Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Μνημείο μισαλλοδοξίας οι «νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ»


Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΣΛ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ι.Σ.Λ. ΚΑΙ Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ι.Σ.

Οι νέες συμβάσεις που προσπαθεί ο ΕΟΠΥΥ να αποσπάσει από τους Έλληνες γιατρούς, αποτελούν μνημείο μισαλλοδοξίας.

Ουσιαστικά, καταργείται το δικαίωμα εξέτασης στο ιατρείο και επιτρέπεται η απλή συνταγογράφηση από οικογενειακό γιατρό, έναντι του ποσού των 0,72 ευρώ ανά ασφαλισμένο, ανά μήνα ή 8,50 ευρώ για όλο το χρόνο, για τα 12΄-15΄παραμονής στο ιατρείο.

Η παραπομπή δε σε ειδικό γιατρό, της επιλογής του ασφαλισμένου, γίνεται πλέον ακριβή πολυτέλεια, που θα κληθεί φυσικά ο ίδιος να επιβαρυνθεί.

Απ’ τη μια μεριά ο ασφαλισμένος χρυσοπληρώνει υπηρεσίες υγείας μέσω των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και απ’ την άλλη του παρέχεται ένα πολύ φτωχό και υποβαθμισμένο πακέτο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ο μέσος Έλληνας ασφαλισμένος, ενώ πληρώνει για περίθαλψη 600-1000 ευρώ ετησίως, του επιστρέφονται παροχές ύψους 300-400 ευρώ ή και λιγότερες.

Μερικά ενδεικτικά στοιχεία: η μέση ιδιωτική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ανά ασφαλισμένο είναι περί το 30% της αξίας των φαρμάκων και το μέσο κόστος φαρμάκων που καταναλώνει ο Έλληνας ασφαλισμένος είναι περί τα 250 ευρώ ετησίως στο φαρμακείο.

Κρατήσεις 6% για τον κλάδο ασθενείας, ιδιαίτερα των συνταξιούχων, σημαίνει 40-120 ευρώ ανά μήνα λιγότερα στην ήδη πενιχρή σύνταξή τους ή 500-1400 ευρώ /έτος, μεσοσταθμικά. Ο φετινός προϋπολογισμό μάλιστα του ΕΟΠΥΥ είναι κουρεμένος, με μειωμένες δαπάνες υγείας για όλους τους ασφαλισμένους, καθώς η κρατική επιχορήγηση κατακρημνίστηκε από 525 εκατ. ευρώ σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ το κονδύλι για τις επισκέψεις μειώθηκε κατά 20 εκατ. ευρώ (από 110 σε 90).

Τελικά το μάρμαρο των «νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ» μάλλον θα κληθεί ο ασφαλισμένος να ξαναπληρώσει, ενώ ταυτόχρονα υποκινείται σε μετανάστευση κι άλλο κύμα νέων γιατρών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να αφυπνιστούν και να κατανοήσουν πως οι «νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ» δεν είναι πρόβλημα μόνο των γιατρών που αποτελούν άλλωστε την βιτρίνα, αλλά κυρίως αυτών των ιδίων, που σε λίγο θα κληθούν να διπλοπληρώσουν την ιατρική τους «ανασφάλεια» και να τρέχουν στα δικαστήρια για την επιστροφή των ασφαλίστρων με προοπτική δικαίωσης το …..2064!!! ενώ η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό τους μέλημα.

Λάρισα 31-1-2018

4 σχόλια:

  1. Ενα μεγάλο ΕΥΓΕ κ Πρόεδρε, καλά τα είπες, ας τα διαβάσουν εκεί στο υπουργείο κάποιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΑΛΗΘΙΝΗ ΚΑΙ ΣΟΦΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν έργάζεται κάποιος γιατρός σε ασφαλιστικό οργανισμό είναι επόμενο να έχει τις υποχρεώσεις που επιφέρει η ασφαλιστική κάλυψη στον ασφαλισμένο. Η συνταγογραφία από τότε που έγιναν τα διάφορα ταμεία και έπρεπε να γραφτούν τα φάρμακα και οι εξετάσεις ώστε να καλυφθούν απο τα ταμεία ,ήταν μιά λάτζα για το γιατρό,που έγραφε στα βιβλιάρια. Και γιαυτό επειδή υπάρχει τέτοια λάτζα πόσο μάλλον για χρονίως πάσχοντας ο γιατρός ήταν ο ΙΚΑτζής ο ΤΕΒΕτζής κλπ. Ποιοί επέλεγαν αυτή τη δουλειά; Οι νέοι και κάποιοι που δεν είχαν προσόντα για κάτι άλλο. Το κακό βέβαια έγινε όταν μονιμοποιήθηκαν κάποιοι και πάτωσαν τελείως.
    Γιά το λόγο αυτό σε αυτή τη θέση θα πρέπει να μπαίνουν νέοι συμβασιούχοι για λίγα χρόνια ωστε να τους δοθεί η ευκαιρία να εργασθούν, να γνωρισθούν και μετά να αφήσουν τη θέση για τους νεότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή