HealthWorld 2018, πρώτη ημέρα εργασιών του συνεδρίου.
IATRONET
Για 17η χρονιά διεξάγεται σήμερα και αύριο, στο Ξενοδοχείο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ, το Συνέδριο HEALTHWORLD, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα "Η Υγεία στη Μετά-Μνημόνιο Εποχή". Σκοπός του συνεδρίου είναι να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας και να προσφέρει μία πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα, την Κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες και σχετικούς αρμόδιους φορείς, ώστε να ενθαρρύνει το διάλογο και τη δημιουργία κοινού πλαισίου αντίληψης, σε θέματα ζωτικής σημασίας για τον χώρο της υγείας όπως αυτά προκύπτουν στην μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας και στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών, Μάκης Παπαταξιάρχης. Το Συνέδριο τίμησαν με ομιλία τους επίσης ο Πρέσβης των Η.Π.Α. Geoffrey Pyatt και ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος.
Την ανάγκη διατύπωσης μιας νέας Εθνικής Υγειονομικής Πολιτικής τόνισε o κ.Παπαταξιάρχης στην εναρκτήρια ομιλία του, ενώ λόγο έκανε για έναν απαραίτητο συνδυασμό και συντονισμό βραχυπρόθεσμων σχεδιασμών μαζί με μακροπρόθεσμους για πιο αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στο μέλλον. "Με ένα πιο αισιόδοξο ορίζοντα που όλοι προσβλέπουμε για την Υγεία στη μετα-μνημονιακή εποχή, βρισκόμαστε στην αναζήτηση νέων ισορροπιών και στη συνεπαγόμενη ύπαρξη ενός εθνικού κοινωνικού συμβολαίου για την Υγεία, που η Καινοτομία μπορεί και δεσμεύεται να συμμετέχει, μέσα σε ένα υψηλό αξιακό πρότυπο όπου ο Έλληνας ασθενής θα έχει το βασικό πρόταγμα. Με δεδομένο ότι η Υγεία δεν μπορεί να αποτελεί μοντέλο μηδενικού αθροίσματος και με κυρίαρχο μέλημα να μην απωλέσουν οι ασθενείς μια νέα τεχνολογική γενιά θεραπειών, θα πρέπει ιδιωτικός και δημόσιος τομέας να συνδράμουν ώστε το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της υγείας από 21 Αυγούστου και μετά, να χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα και ωριμότητα για τη νέα περίοδο και από μια νέα υγειονομική πολιτική, με προστιθέμενη επιχειρηματική-κοινωνική ομοιόσταση, συνοχή και αξιοπρέπεια", είπε ο κ. Παπαταξιάρχης.
“Ίσως σε κανένα άλλο τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας οι περιοριστικές πολιτικές που επέβαλλαν τα Προγράμματα Προσαρμογής δεν είχαν τόσο δυσμενείς επιδράσεις όσο στον τομέα της Υγείας”, τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος. Συνέχισε λέγοντας ότι, πρόκειται ένα τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο αφού δεν μιλάμε μόνο για τις οικονομικές συνέπειες που υφίστανται οι επιχειρήσεις αλλά και αυτές που υφίστανται οι ασθενείς, οι πολίτες αυτής της χώρας που είδαν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας να υποβαθμίζεται και το προσδόκιμο ζωής τους να μειώνεται. Χαρακτηριστικά και πάνω στο θέμα αυτό, ο κ. Αναστασόπουλος, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας, “για μια ακόμη φορά, ακόμη ένα Συνέδριο Healthworld, επιθυμούμε να συμβάλλουμε παραγωγικά στην δημιουργία ενός μοντέρνου, βιώσιμου και προβλέψιμου Συστήματος Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και στην απαίτηση των επιχειρήσεων για ένα σταθερό δίκαιο και προβλέψιμο περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε προς όφελος όλων."
Για "πληγές που επουλώνονται" στο χώρο της Υγείας, έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του, ενώ αναφέρθηκε στην μεγαλύτερη ελευθερία που δίνεται στη χάραξη πολιτικής Υγείας και Φαρμάκου ενώ σχετικά με επικείμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις πρόσθεσε: "Προωθούμε μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), στην Πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία και με στόχο την καθολική κάλυψη του πληθυσμού και την εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων ανθρώπων των οποίων το ποσοστό εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20% των πολιτών."
Με τη σειρά του, ο Ιωάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Συντονιστής των Εργασιών του Συνεδρίου είπε ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας, παρά το γεγονός ότι η τεχνική γνώση και το πλαίσιο εμπιστοσύνης υστερούν. Συνέχισε λέγοντας ό,τι η φαρμακευτική και βιοϊατρική τεχνολογία προσθέτει διάρκεια και ποιότητα ζωής σε κρίσιμα νοσήματα και αποτρέπει βλάβες από σοβαρές παθήσεις. Όμως η τεχνολογία υγείας έχει υψηλό κόστος αλλά ανταγωνίζεται τις παραδοσιακές τεχνολογίες στην ιατρική με υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Κατά συνέπεια το “στοίχημα” είναι η διαδικασία αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας να επιτυγχάνει το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα με αποδοτική χρήση των πόρων. Το συνέδριο με ηλεκτρονική ψηφοφορία αναζήτησης, σύγκλισης και συναίνεσης έδειξε ότι χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για την κατανόηση των θεμάτων, να υπάρξει ευρύτερος και παραγωγικός διάλογος και να εισαχθούν σταθεροί και διαφανείς κανόνες. Συμπερασματικά στο συνέδριο αναδείχθηκε ότι η αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της πολιτικής υγείας και πρέπει να εμπλακεί στην εισαγωγή, την τιμολόγηση, την αποζημίωση και την ασφαλιστική κάλυψη των φαρμάκων και των τεχνολογιών στην ιατρική περίθαλψη.
Τη φράση “too good to be true” χρησιμοποίησε ο Παναγιώτης Λιαγκόρβας, Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην Κεντρική ομιλία της πρώτης ημέρας, αναφερόμενος σε όσα περιγράφονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Ενδιαφέρον επίσης είχε το σημείο της ομιλίας του κ. Λιαγκόρβα που αναφέρθηκε στο δείκτη Ψυχικής Υγείας ο οποίος επηρεάστηκε αρνητικά μέσα στη κρίση . “Είναι αλήθεια ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ο φτωχότερος πληθυσμός και τα άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν κάποιο ψυχικό νόσημα αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς οι συνθήκες φτώχειας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη ψυχική υγεία, αλλά και οι ψυχικά ασθενείς μπορεί να οδηγηθούν στη φτώχεια εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζουν”.
“Είναι οι άνθρωποι που βιώνουν το πρόβλημα και μόνο αν λάβουμε σοβαρά υπόψη την ουσία των προτάσεών τους θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύσεις καινοτόμες, βιώσιμες, λύσεις που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Αν, λοιπόν, θέλουμε να ανοίξουμε για τα καλά το διάλογο γύρω από τη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, δεν αρκεί να πούμε απλά ότι θέλουμε να συμμετέχουν. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή αυτή θα είναι ουσιαστική και θα μας πάει όλους ένα βήμα μπροστά”, είπε ο πρώην Πρόεδρος ΣΦΕΕ και Γενικός Διευθυντής της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVi, Πασχάλης Αποστολίδης μιλώντας στην ενότητα “Διασφαλίζοντας την Ενεργό Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων”. “Υπάρχουν πολλοί που βλέπουν τους ασθενείς ως το “αμορτισέρ” του συστήματος, ως έναν μηχανισμό που θα απορροφά τους κραδασμούς και τις εντάσεις που αναπτύσσονται κατά καιρούς μεταξύ του κράτους και της βιομηχανίας. Οι ασθενείς για εμάς δεν είναι ούτε μηχανισμός εξισορρόπησης, ούτε ειρηνοποιοί, ούτε ασπίδες προστασίας των επιχειρήσεών μας όπως κάποιοι αρέσκονται να λένε. Αυτό που εμείς πιστεύουμε, είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να λειτουργήσουν ως “καταλύτης” κάθε διαδικασίας”, πρόσθεσε ο κ. Αποστολίδης.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και αύριο Τρίτη, 12 Ιουνίου, με θέματα όπως :
Driving the Debate: The European Perspective on Patient Engagement
Πολιτικές Διαχείρισης και Ελέγχου της Ιατρικής Τεχνολογίας: Νέες Δυνατότητες – Καλύτερα Αποτελέσματα
Οι Ιατροασφαλιστικές Συμβάσεις ως Μέσο Ελέγχου του Κόστους των Υπηρεσιών Υγείας
Βιωσιμότητα και Προβλεψιμότητα: Βασικοί Πυλώνες Πολιτικής Υγείας – Προϋποθέσεις Οικονομικής Ανάπτυξης .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου