Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Προϋπολογισμός: Μείωση δαπάνης για υγεία και παιδεία το 2019 με τα μέτρα Τσίπρα


Σχετική εικόνα

Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Οι συνοδευτικοί πίνακες του Προϋπολογισμού που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα από την Κομισιόν δείχνουν ότι το 2019 η δαπάνη για παιδεία θα μειωθεί όχι μόνο ως αναλογία του ΑΕΠ (από το 4,0% του ΑΕΠ φέτος στο 3,8% το 2019) αλλά και σε απόλυτη αξία (από τα 7,36 δισ. ευρώ στα 7,316 δισ. ευρώ). Αλλά και η δαπάνη για υγεία θα μειωθεί από το 4,9% του ΑΕΠ φέτος στο 4,8% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο (σε αξία καταγράφεται αύξηση από το 8,956 δισ. ευρώ στα 9,118 δισ. ευρώ).

Το εν λόγω Παράρτημα περιλαμβάνει και αναλυτική λίστα με την κοστολόγηση των μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση το 2019 σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, γενικής κυβέρνησης και ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης, έχει και αναλυτική αιτιολόγηση της πορείας της χώρας σε σχέση με τους στόχους της "ατζέντας 2020" της Κομισιόν που θα πρέπει να πετύχει στο περιβάλλον, στην απασχόληση, στην έρευνα, την παιδεία και τη φτώχεια.

Ουσιαστικά συμπληρώνει τον Προϋπολογισμό που εστάλη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες προβλέποντας την μη μείωση των συντάξεων, την μη εφαρμογή των αντίμετρων του 2017 και την εφαρμογή των παροχών της ΔΕΘ υπολογίζοντας την αξία τους στα 1,1 δισ. ευρώ.

Βάζει ως στόχο ανάπτυξη κατά 2,1% φέτος και άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018.

Στο βασικό κείμενο του Προϋπολογισμού υπήρχε επίσης παράρτημα το οποίο ανέφερε ότι το 2019 αναμένεται να μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση στο ένα δεύτερο των πολιτών.

Οι παροχές

Στις "παροχές" του 2019 όπως αναφέρονται στον Προϋπολογισμό, αυξάνεται η αξία της επιδότησης ενοικίου από 150 σε 200 εκατομμύρια ευρώ και μειώνεται αντίστοιχα από 229 εκατομμύρια ευρώ σε 177 εκατομμύρια ευρώ το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών εν συγκρίσει με το προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου.


Δείτε αναλυτικά στον Πίνακα την κοστολόγηση των προτιθέμενων παρεμβάσεων για το 2019.



1 σχόλιο:

  1. Ας ειοναι κσλα τα καυκασια γεροντια που εγιναν οικογςνειακοι γιατροιω της αθλιοτητας και της συμφορας...Σιγουρα δεν θα θεραπευσουν φυσιολογικους ανθρωπους...οπότε οι απανταχου ιθαγενεις ας τρεξουν να εγγραφουν στα αγραμματα καυκασια γεροντια.
    Ας μην γελιομαστε, η συντριπτικη πλειοψηφια των ασφαλισμενων εχει παραμείνει και θα παραμεινει στους ιδιωτες πρωην ΕΟΠΥΥ γιατρους.
    Πλωρωστυε λοιπον άθλιοι τους γιατρους αν θελετε να μπουν στο σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή