Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Ντελίβερι φαρµάκων από τον ΕΟΠΥΥ - Αναλυτικά η διαδικασία


Ντελίβερι φαρµάκων από τον ΕΟΠΥΥ - Αναλυτικά η διαδικασία


Οι χρονίως πάσχοντες ασθενείς θα µπορούν να εξουσιοδοτούν έως τρεις υπαλλήλους της πιστοποιηµένης εταιρείας ταχυµεταφοράς για την παράδοση των σκευασµάτων στο σπίτι τους

Φάρµακα στο σπίτι τους µέσω courier θα µπορούν να παραλαµβάνουν και επισήµως πλέον οι χρονίως πάσχοντες ασθενείς, καθώς ο ΕΟΠΥΥ επισπεύδει τις διαδικασίες µετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη δηµοσιοποίηση εικόνων µε ατελείωτες ουρές καρκινοπαθών που περίµεναν να εξυπηρετηθούν στα φαρµακεία του Οργανισµού.

Το θέµα της ταλαιπωρίας ειδικά των καρκινοπαθών για να προµηθευτούν τα φάρµακά τους διακίνησε η Ελληνική Οµοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), η οποία καιρό τώρα διαµαρτύρεται για τις συνθήκες που επικρατούν, αφού εδώ και χρόνια καµία διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν έχει δώσει λύση. Μάλιστα, πριν από περίπου έναν µήνα και οι εργαζόµενοι του ΕΣΥ είχαν καταγγείλει ότι ασθενείς αναγκάζονται να οδηγούν ακόµη και 400 χιλιόµετρα για να παραλάβουν τα φάρµακά τους από τα φαρµακεία του Οργανισµού.

Μετά και τις νέες ντροπιαστικές εικόνες µε τους καρκινοπαθείς στην αναµονή, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος γνωστοποίησε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς για να παραλάβουν τα φάρµακά τους µε courier στο σπίτι. Ειδικότερα, µε βάση την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, µετά την κατάργηση της νοσοκοµειακής γνωµάτευσης και χωρίς έντυπο βιβλιάριο υγείας, υποβάλλεται από τους ασθενείς έντυπο εξουσιοδότησης των εταιρειών ταχυµεταφοράς για παραλαβή φαρµάκων από τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ µε τη διαδικασία της «κατ’ οίκον παράδοσης φαρµάκων».

Το έντυπο

Ο ασθενής θα µπορεί να εξουσιοδοτεί έως τρεις υπαλλήλους της πιστοποιηµένης εταιρείας ταχυµεταφοράς και το έντυπο θα πρέπει να είναι «συµπληρωµένο πλήρως σε όλα τα πεδία κάθε φορά και θεωρηµένο για το γνήσιο της υπογραφής από δηµόσια Αρχή». Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», το κόστος της µεταφοράς των φαρµάκων σε νησιά και αποµακρυσµένες περιοχές έχουν αναλάβει -µε πρόταση που είχαν καταθέσει- οι φαρµακευτικές εταιρείες, οι οποίες ενηµερώνονται µέσω των εταιρειών ταχυµεταφορών για το ύψος του κονδυλίου που απαιτείται για τη µεταφορά σκευασµάτων υψηλού κόστους, χωρίς να γνωρίζουν ποιους ασθενείς αφορούν.

Σήµερα σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 34 φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ, σύµφωνα µε τη διοίκηση του Οργανισµού, υπάρχουν και επιπλέον 70 σηµεία διανοµής -κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δηµόσιες υπηρεσίες- σε νησιά και αποµακρυσµένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρµακα υψηλού κόστους (εκτελεσµένες συνταγές) για τους ασθενείς. Σύµφωνα µε τον ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους που προσέρχονται στα φαρµακεία εξυπηρετούνται απρόσκοπτα.

Ωστόσο, οι εργαζόµενοι στα δηµόσια νοσοκοµεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρουν ότι η ταλαιπωρία υπάρχει λόγω έλλειψης φαρµακοποιών αλλά και επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αναπτύξει φαρµακεία σε πολλούς νοµούς της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπηρετούν 120 φαρµακοποιοί και η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων, όπως τονίζουν οι εργαζόµενοι. Με βάση τα στοιχεία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, σε µηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρµακεία του Οργανισµού περισσότεροι από 80.000 ασφαλισµένοι και 4.500 ανασφάλιστοι.

Η ετήσια δαπάνη για τα φάρµακα που διατίθενται από τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Η χορήγηση των φαρµάκων γίνεται δωρεάν. Να σηµειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος, κατά την παρουσίαση του σχεδίου του για τον Οργανισµό είχε δηλώσει ότι θα τροποποιήσει τη λειτουργία των φαρµακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα και χωρίς ταλαιπωρία οι βαριά πάσχοντες. Από την άλλη, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εµφανίζεται προβληµατισµένη για την εικόνα που παρουσιάζουν πολλά φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ, ακόµη και στο κέντρο της Αθήνας.

Για τον λόγο αυτό δέχεται εισηγήσεις να διατίθενται τα φάρµακα υψηλού κόστους και από τα φαρµακεία της γειτονιάς, όπως γινόταν στο παρελθόν. Οµως αυτό που φαίνεται να αποτελεί εµπόδιο είναι το ποσοστό κέρδους που θα χρειαστεί να αποδίδεται στους φαρµακοποιούς για τη διάθεση των σκευασµάτων, κάτι που θα ανέβαζε τη φαρµακευτική δαπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου