Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

ΠΦΥ: Συμμαχίες, εκπαίδευση & μία συμφωνία: Το τρίπτυχο για να πετύχει η μεταρρύθμιση

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου , CNN Greece
 18 Ιουνίου 2018

Το μεγάλο στοίχημα τώρα –στο οποίο είναι γεγονός ότι έχει δώσει μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση- είναι να υπάρξει εξωστρέφεια ώστε το εγχείρημα να αγκαλιαστεί από τους πολίτες ως μία αναγκαιότητα. Άλλωστε η φιλοσοφία της ΠΦΥ είναι πάνω από όλα πρόληψη και προαγωγή υγείας, καθημερινή επαφή των πολιτών με τους γιατρούς, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι μεγάλες Μονάδες αλλά ταυτόχρονα να υπάρξουν και οικονομίες κλίμακος.

Όπως όλα δείχνουν, στο τέλος Ιουνίου θα έχουν ξεπεραστεί οι 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας, καθώς μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουνίου, ο αριθμός ανέρχονταν σε 92. Βεβαίως μέχρι τις 239 ΤΟΜΥ που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Μάϊο του 2017 από το Κέντρο Υγείας Ευόσμου, υπάρχει απόσταση…

Το μυστικό κλειδί πάντως για να προχωρήσει αλλά και να «κουμπώσει» με την κοινωνία η μεταρρύθμιση, είναι οι συνεργασίες και ιδιαίτερα οι συμμαχίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως παραδέχεται στο CNN Greece και ο αναπληρωτής ΓΓ του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του εγχειρήματος.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση το έχει αντιληφθεί ευτυχώς, όχι όμως και η πανεπιστημιακή κοινότητα, τονίζει ο κ. Βαρδαρός.

Ο ρόλος των Δημάρχων είναι πράγματι καταλυτικός και όσο πιο γρήγορα τρέξουν οι ΤΟΜΥ και εγγραφούν σε αυτές οι πολίτες τόσο το καλύτερο για τους πρώτους (μακάρι και για τους ίδιους τους πολίτες στο τέλος της ημέρας).

Το παράδειγμα των Ιωαννίνων στο οποίο υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση των πολιτών να εγγραφούν στις ΤΟΜΥ, κάτι σημαίνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και το παράδειγμα του Ναυπλίου όπου μόνο στο τελευταίο τρίμηνο που λειτουργεί η Μονάδα ο παθολόγος έχει εγγράψει 1.450 άτομα, τα οποία τον έχουν επιλέξει ως οικογενειακό γιατρό.

Οι νέες συμβάσεις επίσης που τρέχουν ήδη με νέα ενισχυμένα κίνητρα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τονίζει ο κ. Βαρδαρός.

Αναφορικά με τους οικογενειακούς γιατρούς που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να υπηρετήσουν στις ΤΟΜΥ, ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 300, σε σύνολο 3.500 συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ και 4.000 όσων υπηρετούν στο ΕΣΥ, στα περιφερειακά Ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας.

Οι αγροτικές περιοχές έχουν δεχθεί περισσότερους οικογενειακούς γιατρούς (λογικό, καθώς υπάρχουν και περισσότερα κίνητρα), ενώ ένδεια γιατρών υπάρχει στα αστικά κέντρα.

Όσον αφορά στις υποδομές επίσης, στα νησιά υπάρχει δυστοκία στο να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι.

Προκειμένου να λειτουργήσει πάντως γρήγορα και ομαλά η ΠΦΥ, χρειαζόμαστε στο πλευρό μας και τον ιδιωτικό τομέα, παραδέχθηκε ο κ. Βαρδαρός μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στο 17ο συνέδριο HealthWorld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, επεσήμανε με έμφαση, ότι αυτό που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, είναι εκπαίδευση, συνέργειες αλλά και μία συμφωνία!

Μία συμφωνία με την ελληνική κοινωνία! Ναι γιατί όχι, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει τους Έλληνες πολίτες και το μέγιστο αγαθό της υγείας, χωρίς να παραβλέψει όμως και τις ανάγκες της ιατρικής κοινότητας.

3 σχόλια:

  1. Πληρωμένες ανοησίες στο τετράγωνο... Μεταρρύθμιση Υγείας που δεν σέβεται το βασικό κύτταρό της, τον γιατρό, αλλς λειτουργεί ψηφοθηρικά, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία... Όσο και να πληρώσετε δεν πρ8κειται να κάνετε τίποτα... και 8σα και να πάρετε αγαπητοί κονδυλοφόροι, γράφοντας τέτοιες ανοησίες, δείχνετε το μέγεθος της ανεπάρκειάς σας...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποκρισια ξανα !! μετα 35 χρονια στη "καινουργια" ΠΦΥ οπως και στο τοτε "καινουργιο" ΕΣΥ.
    Γιατι τι αλλο απο υποκρισια ειναι να ανακαλυπτεις τον οικογενειακο γενικο γιατρο ( που οντως χρειαζεται αλλα οχι ως gate-keeper ) σε μια χωρα γεματη -καλως η κακως αυτη ειναι η πραγματικοτητα- ειδικους;Ο ειδικος που δεκαετιες παρακολουθει σε ταμειακη η μεικτη εστω ( ταμειακη-ιδιωττκη ) βαση τρεις τουλαχιστον γενιες ( παππουδες,παιδια και εγγονια προοδευτικα καθως προχωρα η ζωη ) δεν ειναι τελικα οικογενειακος;Επειδη ειναι ειδικος;Επειδη στην Αγγλια οι ειδικοι ειναι ελαχιστοι;Εκτιμησε κανεις ποσο κοστιζουν οι ειδικοι στην Δυτ Ευρωπη και ποσο πολυ λιγοτερο εδω ακομη και μετα τη διορθωση ως προς το κοστος ζωης; Υπολογισε τα προβληματα του προτεινομενου συστηματος ( με τραγικοτερο ολων τις απαραδεκτες καθυστερησεις σε διαγνωσεις νεοπλασιων );
    Τελειωνοντας αυτα τα ελαχιστα μια ευχη:Ναι στη διορθωση των κακως κειμενων της ελληνικης πραγματικοτητας-Οχι στην υποκριτικη εφαρμογη ασχετων ξενων προτυπων.Και ας μη ξεχναμε συναδελφοι-δεν ειμαστε μονο λειτουργοι του οποιου συστηματος-ειμαστε η θα γινουμε και χρηστες!Και αν ισχυσουν τα νεφελωδη προτεινομενα αλιμονο σε ολους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε αντίθεση με την μεγάλη επιτυχία όντως του Μακεδονικού ,ότι και να λένε οι πετριδοκαπηλοι,στην ΠΦΥ τα έχουν κάνει μαντάρα και μόνο 180 μοιρών στροφή και καλοπροαίρετη συνεργασία με τον Ιδιωτικό Τομέα τους σώζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή