Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Σε κλήση για εξηγήσεις δεκάδες γιατροί. Τι ψάχνει να βρει ο ΕΟΠΥΥ


“Ραβασάκια” με τα οποία καλούνται σε εξηγήσεις έχουν λάβει εκατοντάδες γιατροί, τελευταία, από τον ΕΟΠΥΥ. Ανάμεσά τους γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι τους οποίους ο Οργανισμός κατηγορεί για παραβάσεις, βάσει στοιχείων που προέκυψαν για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά.

Αποτέλεσμα εικόνας για συνταγογράφησηΕιδικότερα, δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Φαρμάκου εντόπισαν κάποιους να συνταγογραφούν εκτός ενδείξεων, άλλους να γράφουν γαστροπροστασία, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις γιατρών που έκαναν χρήση και της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου.

“Δεν μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει” λέει ο Τάκης Γεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος του Οργανισμού και υπεραμύνεται των κλήσεων που απέστειλε, τονίζοντας ότι λειτούργησε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Αν και οι εν λόγω παραβάσεις συνδέονται άμεσα με το “φούσκωμα” του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ο κος Γεωργακόπουλος υποστηρίζει ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. “Δεν γίνεται για παράδειγμα ένας καρδιολόγος να γράφει σκευάσματα γαστροπροστασίας, ούτε ένας γενικός γιατρός να χορηγεί νευρολογικά φάρμακα. Γι’ αυτό υπάρχουν ξεχωριστές ειδικότητες στην ιατρική” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αν και η νομοθεσία είναι σαφής, η ιατρική κοινότητα δεν αποδέχεται τους προαναφερόμενους περιορισμούς, επικαλούμενη τον αντιεπιστημονικό τους χαρακτήρα και τα διεθνή πρωτόκολλα. Σχετικές αντιρρήσεις διατυπώνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων, με επιστολή της προς τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Σε αυτήν κάνει λόγο για αναίτιες διώξεις και επιβολές ποινών σε μέλη της, οι οποίες στερούνται νομίμου ερείσματος. “Οι Ιατροί πειθαρχούν και στις προτάσεις των Ιατρικών τους Συλλόγων, όπως όλοι μας αλλά και εσείς ως Ιατρός οφείλετε” προσθέτει με νόημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλήσεις που στέλνει ο ΕΟΠΥΥ αφορούν εξίσου σε γιατρούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

31 σχόλια:

  1. Καλο ειναι αυτο να ισχυσει και για τα εργαστηριακα ,καθως αρκετοι γραφουν εξετασεις υπερβολικες και εκτος ειδικοτητας ,με αποτελεσμα να εχουν διαλυθει οι τιμες αποζημιωσης για τα εργααστηρια.Βεβαια φαινεται οτι στα φαρμακα οπου το CB το πληρωνει η φαρμακοβιομηχανια,τους καιει περισσοτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη τωρα εσυ εισαι.....γιατρος?Αντε στην κουζινα σου κυρα Κατινα.......

      Διαγραφή
    2. Αρπα 72 σεντς χαφιεδακο μας!
      Κεντρικα ΣΥΡΙΖΑ

      Διαγραφή
    3. Καλο ειναι να σας δει επειγοντως .....ψυχιατρος χρΕΟΠΥΥδες!

      Διαγραφή
  2. Θα ηθελα ρε παιδια ο καθένας που νομοθετεί αυτα τα πραγματα και θελει να τα εφαρμοζει κιολας, να ζησει να γερασει και να χρειαζεται να γραψει κανενα φαρμακο και να τρεχει σε 5 ιατρους για να παρει πεντε φαρμακα. Ετσι για να καταλαβει τις βλακειες που θελει να εδραιωσει. Ελεος κυριοι. Ελεος. Δεν συνταγογραφει καποιο ανοσοκατασταλτικό ή ερυθροποιητινη ή χημειοθεραπεια ο γιατρος. Ενα ρρΙ συνταγογραφει. Και ποιος νομος λεει αν τη γαστροπροστασια την παρεχει μονο ο γαστρεντερολόγος. Ο γιατρός οφειλει να γνωρίζει τα στοιχειώδη και να προλαβαινει. Ο καθε γιατρός. Ακομα και ο παθολογοανατομος. Ενας παθολογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οχι ομως να συνταγογραφουμε ομεπραζολη 40 mg πρωι και βραδυ !! για το φασοποστο και μονο !!

      Διαγραφή
    2. ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟΣ.

      Διαγραφή
    3. Ούτε όμως 2.29 να πρέπει να πάει κάποιος άρρωστος σε ......δύο γιατρούς για να πάρει lumaren με την ciproxin του , έτσι ?

      Διαγραφή
  3. Εννοειται ΑΣΧΕΤΕ Γεωργακοπουλεσκου οτι ΚΑΘΕ γιατρος μπορει να κανει αντιγραφη συνταγης η να δωσει losec στο flagyl διοτι ο ασθενης θα.....σκιστει στις διαρροιες!Μηπως για μια απλη αντιβιωση πρεπει ο ασθενης να πηγαινει σε.....δυο γιατρους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να του πει να τρώει φρεσκο γιαούρτι.Αγαπητοί μου υπάρχουν λύσεις

      Διαγραφή
  4. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΑ ΨΑΞΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΑΡΑΣ ! ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΤΑΝ ΕΔΙΝΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΕΙΣ!ΑΠΛΑ ΠΟΥΛΑΕΙ.....ΤΡΕΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν σας δωσει ο ΩΡΛ σας dalacin για αμυγδαλυτιδα, να τρεξετε εμπυρετοι και σε Π/Θ να σας γραψει zantac!!! Και αυτα τα λεει.....γιατρος!!! Μαλλον απο το να βαραει διπλοβαρδιες στην Σεκιουριτατε,δεν εμενε καιρος για την Ιατρικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατι δεν διωκετε πειθαρχικα τον ψευτοπνευμονολογο;Υπαρχει ατομο με πτυχιο Ιατρικης που θα υποστηριζε τετοιες βλακειες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ντε.....! Ας μας πει κάποια χώρα που να .....απαγορεύει την ελεύθερη συνταγογράφηση έστω......

      Διαγραφή
    2. για την Οξυγονοθεραπεία οίκοι....ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!!

      Διαγραφή
  7. Υπαρχει χωρα που απαγορευει την ελευθερη συνταγογραφηση Πνευμονολογαρα μου; Μαλλον πατεντα αχρηστων σαν και του λογου σου ειναι οπως το 15λεπτο της επισκεψης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ......ΞανθοΒαρδαριστάν των Γεωργακοπουλέσκων !

      Διαγραφή
  8. Γελοιοι σε ΟΛΑ!Μακραν οι χειροτεροι στον χρΕΟΠΥΥ!Παριστανει και τον γιατρο ο κλοουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣυκοφανΤακης:ιατρικα πρωτοκολλα?Τρωγονται πριν η μετα τα.....παιδακια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κ.Μαστορακου εξετασατε την πιθανοτητα να κινηθειτε νομικα κατα του τραμπουκοασχετου;Στην τελικη εχει πτυχιο (απιστευτο,ε;) Ιατρικης!Δεν μπορει να ισχυριστει αγνοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για τη κλοπή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που συνεβη την Κυριακη , ο κος Γεωργακόπουλος πρέπει να πάει σπίτι του ως ανεπαρκής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. γιατι απλα δεν κλειδωνει τα φαρμακα και τις παθησεις σε καθε ειδικοτητα για να τελειωνουμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι θα φαει ξυλο απο τον κοσμο και το ξερει!

      Διαγραφή
    2. Γιατι ξερει οτι οι βλακειες που λεει ουτε στην υποσαχαριο Αφρικη ισχυουν!

      Διαγραφή
  13. Μα επειδή συνάδελφε των 10.52 δεν έχει δικαίωμα να το κάνει. Απλώς καλώντας γιατρούς σε εξηγείσεις, κάνει δήθεν έλεγχο την ώρα που η όλη κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ τους έχει ξεφύγει τελείως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτά στους ιδιώτες τα κάνουν μόνο.δεν έχετε ιδέα τι γραφουν οι δημόσιοι ιατροί στα νοσοκομεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα παρακαλούσα να αναρτηθεί η "σαφής" νομοθεσία που απαγορεύει τον ειδικό καρδιολόγο να γράψει φάρμακα γαστροπροστασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι θα γίνει με την συνταγογράφηση των σκιαγραφικών.Ειδικότητες με όριο 15 ευρω μέσο όρο,με 2-3 τον μήνα σκιαγραφικά ειδικά για MRI μας βγάζει ότι έχουμε ξεπεράσει το όριο.Θα κληθούμε και για αυτό σε απολογία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μην έχετε την εντύπωση ότι κυνηγούν μόνο τους ιδιώτες. Το ίδιο γίνεται και για τους ιατρούς του Δημοσίου. Τι τιμωρία αποτελεί γι΄αυτούς η αφαίρεση του δικαιώματος συνταγογράφησης δεν μπορώ να καταλάβω.
    Τους αγροτικούς γιατρούς δεν ελέγχουν οι οποίοι μπορούν να γράφουν ότι θέλουν. Κάποιοι στην τελική πρέπει να γράφουν τα φάρμακα των ασφαλισμένων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεοντολογηκά ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ.Λοιπόν άν νομίζεις οτι είναι ΩΦΕΛΙΜΟ για τον ασθενή να τον< ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ> ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΤΕ ΣΚΙΣΕ ΤΑ ΠΤΥΧΊΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ

      Διαγραφή