Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Γιατί δεν επιστρέφουν οι Έλληνες γιατροί από το εξωτερικό – Η πρόταση για think tank



Διονυσία Προκόπη- Newsbomb.gr

Τι βγήκε από τη συνάντηση Ξανθού και Ελλήνων γιατρών στο Λονδίνο

Δεν φαίνεται να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής -προς το παρόν- οι Έλληνες γιατροί, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχουν όροι αξιοπρεπούς επιστημονικής και επαγγελματικής προοπτικής στη χώρα μας.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, για να συμμετάσχει στο Διεθνές Φόρουμ για την Ισότητα στην Ψυχική Υγεία στις 9 και 10 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Ιατρών, καθώς και με συλλόγους νοσηλευτών και μαιών του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το μείζον πρόβλημα της επιστημονικής μετανάστευσης (brain drain), το οποίο έχει επίπτωση και στη στελέχωση των νέων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την κάλυψη του πληθυσμού με οικογενειακούς γιατρούς μέσω συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου 18.000 Έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει και εργάζονται στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Ξανθός παρουσίασε τις προοπτικές απασχόλησης που δημιουργούνται αυτή την περίοδο στο σύστημα υγείας της Ελλάδας όπως οι προκηρύξεις μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ, οι προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματικών υγείας στο πλαίσιο ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ενίσχυση σε κρίσιμους τομείς όπως η Ψυχική Υγεία, οι εξαρτήσεις και η θεραπεία- αποκατάσταση κ.α.

Οι Έλληνες γιατροί καθώς και οι νοσηλευτές και οι μαίες που έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία, εξήγησαν ότι βασικός λόγος του brain drainείναι η απουσία ενός οργανωμένου πλαισίου για την ιατρική εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιστημονικής εξέλιξης. Επίσης, η απουσία μηχανισμών παρακολούθησης δεδομένων και δεικτών για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Δηλαδή, η έλλειψη ενός θεσμικού πλαισίου που να επιτρέπει την άσκηση του επιστημονικού έργου με όρους αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας, αποτρέπει τους Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα, παρότι το επιθυμούν.

Ως ελπιδοφόρα βήματα που γίνονται στην Ελλάδα, οι Έλληνες επιστήμονες εκτιμούν την αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA), την κοστολόγηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών (DRG’s) και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Λόγω της εμπειρίας που έχουν οι Έλληνες γιατροί και επαγγελματίες υγείας από το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) θεωρούν σημαντική την ανάπτυξη του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει πάντα η προοπτική της επιστροφής στην Ελλάδα με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξουν όροι αξιοπρεπούς επιστημονικής και επαγγελματικής προοπτικής. Πάντως, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι μαίες δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους να συμβάλλουν στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας στη χώρα μας, μεταφέροντας μέσω ενός θεσμικού διαύλου επικοινωνίας τις γνώσεις και την εμπειρία τους από ένα οργανωμένο, αξιόπιστο και υψηλής ποιότητας Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως το βρετανικό.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι θα επεξεργαστεί την ιδέα να δημιουργηθεί ένα think tank επιστημόνων υγείας του εξωτερικού το οποίο να συνεισφέρει με ιδέες, προτάσεις και γνώσεις ανά τομέα και ειδικότητα στο ΕΣΥ με στόχο την αναβάθμιση της φροντίδας υγείας στη χώρα μας.

15 σχόλια:

  1. Εδώ καιέ α μήνα του έχουμε ζητήσει ραντεβού ; Επάγγελμ. Ένωση Παθολόγων και μας αγνοεί ο τύπος. Έτσι θα σταματήσει το braindrain;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το επόμενο ερώτημα για το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί επιτροπή για να το διερευνήσει,είναι «γιατί ο ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή»...
    Τρίχες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξεκαθαρα προπαγανδιστικο δηθεν αρθρο που επιτηδες αποπροσανατολιζει οτι το προβλημα ειναι κυριως οικονομικο! Δως τους......βλημα οσα τους δινει το NHS να δουμε αν θα επιστρεψουν η οχι! Τα περι ΠΦΥ ειναι ανεκδοτο καθως ολος ο Ιατρικος Κοσμος εχει τις τσαντιρογυφΤΟΜΥ γραμμενες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να επιστρεψουν σε μια άθλια τριτοκοσμικη χωρα που αμοιβει τον οικογενειακο γιατρο στο ιατρειο του με 1 ευρω μεικτα??? Οσοι ειμαστε γιατροι ανω των 5-10 ετων ιατρειο(πρωην ΕΟΠΥΥ, πρωην ΤΕΒΕ κτλ) εχουμε κατυαφερει οι περισσοτεροι να δημιουργησουμε μια καλη βαση, αυτοι ομως που βγαινουν τωρα, πρεπει να εξαφανιστουν απο την χωρα για οσο διαστημα κυβερνουν άθλιοι ιδεοληπτικοι που μισουν τον ιατρικο κόσμο.Με τους γιατρους μην τα βαζετε, θα φατε το κεφαλι σας και θα μεινετε με τα καυκασια γεροντια που δινουν ZANTAC στον πονοκεφαλο οι αγράμματοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέπουμε ότι η αιτία του brain drain δεν είναι το οικονομικό, αλλά η απουσία οργανωμένου πλαισίου, που να δίνει τη δυνατότητα επιστημονικής εξέλιξης στους γιατρούς. Έτσι το έθεσαν το θέμα οι γιατροί στη συνάντηση, όπως προκύπτει εξάλλου κι από το δημοσίευμα! Με την ανάπτυξη του ΕΣΥ και των ΤΟΜΥ καθώς και τις αλλαγές στη λήψη ειδικότητας δημιουργούνται γοργά οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των γιατρών από την Εσπερία! Μόνο που πρέπει να συντομεύσουν, διότι η πτώση της δουλειάς στο ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα, έχει κάνει τις κρατικές θέσεις περιζήτητες και συνεχώς λιγοστεύουν. Το οικονομικό θέμα μάλλον έρχεται τελευταίο. Τα λίγα παραπάνω χρήματα της Βρετανίας θα σπαταληθούν ως έξοδα διαβίωσης και διακοπών. Ενώ εδώ με τον ήλιο και τη θάλασσα έχουμε ολόκληρο χρόνο διακοπές. Υπάρχουν μάλιστα και πραγματικές ευκαιρίες στη χώρα μας! ΚΥ και ΤΟΜΥ σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές, όπου ο γιατρός μπορεί να συνδυάσει την επιστήμη με την ευχάριστη και υγιεινή διαβίωση! Ήλιος, θαλάσσια μπάνια και σπορ, ψαράκι και ήρεμη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρεχα ασυ να βρεις καμια δουλεια γιατί σε βλέπω άνεργο πολύ σύντομα!

      Διαγραφή
    2. Εισαι.....επικο τρολ!

      Διαγραφή
    3. Προφανώς δεν πρέπει να έχεις δουλέψει ποτε ως γιατρός σε νησί η παραθαλάσσιο μέρος όπου το καλοκαίρι ο πληθυσμός δεκαπλασιαζεται.
      Ας αφήσουμε και το θέμα διακομιδές.
      Πήγαινε τώρα πάρε τα 0,60€ για το σχόλιο σου από την κουμουνδουρου.

      Διαγραφή
    4. ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΛΑΚΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΟΥ.ΚΑΛΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΞΕΥΤΥΛΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ 0,60 ΕΥΡΩ;;

      Διαγραφή
  6. Στην χώρα που ΟΛΟΙ κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους....
    Ρωτάει και αναρωτιέται ο ΓΙΑΤΡΟΣ-Υπουργός Υγείας γιατί δεν επιστρέφουν στην χώρα τους οι γιατροί!!!!?????Σε μία χώρα με τρομακτικό ιατρικό υπερπληθυσμό,με άθλιες αμοιβές με την υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη.
    Και απαντούν??? οι συνάδελφοι???Δεν επιστρέφουμε γιατί δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την ιατρική εκπαίδευση!!!Δεν υπάρχουν μηχανισμοί αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών!!!
    Ζήτω η υποκρισία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δε θα γυρισουν γιατι οι θεσεις ειναι χαμηλα αμειβομενες στο δημοσιο κ λιγες και γιατι ο εοπυυ δεν ανοιγει για ολες τισ ειδικοτητες για τους ιδιωτες. ο ισα τονισε οτι πολλοι κλεινουν τα ιδιωτικα τους ιατρεια η φευγουν αγγλια κ σκανδιναδικες και αραβικες χωρες. λογικο δεν ειναι; ο εοπυυ καταστρεφει τα ιατρεια οσων ιδιωτων δεν προλαβαν απο το 2011 να τον εχουν κ το δημοσιο ειναι απροσπελαστο η με χαμηλες απολαβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΜΥ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ; ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ Β΄ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΟΤΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ; ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ NHS! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΔΩ. ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΝΕ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΚΕΙ ΚΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΙΣΘΟ! ΑΜΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΙ ΕΔΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ NHS ΣΤΗ ΝΙΟΣΤΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να απαγορευτεί στους χιμπατζήδες να σχολιάζουν. Φάε καμία μπανάνα άνεργο τρολάκι που εκφράζεις και άποψη !Και ετοιμασου ...η σφαλιαρα ερχεται.

      Διαγραφή
  9. Γιατί μας φτύνουν? μήπως βρέχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή