Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Εκ νέου προβλήματα με το κοινωνικό μέρισμα



Η ΕΣΑμεΑ ''καλεί το υπουργείο να παρέμβει άμεσα ώστε να διορθωθούν οι αδικίες.''

IATRONET

Άλλη μία επιστολή στην υπουργό Εργασίας αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα έστειλε η ΕΣΑμεΑ, καθώς οι ημέρες που περνούν καταδεικνύουν λάθη και παραλείψεις που αφήνουν εκτός άδικα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Ταυτόχρονα δεν έχει υπάρξει διόρθωση των όσων έχει ήδη, επισημάνει η ΕΣΑμεΑ μέχρι τώρα στο υπουργείο, ''το οποίο καλεί να παρέμβει άμεσα ώστε να διορθωθούν οι αδικίες.''

Ζητήματα προς επίλυση:

· Να μην αποκλειστούν οι ανασφάλιστοι με αναπηρία από την παροχή του κοινωνικού μερίσματος. Όπως έχουμε επισημάνει, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 2/85835 ΚΥΑ για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων διανομής του κοινωνικού μερίσματος έτους 2017, «ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι και 31.10.2017». Αυτό αποτελεί αδικία για τα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν εργαστεί, γιατί δεν είναι σε θέση να εργαστούν ή γιατί δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις να εργαστούν και δεν έχουν ασφαλιστεί ούτε για μία ημέρα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί ασφαλισμένοι με αναπηρία στο πρώην ΝΑΤ, οι οποίοι δεν φαίνονται ασφαλισμένοι στον ενοποιημένο ΕΦΚΑ.

· Να μην συνυπολογίζονται τα αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στην παροχή του κοινωνικού μερίσματος. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως άλλωστε δεν υπολογίζονται και για το ΚΕΑ.

· Να μην εφαρμόζεται η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων. Είναι αδικαιολόγητο π.χ. να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με παραπληγία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, τη στιγμή που είναι αδασμολόγητο.

· Να γίνονται δεκτές τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 που έχουν υποβληθεί έως τις 12.12.2017, ώστε να μην αποκλειστούν από την παροχή κοινωνικού μερίσματος άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία από τα ΚΕΠΑ, τα οποία είτε από δική τους παράλειψη είτε από λάθος του λογιστή τους, δεν έχουν δηλώσει τη γνωμάτευση αναπηρίας στη φορολογική τους δήλωση. Σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. 2/85835 ΚΥΑ, οι αρχικές και οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να έχουν υποβληθεί έως 31.10.2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου