρεις γιατρέ τελευταία είμαι και λίγο στα κάτω μου”. ” Ά, μάλιστα, ορίστε ένα Seropram”. Αυτά βέβαια συμβαίνουν μόνο στα ιδιωτικά ιατρεία. Οι συνάδελφοι ψυχίατροι προφανώς θα θυμούνται την αντιμετώπιση των ψυχιατρικών ασθενών σε άλλες κλινικές» συμπληρώνει.

Επομένως, λέει ο κος Οικονόμου, το ποιος θα δώσει τη διάγνωση, είτε για όπλο είτε για διορισμό και το ποιος θα αντιμετωπίσει τις ψυχικές διαταραχές δεν είναι απλώς θέμα προστασίας των συμφερόντων των ψυχιάτρων. Είναι πρώτιστα θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας.

17 σχόλια:

  1. Στην ελλαδα ολοι εχουν και απο μια καραμπινα.συμφωνω οτι οταν παιρνει ψυχιατρικη αγωγη να τον βλεπει ψυχιατρος για γνωματευση.και ειμαι σιγουρος οτι με 50 ευρω θα του το υπογραψει.τωρα ο υπολοιπος κοσμος που εχει οπλο και ειναι υγιης μπορει ο καθε ιατρος να το δει.προσωπικα πιστευω οτι θιγονται οι ψυχιατροι γιατι χανουν ευκολα 50αρικα ενω εμεις οι γιατροι πρωτης γραμμης θα το κανουμε πολυ πιο φθηνα και θα μας προτιμησουν.ολος ο ντορος γινεται για το οικονομικο και οχι για το ηθικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ''εμείς οι γιατροί πρώτης γραμμής'' :
      το σωστότερο είναι εσείς οι ''γιατροί'' με ''πτυχίο'' Ρουμανίας,Βουλγαρίας και πάει λέγοντας...αυτό υποδηλώνει το επιστημονικό,και όχι μόνο,επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των γενικών ''ιατρών''...φυσικά και υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις στην ''ειδικότητά'' τους.
      Επομένως τώρα εκτός από Παθολόγοι,Πνευμονολόγοι,Καρδιολόγοι οι ''φωστήρες'' αυτοί,που τους παρίσταναν τόσα χρόνια,τώρα θα παριστάνουν και τους Ψυχιάτρους !!!

      Διαγραφή
    2. Η γνωμάτευση ψυχικής υγείας αφορά μόνο τους ψυχιάτρους και κανέναν άλλο οπότε σταμάτα τα περί πενηντάρικου και αηδίες γιατί κάπως έτσι εκτιθέμεθα ως ιατρικός κλάδος. Ο καθένας στο τομέα του . Δεν είμαι ψυχίατρος αλλά παθολόγος που δίνω και χαρτιά

      Διαγραφή
    3. Φιλε ο ιατρικος κλαδος ειναι ηδη εκτεθειμενος απο πολλες τετοιου ειδους επιθεσεις και ειδικοτερα κατα των γενικων ιατρων.ειλικρινα σου μιλαω δε με ενδιαφερει καθολου να δινω πιστοποιητικα για οπλα.αυτο που με ενδιαφερει ειναι το μελλον μας και λογω τετοιων κινησεων κανεις δε μας παιρνει στα σοβαρα σε οτι διεκδικουμε.αλλα δεν μπορω να καταλαβω γιατι ολοι θιγονται με τους γενικους που ειναι ιατροι και με πτυχιο ιατρικης και με τιτλο ειδικοτητας.

      Διαγραφή
  2. Τόσα χρονια που ήσασταν ρε παιδια που έδιναν το χαρτί και παθολόγοι ; Που δεν εχουν κανει ψυχιατρική . ΤΩΡΑ ΠΟΝΑΕΙ ;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΑΡΟΥΛΕΣ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ...2-3 ΣΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΥ..ΘΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΕΣ,ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 100 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΥΑ ΘΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ 100-200 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ..ΑΥΤΑ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ...ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας δεν βλέπω πουθενά . Χωρίς εγκύκλιο τα χαρτάκια της αστυνομίας είναι σαιτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εσυ που μιλας για τα πτυχια των ανατολικων κρατων ως μεγαλος επιστημονας που εισαι οποτε αποκτησεις τα ... κοτσια ελα να ανταλλαξουμε στοιχεια να βρεθουμε και να δουμε πιο ειναι πιο καταρτισμενος ! Αντε γιατι σας βαρεθηκα ολους εσας τους τσαμπα μαγκες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ενω οι ψυχιατροι οταν καποιος δεν νοιωθει ψυχολογικα καλα,του λενε κανε αυτο και θα το παρακολουθησουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παντοτε θεωρουσα παραλογο να με υποχρεωνουν ως ειδικο παθολογο να χορηγω αδειες για κυνηγητικη καραμπινα. Στην περιπτωση που καποιος παιρνει αγωγη των ξαποστελνεις και τελειωνει η δουλεια. Σε ολους τους υπολοιπους που δεν παιρνουν, πως ξερω οτι δεν πρεπει να παρουν απο την πενταλεπτη επαφη μου μαζι τους. Θα πρεπει να κανουμε πιο δυσκολη την επαφη των ανθρωπων με τα οπλα και οχι πιο ευκολη. Ολοι θα πρεπει να υποβαλονται σε ψυχιατρικη εκτιμηση. Πληρωνουν ενα σακο λεφτα για την κυνηγητικη αδεια, τις καραμπινες πολυτελειας, τη διατηρηση σκυλων αλλα και τα τζιπ. Ασ πληρωσουν και ενα ψυχιατρο, δεν πειραζει. Οσο για τους γενικους ιατρους που ακομη αγωνιζονται να βρουν τα πατηματα στην ελληνικη ιατρικη αναμεσα στις εξαμηνες συνταγες και στις εξειδικευσεις μηνων, θυμηθειτε οτι εχουν κανει και καποιους μηνες γυναικολογια και χειρουργικη, αποψη μου ειναι να τους βαλετε να ξεγεννουν και να χειρουργουν, ετσι θα πεσουν και οι τιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην επαρχια που σπανιζουν οι ψυχιατροι,τα πιστοποιητικα τα δινουν οι γενικοι ιατροι εδω και χρονια.Επισης στο φωστηρα που θεωρει οτι εκτος απο κατωτεροι οσοι εχουν πτυχιο Ρουμανιας και Βουλγαριας,γινονται και μονο γενικοι ιατροι,θα του πω οτι γνωριζω και αρκετους ψυχιατρους με πτυχιο Βουλγαριας και Ρουμανιας,αλλα και αρκετους ασχετοδολοφονους με πτυχια Ελλαδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ .....ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ..........6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΝΑΝΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ..........ΑΧ ΚΑΚΟΜΗΡΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΤΙ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΑΤΕ..........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΣΥ ΠΑΡΑ ΤΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΜΑΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. για την ταμπακιερα τιποτα δεν εχεις να πεις!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή