Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Στo σημείο εκκίνησης η πιλοτική εφαρμογή real time ελέγχου των ιδιωτικών κλινικών


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΟΠΥΥ


«Φουλ τις μηχανές» έχουν βάλει ΕΟΠΥΥ και Ιδιωτικές Κλινικές με στόχο την έναρξη της πιλοτικής περιόδου εφαρμογής του ελέγχου των κλειστών νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο. Την Παρασκευή διεξήχθη στον Οργανισμό πολύωρη σύσκεψη «κορυφής», μεταξύ των δύο πλευρών για να καθοριστούν οι κλινικές που θα συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή, αλλά και διαδικαστικά ζητήματα, ενόψει των συναντήσεων των επόμενων δύο εβδομάδων, στις οποίες αναμένεται να συζητηθούν ποιο τεχνικά και πρακτικά θέματα.

Η δοκιμαστική περίοδος θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου, με φιλόδοξο στόχο την πλήρη εφαρμογή του συστήματος από 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), στη συνάντηση ήταν τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης και φυσικά της Ένωσης και του ΣΙΚΕ (Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος), Γρ. Σαραφιανός, αλλά και οι 2 Γενικοί Διευθυντές του ΕΟΠΥΥ, της Διεύθυνσης Πληροφορικής.

Κατά τη συνάντηση προσδιορίστηκαν πως από πλευράς ΠΕΙΚ θα συμμετέχουν 6 κλινικές στη δοκιμαστική περίοδο, ενώ από την πλευρά των Ομίλων, αναμένεται να προσδιοριστούν άλλες 5-6 κλινικές. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει της έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής του real time ελέγχου θα πραγματοποιηθούν 4 συναντήσεις. Η πρώτη πολύωρη συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 19 Απριλίου, στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Την επόμενη εβδομάδα 23-27 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν άλλες 3 συναντήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις θα τεθούν διαδικαστικά και τεχνικά θέματα, που θα εξελιχθεί η συνεργασία, τι εξοπλισμός απαιτείται, ο τρόπος διασύνδεσης κοκ. Με την έναρξη της πιλοτικού σταδίου, οι ιδιωτικές κλινικές που θα συμμετέχουν θα είναι σε σύνδεση μέσω Skype με την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ. Μηχανογράφοι και γιατροί θα είναι online προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Virus, ανησυχίες για τη διαδικασία του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο υπάρχουν ήδη. Αυτές θα πρέπει να απαντηθούν, εάν είναι δυνατόν, στις συναντήσεις των επομένων δύο εβδομάδων.

Παραδείγματος χάριν, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί τι θα ισχύει για τις νοσηλείες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πως θα χρεώνεται και ποιο ΚΕΝ για εξετάσεις, όπως βιοψίες, των οποίων τα αποτελέσματα μπορεί να βγουν ακόμη και 15 ημέρες μετά το εξιτήριο του ασθενή από την κλινική, πως θα ελέγχονται και εγκρίνονται εξετάσεις που χρειάζονται να γίνουν ώρες πριν την εισαγωγή του ασθενούς στο χειρουργείο κλπ.

Πρόκειται, άλλωστε, για πλοήγηση σε άγνωστα νερά και για αυτό αρκετές ήταν οι κλινικές, οι οποίες θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην πιλοτική φάση, ώστε να έχουν έγκαιρη γνώση της διαδικασίας, αλλά και να ρυθμίσουν ζητήματα που εκτιμούν ότι θα προκύψουν.

Συμψηφισμοί

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των συμψηφισμών. Για την ακρίβεια, στη διαδικασία των συμψηφισμών για τα έτη 2013-2015, εντάχθηκε και το 2012. Την Πέμπτη θα αναρτηθούν τα τιμολόγια που συμψηφίζονται, ώστε στη συνέχεια οι ιδιωτικές κλινικές να πάνε στις ΠΕΔΙ για να προχωρήσουν τη διαδικασία ή να καταθέσουν ενστάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου 800 τιμολόγια, διαφόρων ποσών, διαπιστώθηκε αναντιστοιχία με τα φυσικά αρχεία και τα ψηφιακά δεδομένα που κρατάει ο ΕΟΠΥΥ. Αποφασίστηκε, λοιπόν, για τα όσα ποσά είναι κάτω του 1 ευρώ, να μην γίνει κάτι, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για στρογγυλοποιήσεις, ενώ για τα υπόλοιπα θα αποσταλούν email στις κλινικές που αφορούν, οι οποίες με τη σειρά του θα στείλουν PDF του σχετικού τιμολογίου, με υπεύθυνη δήλωση που θα αναφέρει πως αυτό είναι το πραγματικό ποσό. Για τις υπόλοιπες κλινικές που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και όσες συμφωνήσουν με τον ΕΟΠΥΥ για το πραγματικό ποσό του τιμολογίου θα ξεκινήσουν διαδικασίες του συμψηφισμού από την επόμενη Πέμπτη. Οι υπόλοιπες θα ενταχθούν σταδιακά.

Ακόμη, από 25 Απριλίου θα αρχίσει η πληρωμή Ιανουαρίου 2018, μείον τη δόση clawback A’ εξαμήνου 2017, μείον τη δόση clawback των ετών 2012-2015 που δεν θα ξεπερνούν το 34,66% του τιμολογίου υποβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου