Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία με την οποία θα εισπραχθεί το rebate και το clawback των φαρμακευτικών εταιρειών, συμψηφισμένο με οφειλές του ΕΟΠΥΥ σε μηνιαίες δόσεις, για την περίοδο 2012-2017.
Ο αριθμός των δόσεων εξαρτάται από το λόγο της οφειλής προς το μέσο μηνιαίο τζίρο της κάθε εταιρείας το 2017 και κυμαίνεται από 12 έως 120 δόσεις, για τα έτη 2012-2015. Ωστόσο, οι δόσεις περιορίζονται σε 12 ή 24 για τη διετία 2016 – 2017, όπως είχε γράψει το Newsbomb.gr, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας. Όπως επισημαίνεται από τον κλάδο, η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και κατ’ επέκταση βιωσιμότητας, ειδικά σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης, όσες επιχειρήσεις έχουν καταβάλει ήδη τα ποσά επιστροφής των παρελθόντων ετών, δεν θα κάνουν καθόλου χρήση της διευκόλυνσης των 120 δόσεων.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που υπεψηφίστηκε την Πέμπτη (14/06/2018) από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, κατακεραύνωσε την επέκταση του clawback μέχρι το 2022, κάνοντας λόγο για τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Ο μηχανισμός του clawback έχει αποτύχει, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, «διότι εφαρμόζεται πάνω σε ένα εσφαλμένο προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών των ασθενών, "καλύπτει" τις αστοχίες της εκάστοτε κυβέρνησης να ελέγξει τη δαπάνη, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως ένας επιπρόσθετος κωδικός εσόδων του κράτους. Μόνο από το clawback, το κράτος έχει εισπράξει από τις φαρμακευτικές πάνω από 3 δισ. ευρώ μέσα σε 6 χρόνια, ενώ αν προστεθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, το ποσό ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ! Η κάλυψη δε των ανασφάλιστων πολιτών χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθιστώντας τον φαρμακευτικό κλάδο επιπρόσθετο φορέα χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας».
Ως προς τη διαδικασία για την είσπραξη των δόσεων του clawback, η Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο Παύλος Πολάκης, προβλέπει ότι το σύνολο της πρώτης δόσης της ρύθμισης είναι καταβλητέο εντός του μηνός Ιουλίου 2018. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα εκάστου επόμενου μηνός. Κατά τον υπολογισμό των δόσεων, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του μέσου μηνιαίου τζίρου της εταιρείας. Σε περιπτώσεις εταιρειών που δεν εμφανίζουν πωλήσεις το έτος 2017, σε φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, στον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη ο μέσος μηνιαίος τζίρος σε τιμές παραγωγού (Μ.Μ.Τ.) της εταιρείας για το τελευταίο εξάμηνο που εμφανίζει πωλήσεις.
Πηγή: Newsbomb.gr
Μπαταχτσιμης: θα ρίξω και άλλο τα.....ληξιπροθεσμα να πάρω και άλλο βραβείο!Φυσικά ......κλέβοντας το πορτοφόλι σας!
ΑπάντησηΔιαγραφή