Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Πώς "κλέβουν" τα Ασφαλιστικά Ταμεία με πέντε τρόπους!



Οι απίστευτες "πατέντες" με υπερήλικες και μετανάστες για τη συστηματική εισφοροδιαφυγή, που έχουν κωδικοποιήσει οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ


Πέντε «πατέντες» για να αποφεύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και να «φεσώνουν» τα Ασφαλιστικά Ταμεία χρησιμοποιούν συστηματικά ορισμένες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).

Η χρήση των συγκεκριμένων μεθόδων, καθώς και τα χρέη παλαιών ετών, έχουν εκτινάξει τις συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία στα επίπεδα των 25 δισ. ευρώ, στο τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη της παραβατικότητας, που έχουν καταρτίσει οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, έντονη παραβατικότητα παρατηρείται σε επιχειρήσεις εταιρικής μορφής κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, κυρίως μονοπρόσωπες Ε.Π.Ε. και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (Ι.Κ.Ε.), που καταστρατηγούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται από τα νομικά αυτά πρόσωπα.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν καταγράψει και τους συνηθέστερους τρόπους με τους οποίους, κάποιοι επιχειρηματίες διαπράττουν συστηματική εισφοροδιαφυγή, και οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί, έχουν προωθηθεί στον οικονομικό εισαγγελέα.

Πώς κλέβουν τα Ταμεία 

Οι κυριότεροι μέθοδοι εισφοροδιαφυγής που έχει κωδικοποιήσει το ΚΕΑΟ είναι οι ακόλουθοι:

1. Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους. 

2. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν. 

3. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή Διευθύνοντες Σύμβουλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως: 

α) Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας, 

β) Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας, 

γ) Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα, 

δ) Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/ προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σεθέσεις ευθύνης. 

4. Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δημιούργησε οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει ΑΠΔ. Στη νέα αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς. 

5. Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις (συνηθέστερα εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας), που αναλαμβάνουν έργα σαν υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού ανάδοχου του έργου. 

Όπως σημειώνει το ΚΕΑΟ, οι παραπάνω «πατέντες» εισφοροδιαφυγής έχουν χρησιμοποιηθεί από δεκάδες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχει εντοπίσει το Κ.Ε.Α.Ο. 

Οι εταιρείες που έχουν εντοπιστεί δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού, εστίασης, ψυχαγωγίας-κέντρα διασκέδασης, παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας κλπ. και οι σχετικές οφειλές τους ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. 

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων, άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι ο ασφαλής εντοπισμός των εικονικών υπευθύνων για τον καταλογισμό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενους από την παράνομη δραστηριότητα. Τα πρόσωπα αυτά είναι που έχουν την υποχρέωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστήσουν τη ζημία των ασφαλιστικών οργανισμών που προκλήθηκε από τη δραστηριότητά τους.

2 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΑΝ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΦΚΑ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 2015 ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ Ο ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΤΟΥ. ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΆΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβο σε οσους το κανουν! Κλεψτε τους κλεφτες δεν ειπε ο Λενιν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή