Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Σωρεία πλαστών πτυχίων στο ΕΣΥ


Αποτέλεσμα εικόνας για πλαστά πτυχία

Virus

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των “μαϊμού” γιατρών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Το πλέον πρόσφατο “κρούσμα” αφορά σε γιατρό η οποία διορίστηκε στο Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας ως ειδικευόμενη, με απόφαση υπουργού το 2014, προκειμένου να της απονεμηθεί ο τίτλος της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας. Η εν λόγω γιατρός ανέλαβε, ωστόσο, υπηρεσία στο νοσηλευτικό ίδρυμα τον Ιανουάριο του 2018 με ετήσια σύμβαση.

Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», μετά από έλεγχο γνησιότητας του τίτλου σπουδών που προσκόμισε η γιατρός από Ιταλικό πανεπιστήμιο «δεν βεβαιώνεται, ούτε η απονομή του πτυχίου στην Ιατρική και Χειρουργική ούτε η αναγνώριση της ικανότητας άσκησης επαγγέλματος Ιατρού Χειρουργού στην εν λόγω ιατρό». Κατόπιν τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας που είχε υπογράψει μαζί της.

Από τις αρχές του χρόνου έχει δει το φως της δημοσιότητας άλλη μία περίπτωση, που αφορούσε σε γιατρό του οποίου ο διορισμός στο Νοσοκομείο Καβάλας ακυρώθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι δεν είχε πτυχίο, μετά από διασταυρώσεις και επικαιροποιήσεις που έγιναν στα επιστημονικά δεδομένα του προσωπικού. Εντύπωση προκαλεί πως ο εν λόγω υπάλληλος εργαζόταν ως Επιμελητής Β’ της Παθολογικής Κλινικής ήδη από το Φεβρουάριο του 2001. Δηλαδή, παρείχε ιατρικές υπηρεσίες άνευ πτυχίου για 17 ολόκληρα χρόνια!

Εξάλλου, το φθινόπωρο του 2017 ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας είχε διαβιβάσει στον Εισαγγελέα τρεις φακέλους που αφορούσαν σε ισάριθμες περιπτώσεις πλαστών πτυχίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού, στο πλαίσιο ελέγχου που έχει ξεκινήσει για τους τίτλους σπουδών των μελών του. Όπως προέκυψε τότε, ο ένας εκ των τριών γιατρών είχε μόλις ξεκινήσει ειδικότητα σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ανάλογα “κρούσματα”, όμως, καταγράφονται και στο μη υγειονομικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόλυση νεοπροσληφθέντα τραπεζοκόμου από το Νοσοκομείου Έβρου, στις αρχές Απριλίου, μετά από τη διαπίστωση ότι είχε καταθέσει πλαστογραφημένο απολυτήριο Γυμνασίου. Ο συμβασιούχος δεν έλαβε αποζημίωση, ενώ ο φάκελός του διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία, προκειμένου να κινηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο ποινική διαδικασία, δηλαδή να ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία.

Σύμφωνα με το διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος, της οποιασδήποτε πρόσληψης ακολουθεί αυτεπάγγελτη αναζήτηση γνησιότητας των κατατεθέντων πιστοποιητικών. Επιπλέον, σε μηνιαία βάση η διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο ενός αριθμού παλαιότερων υπαλλήλων, όλων των κλάδων και όλων των τίτλων σπουδών, ακόμη κι εκείνων που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. Άραγε να ακολουθούν την ίδια πρακτική όλα τα δημόσια νοσοκομεία;

5 σχόλια:

  1. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕS ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ <<<>> ΠΤΥΧΙΟ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙ?ΑΓΟΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ,ΠΑΛΙΑ ΕΝΑ ΤΖΗΝ ΕΦΤΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ,ΠΟΥ ΤΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ?

      Διαγραφή
    2. Αναφερεσαι σε κατι που γινοταν πριν 30 χρονια.Ενω εδω συνεχιζουμσ την παραδοση....αντιγραφη,ανηκεις σε κοματικη παραταξη και σου φερνουν τα θεματα.Λιγο πιο ακριβα αλλα αποτελεσματικα!

      Διαγραφή
  2. Εδω εδινες κατι παραπανω ειναι η αληθεια......δες πχ ολα αυτα τα δηθεν πανεπιστημιακα φροντιστηρια που ανοικτα διαφημιζουν μαθηματα/διατριβες/πτυχιακες κλπ!Φυσικα υπαρχουν παντοτε η ΔΑΠ,ΠΑΣΠ κλπ! Το γλυφω ολη μερα τον καθηγητη,το σουπερ μινι με.....προεκτασεις κλπ κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικα με την εν λογω ιατρο το θεμα ειναι οτι εκκρεμει ακομα η επιβεβαιωση απο το πανεπιστημιο αναφορας για την γνησιοτητα η οχι του εν λογω πτυχιου. Η ιατρος επιμενει οτι τι πτυχιο ειναι γνησιο και το λαθος αφορα το πανεπιστημιο και δεν θα ειναι το πρωτο. Καλο θα ειναι λοιπον πριν δοθει καποιος "τροφη" στα ΜΜΕ να ειναι σιγουρος ο καταγγελων διοτι αν αποδειχθει λάθος η αναφορα περι πλαστότητος ποιός θα ανασκευάσει την είδηση και πως θα αποκατασταθει το κυρος της ιατρου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή