Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Βροχή τα πρόστιμα στους γιατρούς για υπέρβαση στη συνταγογράφηση! Τι χρηματικές ποινές επιβάλλονται


Βροχή πέφτουν το τελευταίο διάστημα τα πρόστιμα στους γιατρούς για τους κανόνες της συνταγογράφησης που συχνά πυκνά δεν τηρούνται, επειδή όμως τα όρια που έχουν επιβληθεί είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων ορίων άρχισαν τα προβλήματα τόσο για τους γιατρούς όσο φυσικά και για τους ασθενείς που αναγκάζονται πολλές φορές να επισκεφθούν άλλο γιατρό επειδή ο δικός τους έχει υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο. Δείτε ενδεικτικά ΕΔΩ τι έχει δημιουργηθεί: «Μπάχαλο με τα νέα όρια συνταγογράφησης των γιατρών όλης της χώρας! Δείτε τι σημαίνει για τους ασθενείς»

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι οι ίδιες ειδικότητες έχουν διαφορετικά όρια ανά περιοχή και Νομό, ενώ τα ίδια όρια συνταγογράφησης διαφοροποιούνται και ανά …μήνα!

Πρόστιμα φωτιά

Αποτέλεσμα βέβαια είναι οι γιατροί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους και να μην τους αλλάξουν φαρμακευτικές θεραπείες, να συνταγογραφούν κανονικά τα φάρμακα με τα οποία έχουν ρυθμίσει την πάθησή τους.

Έτσι όμως ξεπερνιούνται τα όρια και τα πρόστιμα που φθάνουν από τον ΕΟΠΥΥ το τελευταίο διάστημα να αγγίζουν ακόμη και τα 1500 ευρώ!

Οι πιο απλές ποινές μπορεί να ξεκινούν από 300 ευρώ, να ανεβαίνουν στα 1000 ευρώ για να φθάσουν και στα 1500 ευρώ, που δεν είναι καθόλου σπάνιο.

Το γεγονός επιβεβαιώνει και η Ένωση Γενικής Ιατρικής η οποία σημειώνει ότι: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι γίνονται παραλήπτες προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ λόγω μη σωστής τήρησης των κανόνων συνταγογράφησης.

Τα πρόστιμα αυτά είναι πέρα για πέρα άδικα αφού αφορούν στη πλειοψηφία τους συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων άλλων ειδικοτήτων ευτελούς αξίας. Στην πραγματικότητα επιβάλλονται πρόστιμα σε συναδέλφους οι οποίοι εξυπηρέτησαν ασθενείς λόγω έλλειψης ιατρών ανάλογων ειδικοτήτων».

Η Ένωση Γενικής Ιατρικής δηλώνει μάλιστα ότι ήταν πάντα αντίθετη με κάθε είδους παρατυπίες και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ιατρών εκείνων που με άνομο τρόπο χειραγωγούν τη προκλητή συνταγογράφηση. Ωστόσο σημειώνει ότι «αυτό που συμβαίνει με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων στους συναδέλφους είναι άδικο. Πρότασή μας είναι η σύσταση μιας από κοινού επιτροπής με τον ΕΟΠΥΥκαι η διερεύνηση όλων των περιπτώσεων από την αρχή».

11 σχόλια:

  1. Το μεγάλο μπάχαλο γίνεται κυρίως από τους Γιατρούς Γενικής Ιατρικής,Αγροτικούς,΄Παθολόγους και τους συνεργαζόμενους με αυτούς φαρμακοπώλες.Αυστηρότατα δεν πρέπει να χορηγείται φάρμακο από το φαρμακείο χωρίς Ιατρική συνταγή που είναι και το αυτονόητο.Κάθε Γιατρός πρέπει αυστηρά να γράφει μόνο τα φάρμακα της Ειδικότητας του.Είναι ανεπίτρεπτο πχ Παθολόγος να γράφει φάρμακα για την υπερτροφία του προστάτη από την στιγμή που υπάρχουν συμβεβλημένοι Ουρολόγοι κλπ κλπ.Μόνον με αυτόν τον τρόπο θα πέσει το κόστος της συνταγής και θα περιοριστεί η υπερσυνταγογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι ρε φιλε θα πεσει το κοστος της συνταγής αν δε γραφει ο παθολογος φαρμακο για την καλοηθη υπερτροφια του προστατη. Για εξηγησε το μου να το καταλαβω. Ο ασθενης θα παρει την αγωγή του ουτως ή αλλως. Αρα το κοστος υπαρχει. Και αν ο παθολογος δε γραφει φαρμακα των αλλων ειδικοτητων τι στο καλο βαλθηκε το κρατος να τον κανει οικογενειακο γιατρό. Για να κανει το τροχονόμο ?? Αντε να δω τι θα απαντησεις !!!!

      Διαγραφή
  2. ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΙΑΔΕΣ,ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ.ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΛΑ.ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑ ΤΗΝ
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΓΙΑ
    ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ. ΕΑΝ Η ΠΑΘΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ
    ΝΕΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.ΕΠΟΜΕΝΩΣΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
    ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ Η ΟΞΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
    ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ,ΘΑ ΑΣΚΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΓΡΑΦΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ, η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη και απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Τα περισσότερα φάρμακα χωρίς παρακολούθηση των επιπλοκών τους θα σε σκοτώσουν. Ο γιατρός που συνταγογραφεί έχει τεράστια νομική ευθύνη για το διάστημα ισχύος της αγωγής. Και ευθύνη σημαίνει πολλά πράγματα και φυσικά αποζημίωση. Δεν μπορείς να ζητάς από κάποιον να αναλάβει την ευθύνη της πάθησής σου χωρίς έλεγχο και όπως αφήνεις να εννοηθεί δωρεάν... Από αυτά που γράφεις φαίνεται ότι δεν έχεις σχέση με το χώρο και αγνοείς τι σημαίνει θεραπεία και τι ευθύνη έχει...!

      Διαγραφή
  3. ενας ασθενης που παιρνει φαρμακα απο διαφορες παθησεις που κατα τη γνωμη σας ανηκουν σε διαφορες ειδικοτητες πρεπει να γυρναει σε 2-3 γιατρους για να του ερχεται ο κουκος αηδονι και στην επαρχια που δεν υπαρχουν γιατροι ποσα χλμ πρεπει να ταξιδευει για να τους βρει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΛΙΤ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΠΗΡΟΒΛΗΤΟ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρα πολυ καλα τα λες συναδελφε.
    Ιδιως στο θεμα συνταγογραφησης των ουρολογικων,νευρολογικων,πνευμονολογικων φαρμακων,τα οποια δεν επιτρεπεται η συνταγογραφηση τους απο τους παντογνωστες Γενικους Ιατρους,και οι οποιοι συνεχιζουν να τα συνταγογραφουν κανονικα σαν να μην υπαρχουν νομοι.
    Ας μην μιλησουμε και για την χορηγηση ναρκωτικων με μονογραμμη συνταγη.
    Αν χτυπηθει η μαστιγα της συνταγογραφησης απο τους Γενικους Ιατρους,τοτε κατι μπορει να γινει με την φαρμακευτικη δαπανη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δε συμφωνω με το ανεξελεκτο και το απαραδεκτο των συνεργασιων στη συνταγογραααααφηση θεωρω ομωσ απαραδεκτο την παρεμβαση στην επιλογη του σκευασματος με αδυναμια συνταγογραφησης του σε σχεση με την ειδικοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορει ο ορθοπεδικος να μου γράψει φάρμακο πίεσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή