Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

''Απαράδεκτη συμπεριφορά γιατρών των ΚΕΠΑ σε άτομο με σακχαρώδη διαβήτη''

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) απέστειλλε για το περιστατικό επιστολή διαμαρτυρίας στον ΕΦΚΑ.


Επιστολή με θέμα: "Απάνθρωπη και απαράδεκτη συμπεριφορά ιατρών των ΚΕΠΑ σε άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη" απέστειλε στην Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Παροχών Υγείας ΕΦΚΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Με την επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει την Προϊσταμένη για την απαράδεκτη συμπεριφορά που επέδειξαν τα μέλη Υγειονομικής Επιτροπής σε συνάνθρωπό μας, που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη και ταυτόχρονα εκφράζει την οργή και την έντονη διαμαρτυρία της.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την καταγγελία που έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 θέλησε να καταθέσει τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση ποσοστού αναπηρίας, ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει για τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Έτσι κατέθεσε αίτηση με αίτημα την εξέταση από την Επιτροπή των ΚΕΠΑ για την επίδοση ποσοστού για τις ανάγκες του νόμου 2643/1998. Στις 11.2.2019 εξετάστηκε από την Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕΠΑ, η οποία και έκρινε ότι πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και επιδόθηκε το ποσοστό 50%, το οποίο δικαιούται βάσει νόμου, ενώ αναφέρεται ότι η πάθηση ανήκει στο νόμο 2643/1998. Οι ιατροί της Επιτροπής πληροφόρησαν το εν λόγω άτομο ότι, εφόσον χρειάζεται γνωμάτευση των ΚΕΠΑ για κάθε νόμιμη χρήση, θα πρέπει να ξαναπεράσει από Επιτροπή, πληρώνοντας εκ νέου το παράβολο των 46,14 ευρώ.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι θα εξεταστεί από την Επιτροπή των ΚΕΠΑ στις 9.5.2019 και ότι δεν χρειαζόταν να προσκομίσει κάτι επιπλέον, εκτός από την ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας, καθώς είχε ήδη ελεγχτεί πρόσφατα ο φάκελος.

Ωστόσο, μπαίνοντας μέσα στην Επιτροπή η συμπεριφορά των ιατρών ήταν το λιγότερο απαράδεκτη και απάνθρωπη, καθώς, σαν άλλοι δικαστές, την ενημέρωσαν ότι δεν είχαν πειστεί από το φάκελο που κατέθεσε την πρώτη φορά και με επιτακτικό τρόπο ανέφεραν ότι δεν πείθονται από αυτά που τους λέει, καθώς και ότι ο φάκελος είναι ελλιπής.

'Το ακόμη χειρότερο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της εξέτασής της, έπαθε υπογλυκαιμία και ενημέρωσε τους γιατρούς ότι δεν αισθάνεται καθόλου καλά και έχει πάθει υπογλυκαιμία. Οι γιατροί την αγνόησαν και την έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση", αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και αναφέρει στην επιστολή:

"Οι γιατροί που πλαισιώνουν τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ θα πρέπει να επιλέγονται με αυστηρότερα κριτήρια, να επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό στους πάσχοντες που προσέρχονται σε αυτές και κυρίως να έχουν την κατάλληλη εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση, ώστε να είναι σε θέση να γνωματεύουν σωστά και να αποδίδουν το προβλεπόμενο, βάσει της κείμενης νομοθεσίες, ποσοστό αναπηρίας.

Οι Επιτροπές, σε πολλές περιπτώσεις και εξαιτίας των απάνθρωπων συμπεριφορών κάποιων γιατρών που τις πλαισιώνουν, γίνονται χώροι απαξίωσης των χρονίως πασχόντων και των ατόμων με αναπηρία, που προσέρχονται σε αυτές προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα ευεργετήματα που έχει θεσπίσει ο νομοθέτης.

Θεωρούμε απαράδεκτη την όλη διαδικασία, καθώς και τη συμπεριφορά των μελών της Επιτροπής!

Οι συγκεκριμένοι γιατροί, αντί να επιδείξουν την ανάλογη ευαισθησία και να προσφέρουν και την απαιτούμενη βοήθεια στο άτομο που βρισκόταν σε υπογλυκαιμία, επέλεξαν το ρόλο του "Δικαστή" και αναιρώντας, οι ίδιοι, την ιατρική τους ιδιότητα, απαξίωσαν και αμφισβήτησαν έναν πάσχοντα άνθρωπο, που βρισκόταν σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, εξαιτίας του υπογλυκαιμικού επεισοδίου!

Αναμένουμε να εξετάσετε τη συγκεκριμένη περίπτωση και να προβείτε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να εκλείψουν οι άδικες συμπεριφορές που εισπράττουμε και βιώνουμε πολλοί από εμάς στα Κέντρα Αξιολόγησης, που σε πολλές περιπτώσεις γίνονται "εφιάλτης" και να υπερασπιστείτε το δικαίωμά μας στο σεβασμό και στην αξιοπρέπεια!"

2 σχόλια:

  1. Αν ο φακελος ηταν οντως ελλιπης?Αν τα στοιχεια για την αναπηρια δεν ηταν τα δεοντα?Πως ξερουμε οτι οι γιατροι δεν εκαναν σωστα τη δουλεια τους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή