Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Τέλος τα αναισθητικά στα οδοντιατρεία! Γιατί εξαφανίστηκαν τα φάρμακα αναισθησίας

Τετάρτη 11 Οκτώβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Χωρίς αναισθητικά φάρμακα είναι αναγκασμένοι να εργάζονται οι οδοντίατροι καθώς αιφνιδιαστικά μεγάλη πολυεθνική εταιρεία απέσυρε από την Ελλάδα τα φάρμακά της.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής φαρμάκων αναισθησίας στη χώρα μας η οποία ξαφνικά και χωρίς καμία ουσιαστική αιτία αποφάσισε να αποσύρει τα αναισθητικά της φάρμακα από την Ελλάδα, αφήνοντας στα …κρύα του λουτρού οδοντιάτρους και ασθενείς.

Το σημαντικό είναι ότι τα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας κάλυπταν το 60%της ελληνικής αγοράς και οι υπόλοιπες εταιρείες αδυνατούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψουν το κενό.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με επιστολή της και προς τον υπουργό Υγείας ζητά την άμεση παρέμβασή του ώστε να λυθεί το θέμα καθώς σημειώνει ότι χωρίς αναισθητικά φάρμακα σχεδόν το σύνολο των οδοντιατρικών πράξεων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι τα φάρμακα της αναισθησίας που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα θα τελειώσουν άμεσα με αποτέλεσμα εξαγωγές, σφραγίσματα και όλες οι άλλες επίπονες εργασίες να πρέπει να γίνονται χωρίς αναισθητικό.

Να σημειωθεί ότι η αγορά άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα τροφοδοσίας από τον Ιούλιο του 2017, ενώ η εταιρεία που αποσύρει τα σκευάσματά της θα σταματήσει πλήρως τη διάθεσή των φαρμάκων της μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία η εταιρεία ισχυρίστηκε με επιστολή της προς τον κλάδο ότι σε κεντρικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση διακοπής της διάθεσης των εν λόγω φαρμακευτικών προϊόντων σε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου