Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Θετική εγχώρια και πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία στο σχέδιο για τις ελληνικές εταιρείες



Εταιρείες - μέλη του ΣΦΕΕ παράγουν και συσκευάζουν μέχρι και το 40% του όγκου των φαρμάκων τους σε εγχώρια εργοστάσια.

Θετικά αντιμετωπίζουν οι εγχώριες και οι πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις το σχέδιο για ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη.

IATRONET.GR

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων επισημαίνει ότι σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας έχει μειωθεί δραματικά, καλούμαστε όλοι, ο καθένας από τη θέση του, να καταθέσουμε υπεύθυνα προτάσεις για τις αναγκαίες συνθήκες που θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία.

Είναι ξεκάθαρο – σημειώνει – ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κλάδο με σημαντική αναπτυξιακή διάσταση και προοπτικές, επενδύοντας σε σύγχρονη τεχνολογία, στην έρευνα, στην παραγωγική υποδομή και στο ανθρώπινο δυναμικό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι πρέπει να σταματήσει βραχυπρόθεσμα η καταστροφική πολιτική των τεράστιων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και των δυσβάσταχτων clawback.

Να υλοποιηθούν, παράλληλα, οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων μέσω του εξορθολογισμού της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής κατανάλωσης.
Δράσεις

Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να υιοθετηθούν δράσεις όπως η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης, η διαμόρφωση ενός πλαισίου διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, η ενθάρρυνσης της χρήσης νέων τεχνολογιών.

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, οι δράσεις αυτές προσδίδουν ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και βαίνουν προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Το ζητούμενο είναι να μην μείνουν οι προτάσεις για άλλη μια φορά σε κάποιο συρτάρι αλλά να υλοποιηθούν οι δράσεις σε ορίζοντα 18 μηνών.
Δυναμικός

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, (ΣΦΕΕ), χαιρετίζει την απόφαση της πολιτείας να στηρίξει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Την χαρακτηρίζει ως έναν από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς αποτελεί τη δεύτερη εξαγωγική δύναμη της χώρας και απασχολεί υψηλής εκπαίδευσης προσωπικό.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΣΦΕΕ, η ενίσχυση της παραγωγής, η αύξηση των εξαγωγών και η προσέλκυση επενδύσεων για έρευνα, όχι μόνο είναι άμεσα εφικτές, αν υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά θα μπορούσαν να αποδώσουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων στην ελληνική οικονομία και να συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης σε δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, που σήμερα αναζητά την τύχη του στο εξωτερικό.
Κίνητρα

Ο ΣΦΕΕ τάσσεται υπέρ της θέσπισης κινήτρων για την ενίσχυση της χρήσης των γενοσήμων, ώστε να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι που θα επιτρέψουν σε νέες καινοτόμες λύσεις να εισαχθούν στην αγορά.

Συντάσσεται με τη στρατηγική περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας διεθνών και ελληνικών εταιριών που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής περισσότερων ξένων προϊόντων τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγή σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Η συνέργεια του τοπικού με το διεθνή επιχειρηματικό παράγοντα διαμορφώνει έναν ισχυρό ενιαίο φαρμακευτικό κλάδο με ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία τόσο στο πεδίο της Υγείας όσο και στο χώρο της Έρευνας και της Ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι διεθνείς εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ παράγουν και συσκευάζουν μέχρι και το 40% του όγκου των φαρμάκων τους σε εγχώριες εταιρίες καταδεικνύει τις δυνατότητες επέκτασης των συνεργασιών, περιλαμβανομένης και της παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

1 σχόλιο: