Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Θετικοί στο mantoux εργαζόμενοι μεγάλου νοσοκομείου


Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι εργαζόμενοι σε κλινική μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, καθώς βρέθηκαν θετικοί στην εξέταση Mantoux η οποία γίνεται για τη διάγνωση της φυματίωσης.

Όπως εξηγεί στο Virus ο Εκτ. Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης, οι εργαζόμενοι προέβησαν μαζικά στην εξέταση καθώς υπήρχαν ορισμένα ανησυχητικά δείγματα, τα οποία δεν διευκρινίζει. Σημειώνει, παράλληλα, ότι μένει να αποσαφηνιστεί εάν ο συνάδελφοί του έχουν νοσήσει ή απλά έχουν δημιουργήσει αντισώματα. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες μετά από διεξοδικότερες εξετάσεις.

Ακόμη όμως κι αν πρόκειται για αντισώματα, αξίζει διερεύνησης το πώς βρέθηκε το 90% των εργαζομένων της κλινικής με αντισώματα, αφού αυτό ίσως να σημαίνει ότι στο παρελθόν είχαν εκτεθεί στον ιό νοσώντας. Σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να μιλάμε για ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εκ μέρους του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν βεβαίως να εμφανίζουν αντισώματα απλώς επειδή έχουν εμβολιαστεί έναντι της φυματίωσης. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια υπεύθυνη στάση εκ μέρους επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να προστατεύονται οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και φυσικά οι ασθενείς που περιθάλπτουν.

Στο μεταξύ, ο κος Κετικίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερα δεδομένα – νοσοκομείο, κλινική, κ.λπ. –, εξαιτίας παράκλησης των ίδιων των εργαζομένων οι οποίοι όπως λέει… φοβούνται. Βεβαίως μία καταγγελία η οποία δεν είναι συγκεκριμένη και βασίζεται σε εικασίες, ειδικότερα όταν προέρχεται από έναν θεσμικό εκπρόσωπο, δεν είναι σίγουρο εάν βοηθάει ή περισσότερο δημιουργεί πανικό στην κοινή γνώμη.

Ειδικοί επιστήμονες από το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν πάντως ότι το θέμα δεν εμπνέει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτό το επίπεδο.

Το Virus θα παρακολουθήσει το θέμα και θα επανέλθει με νεότερο ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου