Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Ερώτηση ΝΔ: Άρση τεκμηρίου αθωότητας για τους ιατρούς της χώρας.

Κ.Ο. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αβέρωφ 13, 65302, Καβάλα, Τηλ: 2510223477, 2510220044, Fax: 2510229827 / Μητροπόλεως 1, 105 57 Αθήνα, Τηλ: 2103709332, Fax: 2103709330
Email: nikos.i.panagiotopoulos@gmail.com

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ:

Τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό
Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιχ. Καλογήρου

ΘΕΜΑ:

Άρση τεκμηρίου αθωότητας για τους ιατρούς της χώρας.

Κύριοι Υπουργοί,

Την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου της χώρας έχει προκαλέσει πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, με την οποία, όπως καταγγέλλεται, αίρεται το τεκμήριο αθωότητας για τους ιατρούς της χώρας, σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης, καθώς αναστέλλεται η άδεια άσκησης επαγγέλματος πριν τη δικαστική απόφαση.

Αναλυτικά, στην υπ. αριθμ. Γ5α/Γ.Π. οικ. 24768/ΦΕΚ τΒ 1373/22-4-2019 Υπουργική Απόφαση με θέμα «Καθορισμός δικαιολογητικών, διαδικασίας, όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, τίτλου ιατρικής ειδικότητας και πιστοποιητικών ορθής άσκησης (goodstanding)», στο άρθρο 4 με τίτλο «Αναστολή Βεβαίωσης Άσκησης του Ιατρικού Επαγγέλματος», παρ. γ’ αναφέρεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υποχρεούται σε αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος εάν:

«ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του ιατρού για τα αδικήματα της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 114 του ν.4600/2019 (ΦΕΚ 43Α΄)». Δηλαδή «για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παιδοκτονία, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και για αισχροκέρδεια». «Στην περίπτωση αυτή η αναστολή διαρκεί μέχρι την έκδοση της σχετικής αμετάκλητης δικαστικής απόφασης».

Μάλιστα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρατηρηθεί ότι η απόφαση αυτή ήρθε μόλις δύο μήνες μετά την ψήφιση του Ν4596/2019 (ΦΕΚ 32/Α/26-2-2019) από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με το δεύτερο μέρος του οποίου (βλ. άρθρα 5-10), έγινε η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/343 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016, η οποία αφορά στο τεκμήριο αθωότητας και την ενίσχυσή του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 6 του εν λόγω νόμου, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται άρθρο (72 Α) με τίτλο «Τεκμήριο αθωότητας», στο οποίο ορίζεται ρητά ότι «Οι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με τον νόμο».

Το Υπουργείο Υγείας, όμως, αντιβαίνοντας τόσο στη διεθνή έννομη τάξη και τάση όσο και στο εσωτερικό πλέον δικαιακό μας σύστημα, με την εν λόγω Υ.Α. φαίνεται να καταργεί αυτόματα το τεκμήριο αθωότητας των ιατρών της χώρας.

Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, με σωρεία Δελτίων Τύπων και Ανακοινώσεων, καταγγέλλουν τη συγκεκριμένη απόφαση «ως απαράδεκτη προσπάθεια στοχοποίησης/διαπόμπευσης του ιατρικού κόσμου και καταστροφής της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, χωρίς επαρκή δικαστική τεκμηρίωση» και κάνουν λόγο για «κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, συνταγματικών διατάξεων και παραβίαση νομοθετικής εξουσιοδότησης του Υπουργού» και για «λογική δημιουργίας "βιομηχανίας" διώξεων» .

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί,

1. Ποια η θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πρόσφατη Υ.Α. ΦΕΚ τΒ 1373/22-4-2019 του Υπουργείου Υγείας;

2. Η πολιτική ηγεσία τόσο του Υπ. Δικαιοσύνης όσο και του Υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι η εν λόγω Υ.Α., συνάδει με τη διεθνή έννομη τάση περί ενίσχυσης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και με τον πρόσφατο νόμο του ελληνικού κράτους Ν4596/2019, με τον οποίο γίνεται η αναγνώρισή του στην εσωτερικό μας Δίκαιο;

3. Είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας να αποκαταστήσει την στρέβλωση και την παραβίαση της εσωτερικής έννομης τάξης, ανασκευάζοντας την εν λόγω Υ.Α.;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΙΑΣΟΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ

2 σχόλια:

  1. Τακης ο λαικος αγωνισταρας που κρυβουν για να μην χασει ο ΣΥΡΙΖΑ +5°: αφου μας δινετε μονο 10℅ βρωμογιατροι ειστε ενοχοι σε καθε περιπτωση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ρωτήσουν την..Ηριαννα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή