Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Πάτρα: Στον... αέρα τα προγραμματισμένα ραντεβού των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από τα μέσα Ιουλίου - Ανάστατοι οι γιατροί για τη λήξη των συμβάσεων

gnomip.gr

Στον... αέρα τινάζονται τα προγραμματισμένα ραντεβού με τους συμβεβλημένους παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους από τα μέσα Ιουλίου, μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τη λήξη των συμβάσεών τους.

Όπως κοινοποίησε την περ. Παρασκευή η διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, στις 15/07/2018 θα γίνει λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων των συμβεβλημένων ιατρών ειδικοτήτων Γενικών ιατρών, Παθολόγων και Παιδιάτρων, με ταυτόχρονη έναρξη ισχύος των νέων συμβάσεων των οικογενειακών ιατρών.

Η ενέργεια αυτή, όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είναι απόρροια της θέσπισης της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την οποία αναδεικνύεται ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού.

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος οικογενειακών ιατρών, για τη σύναψη συμβάσεων με οικογενειακούς ιατρούς και την κάλυψη των αναγκών των δομών της ΠΦΥ.

Ωστόσο, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου καταθέτει την αναστάτωση αλλά και την οργή του ιατρικού κόσμου για την εν λόγω απόφαση κάνοντας λόγο για «επίταξη των γιατρών», ενώ μεταφέρει την αγωνία τους για το γεγονός ότι θα ακυρωθούν όλα τα ραντεβού των ασφαλισμένων και τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης για τη δημόσια υγεία.

«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΧΡΟΝΙΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ»

«Οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν στο κενό καθώς με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ τινάσσονται στον αέρα όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού από τις 16/7. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα καλυφθεί όλος αυτός ο πληθυσμός. Στην Πάτρα έχουμε μόνον 16 οικογενειακούς γιατρούς, η αναλογία των οικογενειακών γιατρών είναι ένας προς 12.000 ασθενείς και δεν υπάρχει καμία αντιστοίχιση. Το μεγάλο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι χρόνιοι ασθενείς, οι οποίοι έχουν ανάγκη από συνεχή παρακολούθηση και συνταγογράφηση και θα βρεθούν στο... κενό. Πολύ φοβάμαι πως όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα θα καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα εφόσον στο δημόσιο δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν, και όσοι δεν έχουν θα καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία», αναφέρει στην «Γ» η κυρία Μαστοράκου.

Παράλληλα, τονίζει πως «ουσιαστικά, οι παθολόγοι, οι γενικοί γιατροί και οι παιδίατροι, εκβιάζονται για να συμμετάσχουν στην προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς».

«ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ»

Την ίδια ώρα, οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ προβλέπουν μόνον υποχρεώσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει απροθυμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, η κυρία Μαστοράκου κάνει λόγο για «σύμβαση που χαρακτηρίζεται ως «σύγχρονα κάτεργα» εφόσον προβλέπει μόνον υποχρεώσεις και κανένα δικαίωμα».

Οπως εξηγεί, ο οικογενειακός γιατρός που θα υπηρετεί στα ΤΟΜΥ καλείται να καταρτίζει ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, να διαχειρίζεται επείγοντα περιστατικά, θα κάνει πρόληψη και προαγωγή υγείας, να κάνει επισκέψεις στα σπίτια δωρεάν, αναλαμβάνοντας πληθυσμό ευθύνης 2.250 άτομα.

Οι υποχρεώσεις, προσθέτει, θα είναι τεράστιες και δεν θα μπορεί να κάνει διαχείριση του ιδιωτικού του ιατρείου, ενώ θα αναφέρεται στον Τομεάρχη εάν χρειαστεί να λείψει, να πάρει άδεια, δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει ένα συνέδριο, κ.ά.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την αποψινή συνεδρίαση του Δ.Σ.του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

7 σχόλια:

  1. Ξανθοαργοσχολος : φουμαρετε κάνναβη και θα δείτε ότι όλα είναι τέλεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο Βαρδαυπόδικε που ο κάθε γυφτορωσοπόντιακ υπερήλιξ ανειδίκευτος ΟΙ που έχετε αντιστοιχεί σε ......11000 ασφαλισμένους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως καταλάβατε, αλλιώς τα λέει ο Βαρδαρόμπας στα συνέδρια και αλλιώς στις ανακοινώσεις του κλαρινοΥΠΥΓ! Ξαφνικά ο Ιδιωτικός Τομέας έγινε ....απαραίτητοας! Αλλά στα λόγια....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 4 συμβεβλημένοι ιατροί στοιχίζουν το πολύ 8000 ευρώ! Μία κτηνιατρική γυφΤΟΜΥ με 4 (το πολύ !) γυφτορωσοπόντιακ ανειδίκευτα γερόντια στοιχίζει......25500 ευρώ! Ασφαλισμένοι πάρτε ΤΩΡΑ τηλέφωνο τον ΕΦΚΑ να ζητήσετε τις εισφορές σας πίσω, πριν πέσουν οι ΣΥΡΙΖΑκρίδες και φάνε ακόμη και τα ......συρτάρια των ταμείων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 624 το συνολο των ΟΙ πανελλαδικα. Αυτο τα λεει όλα. Ενωμενοι προχωρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω παντως δεν αναστατωθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΘΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή