Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Ερώτηση στη Βουλή για τον χρονικό περιορισμό σε προγράμματα μακροχρόνιας αποκατάστασης



Στον χρονικό περιορισμό παροχής του κόστους νοσηλείας από τον ΕΟΠΥΥ σε ασθενείς που χρήζουν μακροχρόνιο πρόγραμμα αποκατάστασης αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας, Βασίλης Οικονόμου, Άδωνις Γεωργιάδης και Νικήτας Κακλαμάνης. 

Onmed.gr

Όπως επισημαίνεται, "ένα εντεκάχρονο κοριτσάκι θα αναγκαστεί να σταματήσει τη νοσηλεία του σε κέντρο αποκατάστασης, εάν οι γονείς του δε μπορέσουν να διαθέσουν το ποσό των 6.500 ευρώ το μήνα. Και, δυστυχώς, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμά του τη στιγμή που υπάρχει αισιοδοξία για πλήρη αποκατάσταση της υγείας του".

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν είναι σε γνώση του το συγκεκριμένο περιστατικό και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μη διακοπεί η θεραπεία του κοριτσιού καθώς και εάν υπάρχουν παρόμοια περιστατικά και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ώστε να μην εμφανιστούν και άλλα τέτοιου είδους προβλήματα.

Ολόκληρη η ερώτηση στη Βουλή:

"Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει για ασθενή που χρήζει πρόγραμμα αποκατάστασης το κόστος νοσηλείας του σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης μόνο για ένα χρόνο.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ένα πρόγραμμα αποκατάστασης μπορεί να χρειαστεί να κρατήσει και πάνω από ένα χρόνο. Τέτοιο σοβαρότητας περιστατικό είναι ενός εντεκάχρονου τώρα κοριτσιού, που το ενώ από το 2017 νοσηλευόταν σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης λόγω σοβαρού ατυχήματος, ενημερώθηκε ότι πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία της ή να πληρώνουν 6.500 ευρώ το μήνα οι γονείς της. Και η διακοπή αυτή ζητήθηκε τη στιγμή που η κατάσταση της υγείας του παιδιού παρουσιάζει θεαματική βελτίωση και υπάρχει αισιοδοξία ακόμα και για πλήρη αποκατάσταση της υγείας της. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει την οικογένεια του κοριτσιού σε απόγνωση, αφού αδυνατεί να καλύψει το κόστος νοσηλείας του. Και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αφού οι γονείς της δεν έχουν να πληρώσουν και το κράτος αρνείται να τους καλύψει το απαραίτητο επιπλέον διάστημα.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Είναι σε γνώση του η περίπτωση του μικρού κοριτσιού και της άμεσης ανάγκης που υπάρχει για συνέχιση του προγράμματος αποκατάστασής του; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην διακοπεί το εν θέματι πρόγραμμα και να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία της;

2. Είναι σε γνώση του παρόμοια περισταστικά ατόμων που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες λόγω του νέου ΕΚΠΥ; Είναι στις προθέσεις του να προβεί σε αλλαγές του ΕΚΠΥ ώστε να μπορούν τα άτομα αυτά να ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους και να ελπίζουν για πλήρη αποκατάσταση της υγείας τους;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου